Kroatië – Dalmatië / Makarska Riviera

Liesbeth van Zelst-Oud on 26 July 2017

Deel dit:

Kroatië krijgt van mij een dikke 10 op basis van alle mogelijkheden die deze bestemming biedt. Om specifieker te zijn: ik doel hier met name op de regio Dalmatië en de daarin gelegen Makaska Riviera. Wat een prachtig stukje Adriatische kust!

Met de jugowind (een warme oost-zuidoosten wind) door mijn haren wandel ik over de gezellige boulevard van het plaatsje Markarska. Ik zie hier vele winkeltjes en restaurantjes met fijne terrasjes uitkijkend over de kraakheldere azuurblauwe zee. Het strand bestaat uit kiezels, de vele pijnbomen zorgen voor fijne, schaduwrijke plekjes. Achter de boulevard liggen de diverse hotels, die allemaal ook beschikken over een stukje van het strand waarop strandstoelen te huur zijn voor de gasten, wel zo fijn, want die kiezels liggen niet zo prettig… Wil je geen strandstoel huren, geen probleem, want bij vrijwel elk winkeltje of kioskje kun je dikke, zachte, opvouwbare matjes kopen, die je zo op de kiezels kunt leggen.

De jugowind zorgt volgens de Kroatische traditie voor een onbezorgde sfeer vol plezier en gekkigheid en dat is zeker te voelen op deze gezellige boulevard. Het ijsje in mijn hand smelt langzaam weg, maar bij de volgende ijssalon probeer ik gewoon een andere smaak. Of ik neem plaats op een idyllisch terrasje boven het strand en staar, nippend van een cocktail, wijntje of ijscoupe, heerlijk over zee.

Na een dagje relaxen is het tijd om wat te gaan ondernemen. Ik huur een auto via Sunny Cars, want met een huurauto zie je meer! Ik bezoek het nationale park Krka, een walhalla van prachtige watervallen en natuur. Ik ga het park binnen bij de ingang aan de zuidkant van het park, Lozovac. Met een transferbus word ik vanaf de parkeerplaats naar de ingang van het park gebracht en maak ik een heerlijke wandeling door het natuurgebied. De transfer zit bij de entreeprijs van 110 kuna (ongeveer 15 euro) inbegrepen. Ik wandel over houten vlonders die zijn aangelegd tussen de stukken moeras, meren en vele stroomversnellingen en watervalletjes. De schaduw zorgt voor een aangename verkoeling. Ik zie de diverse vissen in het water en boven het water dansen de mooie blauwe libelles van tak naar tak. Deze wandeling eindigt bij de Skradinski Buk, een groot meer waar je mag zwemmen of pootje paden met geweldig mooie watervallen op de achtergrond.

Er is nog zoveel meer moois te zien in de grote National Park. Zo kun je onder anderen een boottocht maken van ongeveer 2 uur naar een kloostereiland, genaamd Visovac, wat midden in het park is gelegen. Hoger in het park zijn nog een aantal indrukwekkende watervallen te vinden, waaronder bijvoorbeeld de Roski Slap waterval. Je kunt in dit park gemakkelijk 1 hele dag of zelfs wel 2 dagen rondbrengen… Die tijd heb ik nu niet, want ik wil nog meer zien vandaag. Mijn volgende stop is de stad Trogir, die gedeeltelijk op een klein schiereiland is gelegen. De oude binnenstad, gelegen op het schiereiland, is nog geheel omgeven door stadsmuren en is autovrij, vrijwel elk gebouw daar staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Binnen de stadsmuren vind je heel veel kerken, pleintjes, geweldige ijszaken en terrasjes. Een beetje Italiaanse/Mediterraanse sfeer hangt er in het stadje. Wat ook wel te verklaren is, gezien de stad in zijn 2000 jaar oude geschiedenis in diverse handen is geweest, waaronder in Griekse, Romeinse, Venetiaanse en Franse handen.

Weer buiten de stadsmuren, loop ik over de grote boulevard langs de kade waar ik me vergaap aan vele privé jachten en schepen die daar aangemeerd liggen. Aan het eind van de boulevard zie ik een oud fort: Het Kamerlengo fort uit de 15e eeuw. Voor 15 kuna (ongeveer 2 euro) kun je een wandeling maken over de verdedigingsmuren en de toren bezoeken. Er worden ‘zomers ook vaak concerten gegeven in dit fort.

Het plaatsje waar ik verblijf, Tucepi - wat lager aan de Makarska Riviera gelegen, biedt een heerlijk eind van de dag. Lekker gedouched na een heerlijke dag zit ik fris en fruitig te eten op het terras van een vis-restaurant aan de boulevard. De vis is vers en komt direct uit de 10 meter verder gelegen zee. Een heerlijke vakantiedag sluit ik af met een kleurrijke cocktail op een terras aan diezelfde boulevard. De cocktails namen als: Wwimmingpool, Sex on the Beach en Strawberry kiss.

Wat een geslaagde dag! De komende dagen zullen vast net zo fijn, bijzonder en verrassend worden; hier ben ik nog lang niet uitgekeken!

Deel dit:

Terug Naar Boven