Thailand

Karin de Wit - Pilkes op 10 January 2019
Als reisagent wordt je eigen bucketlist alleen maar langer in plaats van korter. Regelmatig boek ik reizen naar bestemmingen waar ik zelf niet zo 1-2-3 naartoe zou gaan, maar waar ik wel belangstelling voor krijg als m'n klanten met enthousiaste verhalen terug komen. Eén van die bestemmingen is Thailand. M'n eerste gedachte erbij was: het is ver vliegen en het is er warm, niet zo mijn ding. Tot ik voor een klant zo'n mooi reisvoorstel ontving van één van onze lokale agenten, dat ik m'n nieuwsgierigheid niet meer kon bedwingen en we afgelopen Kerstvakantie zelf naar Thailand zijn afgereisd.

Bij aankomst in Bangkok valt een aantal zaken direct op in het straatbeeld: Overal wordt streetfood bereid: kraampjes met eten in welke vorm dan ook: fruit, gewokte groente, geroosterd vlees, gefrituurde viskoekjes, enz. enz. De verering van de koning: om de zoveel meter vind je een portret van de koning, van kleine afmeting tot billboard-formaat, met bloemen en linten versierd. Tempels en monniken. Vooral 's morgens vroeg vergaren monniken door giften van de lokale bevolking hun eten voor die dag. Hun gebedshuizen zijn rijk met goud versierd, wat in schril contract staat met het uiterlijk van de monnik zelf: kaal geschoren, vaak op blote voeten en slechts gehuld in een oranje doek. Elke jongen is een tijdje monnik in z'n leven, meestal voor een paar maanden, sommige blijven het hun leven lang.

Veel van dit alles hebben we ervaren tijdens een fietstocht door de smalle straatjes van Bangkok. Dwars door Chinatown, over de bloemenmarkt, de brug over de Chao Phraya rivier over en langs de Giant Buddha. Vanuit Bangkok zijn we noordwaarts gegaan om de steden Kanchanaburi en Ayutthaya te bezoeken. Van Bangkok naar Kanchanaburi met een boemeltreintje om 7 uur 's morgens, tussen de lokale bevolking. In Rotfai Talad splitst de spoorlijn een markt in tweeën. Zodra er een trein aankomt, wordt de rails snel vrijgemaakt van de koopwaren en zodra de trein gepasseerd is, worden de manden, kisten en parasols weer terug geplaatst. De drijvende markt van Damnoen Saduak is erg toeristisch, maar geeft toch een goede impressie van de handelsgeest van de Thaise dames. Vanuit longtailboten wordt diverse koopwaar aan de man gebracht, een kleurrijk schouwspel.

Kanchanaburi is vooral bekend vanwege de brug over de rivier Kwai. Deze brug is onderdeel van de zgn. "dodenspoorlijn". In de 2e Wereldoorlog werden o.a. Nederlandse krijgsgevangenen door Japan gedwongen om onder slechte omstandigheden een 420 km lange spoorlijn aan te leggen van Thailand naar Birma (tegenwoordig Myanmar) zodat de Japanners aldaar hun troepen konden bevoorraden. Tijdens de aanleg zijn veel krijgsgevangenen gestorven als gevolg van ziekte, uitputting en ondervoeding. Zij liggen o.a. begraven op de erebegraafplaats van Kanchanaburi.

Ayutthaya is de voormalige hoofdstad van Thailand en destijds één van de rijkste en machtigste steden van Zuid-oost Azië. Dat is nog steeds te zien aan alle overgebleven tempels en paleizen van deze stad, die een plaats op de Werelderfgoedlijst inneemt. Tijdens een avondrondvaart zijn de tempels en paleizen prachtig verlicht.

Naast cultuur heeft Thailand ook veel natuur te bieden. Er zijn diverse Nationale Parken, waaronder de Erawan watervallen. Deze bestaan uit 7 trappen, die te bereiken zijn via een avontuurlijk pad door de jungle. In het helderblauwe water kun je onderaan iedere waterval heerlijk baden. Rijdend door Noord-Thailand kun je zien hoeveel voedsel in eigen land verbouwd wordt: rijstvelden, bananenbomen, palmbomen met kokosnoten, mango's, ananas, suikerriet. En alles wordt in kraampjes langs de weg verkocht.

Met een binnenlandse vlucht zijn we van Bangkok naar Phuket gevlogen om daar oud en nieuw te vieren. Er wordt groots uitgepakt tijdens de jaarwisseling: vanaf het moment dat het donker wordt, gaan vanaf het strand honderden wensballonnen de lucht in. En om middernacht een spektakel aan vuurwerk: happy new year!

Op 1 januari op tijd weer op, richting Elephant Hills in de jungle van Khao Sok: een opvang voor 12 olifanten om ze een beter leven te geven dan ze daarvoor hadden. Daaromheen vinden diverse activiteiten in en om het regenwoud plaats, zoals een mooie wandeltocht door de jungle met zelfbereide lunch onderweg en een boottocht over het meer waarbij we onderweg aapjes in de bomen hebben gezien.

Als afsluiter een paar dagen verblijf aan het strand van Khao Lak. Door een typhoon op komst op de dag dat we het tsunami-memorial bezocht hebben, besef je eens te meer dat de natuur zich niet laat dwingen. Gelukkig was het de laatste dag prachtig weer en hebben we kunnen genieten van het witte bountystrand en de azuurblauwe zee.

Ik heb m'n mening bijgesteld: het is warm in Thailand, maar niet drukkend, dus prima te doen. En het is ver vliegen, maar de moeite meer dan waard: wat een prachtig land, wat een vriendelijke mensen, wat een heerlijk eten. Thailand is wél mijn ding! Natuurlijk help ik u graag als u enthousiast geworden bent door mijn verhaal. Er zijn vele manieren om door Thailand te reizen: privé met gids, georganiseerd in een groep, vraag me gerust naar de mogelijkheden!