Cyprus…..het eiland van Aphrodite

Loes Rikmanspoel on 06 March 2016

Deel dit:

Vorige week heb ik een week lang Pafos en omgeving mogen ontdekken. Na een vlucht van ca. 4 uur, landen we aan het begin van de middag op de luchthaven van Larnaca. Het zonnetje schijnt en de temperatuur is heerlijk voor deze tijd van het jaar. Snel de huurauto ophalen en Pafos here we come! Op Cyprus wordt aan de linkerkant gereden, dus dat is in het begin altijd even wennen. Vooral bij rotondes is het opletten geblazen. Gelukkig went het al snel en de wegen op Cyprus zijn rustig en goed onderhouden.

Onderweg van Larnaca naar Pafos kom je langs vele oudheden. Wij zijn gestopt bij Petra Tou Romiou, de legendarische geboorteplaats van Aphrodite, de godin van liefde en schoonheid. Op de plek waar een enorm rotsblok de zee insteekt, zou Aphrodite uit de branding zijn verrezen. Vanaf hier kijk je uit over één van de fraaiste plaatsen aan de Cypriotische kust.

Na een autorit van ongeveer 1,5 uur komen we aan in het luxe Alexander The Great Beach Hotel ****, gelegen aan de kust van Pafos. We worden ontvangen door een vriendelijke receptionist en krijgen een lekker drankje aangeboden. Het hotel beschikt over 202 kamers, variërend deluxe kamers tot cabanas met een eigen zwembad en zeezicht of een penthouse suite. Kinderen kunnen zich vermaken in één van de zwembaden binnen en buiten of in de kids club. Er is ook een adult-only gedeelte.

Pafos is een charmant stadje met een perfecte mix van cultuur en toeristische voorzieningen. Er loopt een boulevard langs de zee aan beide kanten van de stad. Perfect om lekker langs het water te wandelen en te fietsen. In en rond de haven zijn restaurantjes en kun je heerlijk relaxen op één van de terrassen uitkijkend over het water.

Pafos was in de oudheid gedurende 600 jaar de hoofdstad van Cyprus en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de haven kijkt een middeleeuws fort uit over de zee en daarnaast ligt het archeologisch park Kato Pafos met monumenten uit o.a. de Romeinse tijd. Het hoogtepunt vormen de bijzondere mozaïekvloeren van vier Romeinse villa’s. Als je geïnteresseerd bent in oudheid kun je hier flink je hart ophalen en urenlang rondlopen in het park.

's Avonds eten we bij taverne 7 Saint Georges. Deze ligt op ongeveer 10 autominuten van de haven van Pafos en is echt de moeite waard! Gastheer Ben legt uit hoe het concept werkt. Ze werken namelijk niet met een menukaart. Je krijgt heerlijke mezzes, een soort Griekse tapas, geserveerd. Je geeft zelf aan wanneer je genoeg hebt gegeten en dan serveert Ben nog een heerlijk dessert. Alle gerechten zijn biologisch en gemaakt van streekproducten. De heerlijke wijn die erbij geserveerd wordt is ook biologisch. Wij hebben een fantastische avond.

De volgende dag bezoeken we de Koningsgraven in Noord-Pafos. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hebben hier nooit koningen gelegen. De site is de laatste rustplaats van ongeveer 100 aristocraten die leefden en stierven in Pafos in de 3e eeuw voor Christus. De graven danken hun naam aan hun indrukwekkende uiterlijk. De tombes zijn uitgehouwen uit rotsen en sommige graven zijn bereikbaar via trappen die leiden naar een binnenplaats omringd met zuilen. Vanuit de binnenplaats leiden doorgangen naar nissen die dienst deden als graf.

Na twee dagen de oudheden in Pafos te hebben bezocht gaan we naar Kourion, één van de indrukwekkendste archeologische vindplaatsen van het eiland. Het gerestaureerde amfitheater wordt nog gebruikt voor muziek- en toneeluitvoeringen. En ook hier vind je oude mozaïekvloeren. Het uitzicht op de zee vanaf deze plek is prachtig en na ons bezoek aan Kourion zijn we naar beneden gereden en hebben we heerlijk geluncht en gerelaxt in een mooi strandpaviljoen. Het strand hier bestaat uit grote en kleine stenen.

Een bezoek aan het Troodosgebergte mag niet ontbreken als je op Cyprus bent. Tussen de dennenbomen, watervallen en wijngaarden bevinden zich kleine dorpjes met smalle steegjes en prachtige kerken. De Olympus is met 1951 meter het hoogste punt van Cyprus. In de winter kan er geskied worden. Op het moment dat wij er zijn, ligt er alleen wat sneeuw in de berm en tussen de bomen. Vanaf Troodos Square kun je talloze natuurpaden volgen. En liefhebbers kunnen een speciale wijnroute volgen langs de zuidelijke kant van het Troodosgebergte. Op onze route terug naar Pafos bezoeken we het Kykkos-klooster. Dit is het beroemdste en rijkste klooster van Cyprus en dat is te zien! Wat een pracht en praal, heel indrukwekkend.

Na een dagje relaxen bij het zwembad van het hotel rijden we de voorlaatste dag naar het prachtige schiereiland Akamas, in de westpunt van Cyprus. Dit is grotendeels een beschermd natuurgebied waar je perfect kunt wandelen. Hier vind je imposante rotspartijen afgewisseld door knusse baaien met witte zandstranden. Eén van de attracties van Akamas is de Baden van Aphrodite: een in de rotsen uitgeslepen waterpoel in de schaduw van een vijgenboom. Volgens de legende is dit de plek waar Aphrodite baadde en waar ze haar minnaar Adonis ontmoette. Ook hier lopen mooie wandelpaden.

En dan zit de reis er al weer op. Hoewel er niet voldoende tijd was om heel Cyprus te bezoeken, hebben we een goed beeld gekregen van het eiland. Het is een bestemming waar je het heerlijke klimaat perfect kunt combineren met cultuur en activiteiten als wandelen, fietsen en duiken. Heb je ook interesse in een vakantie op Cyprus? Neem vooral contact met mij op. Ik zorg ervoor dat je vakantie perfect aansluiten bij jouw persoonlijke wensen en interesses.

Deel dit:

Terug Naar Boven