Zanzibar

Liesbeth van Zelst-Oud on 27 October 2016

Deel dit:

Zanzibar De hagelwitte stranden van het eiland voor de kust van het Afrikaanse Tanzania trekken jaarlijks vele reizigers. Je vliegt er naar toe in ongeveer 8,5 uur tot 13 uur (afhankelijk van een rechtstreekse vlucht of vlucht met overstap).

Zanzibar is een archipel bestaande uit het eiland Zanzibar en de Pemba-eilanden. Zanzibar ligt in de Indische Oceaan en 40 km vanuit de kust van Tanzania waar het eiland onderdeel van uitmaakt. Het eiland ligt 6 graden onder de evenaar. Het eiland is bijna 100 km lang (96,5 om precies te zijn) en ruim 30 km breed. Het eiland wordt gekenmerkt door de witte stranden rond het eiland en het prachtige koraalrif. Daarbij komt natuurlijk ook het prachtige historische stadje Stone Town wat de enige functionerende oude stad is in Oost Afrika. Weinig plekken op de wereld klinken zo exotisch in de oren als Zanzibar. Stranden overschaduwd door rijen palmen. Turkooizen zee, waarvan het water zich ritmisch uitrolt over het zand. Een droombeeld… ziet u het voor u?

Diverse stranden Op steenworp afstand van de stenen stad vind je aan de westkust echter ook al de eerste prachtige stukken wit zand. Het begint bij de stranden van Mangapwani. Meer stranden vind je aan de andere kant van het eiland. Aan de westkust verrijzen hotels bij Mamanwe, Pwani, Mchangani, Kiwengwa, Uroa, Bwajuu en Jambiani. Er is bij het ontwerp van de hotels rekening gehouden met de omgeving. Je voelt je niet in een toeristenfabriek. De stranden zijn nog altijd relatief rustig en idyllisch.

Nungwi Nungwi is misschien wel het allermooiste strand van Zanzibar. In het uiterst noorden van het Zanzibar eiland zoek je op dit tropische strand verkoeling in de schaduw van bananenpalmen. Kokosnoten vallen echt uit de boom. En is het zeewater is het hele jaar door 27 graden warm. Nungwi is de laatste jaren echter uitgegroeid tot een ware backpackerskolonie. Daar is op zich niks mis natuurlijk, maar het gaat wel wat ten koste van de rust aan het strand.

Stenen Stad Maar Zanzibar biedt niet alleen stranden: Het oude centrum van het eiland, Stone Town, is een prachtige culturele introductie op het eiland. De stad is gemaakt van het koraalsteen van Zanzibar. Regelrecht gegrepen uit de Arabische sprookjes van duizend en één nacht. Smalle steegjes, verdraaide straatjes, mozaïeken en terrasjes aan de voet van de minaret. Ooit was deze stad een centrum van slavenhandel, maar nu een centrum van kruidenhandel, het belangrijkste exportproduct van Zanzibar. Er worden vele excursietochten door de Stenen Stad aangeboden, die ik vooraf voor u kan boeken.

Kruidentour Omdat kruiden zo’n belangrijke rol innemen op Zanzibar valt daarover ook een boel te bekijken. Bijvoorbeeld door middel van een kruidentour: Bezoek enkele kruidplantages, het Paleis van de Sultan en Beit-el-Ajaib, met zijn vele houten gravure, op de waterkant. Bekijk de oude slavenmarkt, wat nu de plaats is van de Kerk van de Anglicaanse Kathedraal van Christus. Ook een dergelijke tour kan ik vanzelfsprekend vooraf voor u boeken.

Wilde dieren op Zanzibar? Op Zanzibar leven geen grote wilde dieren. Het Jozani bosgebied wordt bewoond door apen, varkens en kleine antilopen. Het gerucht gaat dat er een ongrijpbare Zanzibar luipaard bevindt op het eiland. Op het eiland bevinden zich veel verschillende soorten vogels en vlinders. In het koraalrif dat aan de Oost kant van het eiland ligt is er een grote diversiteit aan vissen. Dit is de ideale locatie om te snorkelen en te duiken.

Snorkelen, duiken en watersporten Vanaf bijna alle stranden van Zanzibar vertrekken bootjes naar goede snorkelplekken. De zee rond het tropische eiland zit namelijk boordevol koraal. Je kunt op Zanzibar ook je duikbrevet halen of als ervaren duiker juist zeer moeilijke duiken maken en 's nachts de koraalriffen verkennen. Groot voordeel van de wateren rond Zanzibar is dat het zicht er bijna altijd uitstekend is: twintig tot zestig meter. Voor de avonturiers, zijn er zelfs mogelijkheden om walvishaaien, barracuda’s en mantaroggen te zien. Zanzibar is met recht één van de mooiste duikstreken van de Indische Oceaan. Maar je hoeft niet per se onder water te gaan op Zanzibar. Je kunt er ook kajakken, zeilen, windsurfen en kitesurfen. Bij Nungwi kun je bovendien waterskiën.

Zwemmen met dolfijnen Dolfijnen komt men vaak tegen rondom Zanzibar, maar in de buurt van het zuid-westen van het eiland maak je de grootste kans om dolfijnen tegen te komen en om met ze te kunnen zwemmen. Het lokale beleid is ertegen om dolfijnen te voederen, daarom hebben dolfijnen niet altijd zin om met zwemmers te spelen. De beste tijdstippen voor “ontmoetingen” met een dolfijn zijn tijdens de eb en vloed periodes. Vooral ‘s morgens en wanneer je je op de eerste boot bevindt die op zoek naar ze gaat. Zwemmen samen met dolfijnen doe je het beste in snorkel uitrusting die je op veel plekken kunt verkrijgen.

Taal, religie en mensen Door de eeuwen heen is het eiland van verschillende machthebbers geweest die het eiland gebruikte als tussen haven voor de doorvoer over zee. Hierdoor bestaat het eiland uit verschillende etnische achtergronden en is de afspiegeling van de kleurrijke geschiedenis. De islam wordt door de meeste mensen beoefend als geloof. Maar het christendom en hindoeïsme worden ook veel beoefend. Er wonen ongeveer 800.000 inwoners op Zanzibar waarvan er 100.000 wonen in de hoofdstad Zanzibar Stad. De taal die gesproken wordt heet Swahili en wordt grotendeels gesproken in Oost Afrika. Swahili is ontstaan op Zanzibar en later verder gesproken in Oost Afrika. Hierdoor wordt gedacht dat de Swahili op Zanzibar de puurste vorm van de taal is.

Deel dit:

Terug Naar Boven