TRADITIE, AUTHENIEK EN PUUR PORTUGAL – deel 1 ALENTEJO

Lilian Miltenburg op 09 April 2019
Pittoreske, authentieke dorpjes, bijna geen toeristen, uitgestrekte wijnvelden, oneindig veel olijf-en kurkbomen op glooiende velden tot zover het oog reikt. Het landschap ademt een en al rust uit.

Door de mist landen we met een kleine vertraging op de luchthaven van Lissabon, waar we met de minibus de volledig in mist gehulde lange Vasco de Gama brug overrijden. Waar je normaal een glimp van de stad Lissabon kan zien, is deze reis geheel in het teken van de ongerepte provincie Alentejo.

De Alentejo ligt ten oosten van Lissabon en net boven de Algarve. De regio is qua oppervlakte bijna net zo groot als Nederland maar met slechts 750.000 inwoners. Weg van het massatoerisme tref je hier stille vissersdorpjes, ongerepte natuur, authentieke dorpjes (werelderfgoed van Unesco) en een bevolking die puur is, zeer gastvrij en erg trots op hun regio.

Een regio vol met tradities waar het soms lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. In het dorpje Arrailos bezoek je Tapetes de Arrailos, beroemd om zijn wollen tapijten en wandtapijten die hier sinds de 16e eeuw zijn geweven. Generaties borduurders hebben de traditie van de Arrailos-tapijt behouden en er zijn veel verhalen en legendes rondom de Tapetes de Arrailos.

Bezoek São Pedro do Corva, een dorp bekend om zijn ouden traditie in aardewerk. Je vindt hier zeker geen doorsnee keramiek, er zijn meer dan 20 ambachtelijke aardewerkworkshops. Hier modelleren pottenbakkers de klei nog steeds met de hand. Ze doen het terwijl ze langzaam aan hun stuur draaien en hun levensverhalen met hun gasten delen..

Onderweg zie je overal de kurkbomen. De kurkeik is een beschermde boomsoort. Het oogsten van kurk geschiedt eenmaal per negen jaar, op de stam van de boom staat het cijfer van het jaartal wanneer de kurk voor het laatst is geoogst. Van de bast worden kurken gemaakt. De Portugezen maken van kurk handtassen, portefeuilles en andere gebruiksvoorwerpen. De Alentejo is de grootste kurkproducent in de wereld.

De koeien en schapen dragen kenmerkende bellen, de chocalhos, die een typerend geluid maken. Deze zijn door de UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed. In de streek zijn nog veel herders die op traditionele wijze rondtrekken met hun kudden. Een bijzonder bezoekje aan de laatste zogenaamde ‘Rattles factory‘, pure handenarbeid, elke bel is hier met de hand gemaakt. Boeren herkennen hun schapen en koeien aan de toon van de bel. De regio is erg vruchtbaar, en dat is terug te zien aan de vele olijfbomen en wijngaarden die overal te zien zijn. Het kunstmatig aangelegde Alqueva meer heeft een omtrek van 250km2 en is ontstaan doordat in 2004 een stuwdam is aangelegd en is hiermee het hart van de regio. De hele provincie gebruikt dit water om het land te irrigeren. Niet gemotoriseerde watersport is mogelijk op het meer of huur een woonboot om diverse dorpjes aan het meer te bezoeken.

Een overnachting in Monte da Estrela is een hoogtepunt van de reis. Midden tussen de wijnvelden ligt deze accommodatie, waar de gastvrije, vriendelijke eigenaren een fantastische plek hebben gecreëerd als je zoekt naar rust en ontspanning. Het landhuis heeft een kleine spa en een zwembad. Het ontbijt is geweldig en het is zeker een aanrader de wijnproeverij te proberen voor het diner. Ontspan op het terras of bekijk de geweldige sterrenhemel met een eigen telescoop.

Op uitnodiging van Portugal Turismo en Turismo do Alentejo heb ik 4 dagen in een geweldige regio doorgebracht, authentiek en om in alle rust te ontdekken en genieten. Een regio weg van de massa en voor mij zeker niet de laatste keer in deze fantastische regio de Alentejo.