Isla Holbox: een waddeneiland in de tropen

Kees Bikker op 01 August 2019
Nee, in de Waddenzee moet je dit eiland niet zoeken. Maar op Isla Holbox kreeg ik meerdere déjà-vu's van een eiland als Schiermonnikoog. Je komt er net als op onze Waddeneilanden, na een half uurtje varen over een binnenzee, je steekt het eiland te voet binnen een klein half uur over, aan de noordkant vind je er lange stranden en aan de zuidkant veel vegetatie. Er is één dorp op het hele eiland en auto's zijn strikt beperkt. In plaats daarvan verplaatst men zich te voet, per fiets én per golfkarretje.

Maar dan de verschillen: dat zijn natuurlijk de tropische temperaturen die je hier het hele jaar hebt. Isla Holbox ligt aan de noordkust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Er hangt een heel relaxte vibe, niemand heeft haast, het vakantiegevoel overvalt je zodra je van de ferry af stapt. Het mondaine Cancun en Playa del Carmen, die bij wijze van spreken om de hoek liggen, zijn een wereld van verschil met het laid-back sfeertje op dit eiland.

Je vermoedt natuurlijk al wat hier de hoofdactiviteit is: strand en nog eens strand. Klopt, maar er zijn ook nog wel een paar echt leuke excursies te maken. Want het eiland wordt omringd door natuurschoon in de zin van mangrovebossen en wetlands, waar je vooral veel vogels kan spotten. Een van de tours gaat naar Isla Pajaros, oftewel het Vogeleiland. Een klein half uurtje varen door de lagune brengt je aan de rand van een waanzinnig vogelparadijs waar je op je gemak de verschillende soorten kan spotten: flamingo's, pelikanen en fregatvogels, om er maar een paar te noemen.

Kunstliefhebbers komen ook aan hun trekken, want het plaatsje Holbox is een verzamelplaats van street art geworden. Veel muren van huizen zijn voorzien van de meest kleurrijke muurschilderingen en van een loze betonnen muur op het strand, die alleen maar in de weg stond, is een fraai kunstwerk gemaakt.

Meer over Isla Holbox op TravelKees.nl