Wereld stad Istanbul

Lenny Auerbach on 25 December 2014

Deel dit:

Op donderdag 25 december 2014 vlogen we vroeg in de ochtend vanaf Eindhoven met Transavia naar Istanbul. Na een vlucht van ongeveer 3 uur kwamen we aan op vliegveld Sabiha Gökçen. Deze is gelegen in het Aziatische gedeelte van de stad. Daar stond onze taxi al te wachten. Aangezien het in Istanbul erg druk is op de weg, maar wat wil je met zo’n 14 miljoen inwoners, hebben we er een uur en een kwartier over gedaan om in ons hotel te komen. Wij verbleven in hotel Wyndham Istanbul Old City, deze is gelegen in het Europese gedeelte in, zoals de naam al verraad, het oude gedeelte van de stad. Nadat we ingechecked hadden en onze koffers in de kamer hadden gezet zijn we de stad in gegaan. Aangezien Istanbul op 7 heuvels gebouwd is, is het geen vlakke stad. Na een leuke wandeling door de straatjes van Istanbul zijn we beland in de haven van de Gouden Hoorn (de baai tussen de 2 Europese delen van de stad). In deze haven zijn we op een boot gestapt voor een twee uur durende rondvaart over de Bosporus (de zeestraat die het Aziatische en Europese deel van elkaar scheidt) tijdens de zonsondergang. Dit is echt een must do tijdens een citytrip naar deze stad. Na de rontvaart zijn we de heuvel weer opgeklommen/gelopen terug naar ons hotel.

Op vrijdag zijn we te voet de stad verder gaan ontdekken. Na een korte wandeling (een beetje berg opwaarts) zijn we aangekomen bij de Aya Sophia. Dit is een voormalige moskee die nu vooral dienst doet als museum. Tegenover de Aya Sophia staat de Sultan Ahmet Camii of te wel de Blauwe Moskee. Deze moskee wordt nog steeds gebruikt en toen wij daar waren konden we de moskee niet in vanwege het vrijdag gebed welke ook buiten te horen was. Achter de Aya Sophia ligt het oudste stadspark van Istanbul de Gülhane Parki. Een leuk park waar van oudsher veel lokale bevolking komt. Daarna een bezoek gebracht aan de Arasta Bazaar. Dit is geen traditionele bazaar maar een vol met handwerk, koper, zilver en ook het mozaik museum is hier gevestigd. Tevens een restaurant waar je heerlijk Ottomaans kunt eten. Na de lunch zijn we lekker door de winkelstraatjes rondom de Grand Bazaar gaan wandelen.’s Avonds weer richting te Blauwe Moskee geweest en daar in het restaurant van de Arasta Bazaar gegeten.

Zaterdag 27 december zijn we begonnen met een rondrit op een hop on hop of bus. Een perfecte manier om de Europese kant van de stad te verkennen. Via de Galata brug van de ene kant naar de anderen kant van het Europese gedeelte. Op de Galatabrug staan vele vissers dag en nacht te vissen op ansjovis. Een leuk gezicht al die draadjes die langs de brug naar beneden hangen. Langs het Topkapi paleis, in aanbouw zijnde nieuwe stadion van Besiktas, even over de Borporusbrug naar de Aziatische kant van de stad en weer terug, verder langs het Taksim plein en via de Atatürk brug weer terug naar de oude kant van de stad. Daar uitgestapt ter hoogte van de Egyptische bazaar. Deze bazaar staat ook wel bekend om de vele kruiden die daar verkocht worden. Via de vele leuke winkelstraatjes uiteindelijk uitgekomen bij de Grand Bazaar. Daar eerst een broodje kebab gegeten bij Dönerçi Sahin Usta, die bekend staat als beste kebab zaak van Istanbul. Het is de kleinste kebab zaak waar je niet kan zitten en waar je buiten in de rij moet staan voor een broodje. Maar het was het wachten meer dan waard. Daarna lekker door de Grand Bazaar gestruint en uiteraard lekker geshopt.

Zondag, al weer onze laatste dag. De ochtend eerst de andere route gedaan van de hop on hop of bus. Deze had minder bezienswaardig heden maar was leuk omdat je wat meer van het gewone Istanbul te zien kreeg. Langs het Dolfinarium, de kabelbaan, een grote begraafplaats tegen een heuvel en Miniatürk (Madurodam van Turkije). Wederom uitgestapt bij de Egyptische Bazaar. Hier nog even door de straatjes gestruind en geshopt. Er zijn best wel veel winkels dicht op zondag waaronder ook de Grand Bazaar. Nog even traditioneel gelunched en weer terug naar het hotel. Koffer ingepakt en toen was het al weer tijd voor de rit terug naar het vliegveld. Deze rit duurde iets langer dan de heenweg maar we waren ruim op tijd. Helaas had het vliegtuig een uur vertraging. Uitendelijk pas rond 23.30 uur geland op Eindhoven Airport. Dit was het einde van vier dagen in een geweldige wereld stad.

Deel dit:

Terug Naar Boven