Kos - meer dan alleen een fietseiland

José Pennings - Dales on 09 July 2015

Deel dit:

Ik hou van Griekenland. De cultuur, de vriendelijkheid, het eten. Al een paar keer heb ik samen met mijn gezin het eiland Kos bezocht. Kos behoort tot de eilandengroep de Dodekanesos en ligt voor de kust van Bodrum, Turkije. Het eiland is niet heel erg groot maar groot genoeg om je prima 1 tot 2 weken te vermaken.

Het leven op Kos speelt zich voornamelijk af in de hoofdstad, Kos stad. Hoewel het een toeristisch centrum heeft blijft het zijn karakteristieke eigenschappen behouden. In de sfeervolle Mandraki haven liggen de oude vissersbootjes die ’s ochtends heel vroeg uitvaren voor de visvangst die daarna weer verhandeld wordt bij ochtendgloren. Heerlijk om vroeg in de ochtend even naar het centrum te fietsen, langs de haven om de stad te zien ontwaken. Het centrum kenmerkt zich door zijn autovrije smalle, hellende straatjes met veel pleinen, restaurantjes en winkeltjes. Zeker ’s avonds gezellig druk. Later gaan de disco’s open voor de jeugd en is het er tot in de kleine uurtjes nog zeer gezellig in de barstreet. Langs het strandgedeelte, het Lambi strand vind je ook tal van restaurants waar je ’s avonds nog heerlijk bij zonsondergang kunt genieten van heerlijke Griekse gerechten met je voeten in het zand! Kos is een echt fiets eiland met aangelegde fietspaden en daarom ook zeker geschikt voor families met kinderen.

Naast de fiets zal ik zeker aanbevelen een auto te huren. Met een huurauto rij je naar de mooiste plekjes en ontdek je de leukste stranden.

Rij vanuit Kos stad door de bergen naar het hoogst gelegen dorp Zia, een toeristische trekpleister voor vele bussen maar de moeite waard te bezoeken. Vanuit Zia heb je een prachtig uitzicht over het eiland en de zee. Het heeft authentieke smalle straatjes en zeker ’s avonds biedt het een prachtige zonsondergang. Bezoek Mastichari; een goed strand alternatief voor het drukke Tigaki. Prachtig breed strand en leuke restaurantjes op het strand. Terwijl de kinderen in het zand spelen genieten van een heerlijk visschotel! Trek een dag er op uit naar het uiterste puntje van het eiland, nog voorbij Kefalos. Ga off road tot je niet meer verder kunt en geniet van de woeste golven van de zee met het prachtig witte strand. In dit gebied vind je veel typisch Griekse kerkjes met blauwe koepeltjes. Op de terugweg kun je wandelen in het pauwenbos bij Plaka. Een heel rustig bos – heerlijk koel. Hierin leven diverse pauwen en geiten. Heel bijzonder om dit midden op het eiland te aanschouwen.

Kos wordt veelal gezien als een zeer toeristisch eiland met veel All Inclusive hotels maar ik vind dat het eiland veel meer biedt dan alleen maar zon, zee en strand. Het biedt zeker nog onontdekte stranden, authentieke restaurants en veel oude Griekse elementen.

Ik kan u deze bestemming uit eigen ervaring van harte aanbevelen. De ideale bestemming voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden, maar ook voor stellen in het laagseizoen die willen fietsen of gewoon lekker het eiland willen ontdekken.

Wilt u meer weten over deze bestemming, neem dan contact met mij op.

Deel dit:

Terug Naar Boven