Skiën in Frankrijk - Portes du Soleil

Lilian Miltenburg on 01 March 2020

Deel dit:

Samen met twintig gevorderde ski-reisagenten maak ik kennis met het schitterende skigebied Les Portes du Soleil in Frankrijk in maart 2008. Ik heb de uiteenlopende mogelijkheden in het skigebied zelf mogen ervaren gedurende de 6 daagse studiereis. Les Portes du Soleil is een uitgestrekt gebied dat een Frans en een Zwitsers deel kent. De meeste centraal gelegen Franse plaats in het skigebied is het autovrije Avoriaz. Andere Franse plaatsjes zijn Châtel, Morzine en Les Gets. Morgins is een van de Zwitserse plaatsjes in het uitgestrekte skigebied. Een openbaring en wereldberoemd is de ‘muur’, een ultrasteile zwarte piste tussen Avoriaz en Les Crosets, waar de eerste 100 meter zo enorm steil is, dat menig super gevorderde skiër deze piste toch links laat liggen. Elders in het skigebied vindt je diverse buckelpistes en ook de creatieve offpiste routes. Het skigebied is met name voor de doorsnee gevorderde skiër en boarder een echte openbaring.

Per charterbus van Interbus werden wij op de diverse opstapplaatsen in Nederland opgehaald. Na enkele stops reed de Interbus na middernacht rustig door naar de bestemming. Bij het ontwaken van de ochtend is de plaats van bestemming, Châtel, bijna in zicht. De meeste reisagenten, waaronder ik, zagen op tegen de heenreis per bus, maar voor de meesten is de reis 100% meegevallen. Interbus is een comfortabele en goedkope manier van reizen, waardoor u vroeg op de bestemming aankomt en deze dag eventueel nog kunt skiën.

Het sfeervolle Châtel (1.200m) heeft een oud centrum met kleine hotels in chaletstijl. Vanuit deze plaats werden we gestationeerd om vanuit hier de komende dagen op ontdekkingstocht te gaan in het skigebied. Een chaletdorp met een gezellig toeristisch centrum en een pittoreske kerkje. Ook voor après-ski kun je in Châtel terecht bij o.a. Lion d’Or, een oer-Hollandse kroeg. De accommodaties van Châtel zijn voornamelijk verspreid over een ruim gebied. De diverse wijken zijn met skibussen verbonden met Châtel –centrum en de diverse dalsattions en liften. Met een 6-daagse skipas kunt u gratis gebruik maken van alle skibussen in de regio.

Het doel van de reis was om flink veel kilometers te maken, dat is zeker gelukt. Tussendoor was er natuurlijk ook tijd voor een kopje koffie en/of energierijke lunch. Er zijn diverse bergrestaurants te vinden op en aan de pistes.

Een absoltue aanrader voor de ervaren skiër is een dag op pad met een skiguide! Wij hebben dit uiteraard ook zelf uitgeprobeerd. Maria Sukking, werkzaam als Vrij Uit-inkoopster, kent het gebied op haar duimpje omdat ze vroeger als skilerares werkzaam was. Na off piste en de Coup du Monde was het tijd voor een heerlijke lunch in het Franse restaurant Chez Flo. Avoriaz (1.800m) is een modern skistation met veel hoogbouw. In tegenstelling tot veel skistations bestaat Avoriaz niet uit betonnen kolossen. Door de houtafwerking van de speels opgezette gebouwen heerst er een prettige sfeer. Door de ligging midden in het skigebied is het een optimale uitvalbasis voor het gehele gebied. Alle accommodaties liggen aan de piste! Er is geen autoverkeer mogelijk in het dorp. Skiërs en rinkelende arrensleeën zijn het enige snelverkeer in het centrum. Deze arrensleeën functioneren als taxi voor o.a. de transfer van het grote parkeerterrein naar de accommodatie.

Je treft in Avoriaz gezellige restaurants, terrasjes, cafés en enkele dansgelegenheden. Voor kleine kinderen is Avoriaz een prima bestemming, midden in het dorp is er een sneeuwpark speciaal voor de kleintjes ingericht. Snowboarders en freeriders profiteren vooral in Avoriaz van speciale voorzieningen waaronder o.a. een superpipe, boardercross, en snowpark.

Uiteraard bezochten wij enkele hotels. In Morzine (1.000m) werd nabij het centrum Hotel Le Soly bezocht. Een prima 2 sterren, standaard hotel met de skibushalte voor de deur en op ca. 200m afstand van het centrum. De absolute topper is Hotel La Clef des Champs. Dit als 2 sterren beoordeeld hotel is absoluut meer sterren waard dan het hotel daadwerkelijk bezit. Het authentieke, sfeervolle hotel heeft een zeer goede keuken. Het voordeel van de plaats Les Prodains (1.000m), een rustig gelegen buitenwijk van Morzine, is dat de accommodaties zich direct bevinden aan de piste of in de directe omgeving van de gondellift naar Avoriaz. Het appartementencomplex La Residence du Telepherique d’Avoriaz ligt naast de gondellift, net zoals hotel Les Prodain, beide prima accommodaties.

Na 4 dagen skiën en onderzoeken is het tijd om afscheid te nemen. Na een korte transfertijd van ongeveer anderhalf uur naar het vliegveld in Geneve, bracht een chartervlucht van Transavia ons terug naar Rotterdam Airport.

Een leuke, leerzame en kilometerrijke studiereis in het uitgebreide skigebied van Les Portes du Soleil.

Deel dit:

Terug Naar Boven