Florence - Perfecte stad voor een citytrip!

Liesbeth van Zelst-Oud on 27 June 2018

Deel dit:

Mijn ultieme tip: bezoek de stad op de fiets!

Wat een leuke stad is dit zeg, zeker om te ontdekken op de fiets. Wij deden een fietstour met de kinderen (12 en 9 jaar oud) onder begeleiding van een Nederlandse gids. Wat een cultuur en geschiedenis herbergt deze stad.

De gids legde ons uit welke gebouwen uit de Renaissance tijd stamden of uit de Romeinse tijd en waar we dit dan aan konden zien. Ze legde uit dat de familie De Medici zo’n beetje de halve stad bezat en aan welke wapens op de gebouwen we dat dan kunnen zien. Het grootste deel van de stad stamt uit de Renaissance tijd en dat is ook goed te zien.

Natuurlijk wilden we ook de beroemde Ponte Vecchio (Italiaans voor Oude Brug) over fietsen, maar dat werd lopen… het was zo vol op de brug…niet te doen. Toch even kunnen kijken naar de kleine winkeltjes op de brug en in het midden van het uitzicht over de Arno genoten. Bovenop de winkeltje op de brug loopt een gang, die in 1565 gebouwd om de leden van de familie De Medici en hun gasten over te laten steken als ze van paleis, Palazzo Vecchio, naar paleis, Palazzo Pitti, moesten lopen voor een diner of feest. Zo hoefden deze adele mensen zich niet ‘tussen het gewone volk’ te begeven.

Hoogtepunt van Florence (letterlijk en figuurlijk eigenlijk) is toch wel de kathedraal van Florence de Duomo (officieel Basilica di Santa Maria del Fiore). De koepel (Cupola) steekt overal majestueus boven uit. En het mooie is, je kunt erin! Helemaal naar de top, in de lantaarn. Schitterend uitzicht over de stad heb je daar. Het is even een klim, maar zeer zeker de moeite waard. Niet in minst om onderweg ook het bouwwerk op zich te bewonderen. Filippo Brunelleschi heeft de koepel zeer ingenieus ontworpen en de bouw ervan startte in 1420. Uiteindelijk was de bouw in 1436 voltooid. Het ontwerp is zo bijzonder omdat de koepel (bestaande uit 2 helften) wordt ondersteund door horizontale en verticale steunbalken. Als bovenin door de koepel loopt, zie je dit heel duidelijk, je loopt letterlijk tussen de koepelwand en de balken in. Heel bijzonder.

Ook de doopkapel, het achthoekige gebouw wat buiten op het plein voor de kathedraal staat, is een bezoek waard. De schilderingen en het tegelwerk binnenin zijn werkelijk schitterend. Je kunt deze gebouwen het makkelijkst bezoeken door een kaartje te kopen bij het Museo del Duomo, wat zich achter de kathedraal bevind. Je koopt daar een ticket voor zowel entree voor het museum, als voor de kathedraal zelf, de Duomo, de crypte, de doopkapel en de klokkentoren die naast de Duomo staat. Ook hierin kun je naar boven klimmen, maar ik vind de klim naar de koepel meer de moeite waard. Voor de Duomo en voor de klokkentoren kies je een bepaald tijdsslot om naar binnen te mogen. Er mogen maar een beperkt aantal mensen naar binnen namelijk.

LET OP: museum is iedere 1e dinsdag van de maand gesloten! Dit geldt overigens voor de meeste musea in deze stad, houdt daar even rekening mee. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Uffizi waarin je o.a. de beroemde werken van Botticelli kunt vinden. Eigenlijk is de hele stad een groot kunstwerk... Overal zie je beelden en bijzondere gebouwen. Natuurlijk 'moet' je ook de David van Michelangelo hebben gezien. De kopie staat op het Piazza della Signoria (vlakbij de Uffizi) en het origineel veilig binnen in de Galleria del Accademica.

Met name in de zomer kan het enorm druk zijn in Florence, dus de beste tijd om deze stad te bezoeken is het voor- of najaar. Er zijn vele terrassen te vinden in de stad, dus maak daar ook vooral gebruik van om lekker wat te drinken of een Toscaanse specialiteit en/of een ijsje te eten. Ook voor het shoppen ben je in Florence aan het goede adres! De PC Hooftstraat van Florence is het gebied rondom de Via de’ Tornabuoni! Vele exclusieve merken zul je hier vinden. Iets buiten dit gebied vind je ook leuke kleine winkeltjes en boetiekjes die je ook alleen maar hier zult vinden.

Kortom: een veelzijdige stad om je een paar dagen zeer zeker goed te kunnen vermaken.

Deel dit:

Terug Naar Boven