Adembenemend Alberobello

Maaike Oostdam op 18 July 2018
Alberobello is gelegen in het hart van Puglia en leek mij daarom de perfecte uitvalbasis om deze streek te verkennen. De plaats ligt op de vruchtbare hoogvlakte ten zuiden van de stad Bari. De naam verwijst naar de eikenbossen die de plaats ooit omgaven. Alberobello is bekend om haar trulli. Deze kalkstenen huisjes met kegelvormige daken zijn rond 1500 ontstaan. De huizen werden zonder cement gebouwd, zodat ze snel afgebroken konden worden en er minder belasting betaald hoefde te worden. Aangezien de trulli een symbool voor de streek Puglia zijn, wilde ik persé in zo'n trullo (enkelvoud) overnachten.

Met de sleutelbewaarder hadden we afgesproken bij de imposante begraafplaats van Alberobello, zodat hij ons naar onze trullo kon brengen. Hem volgend verlieten we steeds meer de bewoonde wereld, tot we uiteindelijk midden op het platteland uitkwamen bij onze trullo. Ik begreep nu ook waarom hij met ons in het stadje had afgesproken. Wij hadden dit zelf nooit kunnen vinden.

Blij verrast was ik met onze tijdelijke verblijfplaats. “Wat een schattig huisje!” Het deed me denken aan een "hobbithuisje". Toegegeven, je moet niet benauwd zijn voor kleine ruimtes om hier te kunnen verblijven, maar wat een knusse accommodatie. De tuin was prachtig aangelegd en het zwembad zag er (ondanks de iets frisse temperatuur) uitnodigend uit.

"Op naar het monumentale centrum van Alberobello." Allebei niet te beroerd om een stukje te wandelen, besloten we te voet te gaan. We zagen het landschap veranderen van platteland met een enkel huisje naar steeds meer huizen en van een enkele trullo naar overal trulli. "Wat een bijzondere aanblik!" Het verbaast mij niets dat het historische centrum in 1996 is toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Was ik in eerste instantie al onder de indruk van ons "hobbithuisje", hier leek ik wel rond te wandelen in een waar "hobbitdorp". Met uitzondering van de "hobbits" … die waren vervangen door de vele toeristen.

Waar veel toeristen zijn, willen Italianen graag pronken. Midden in het stadje stonden vanuit het niets een stuk of 20 protserige Ferrari's in de zon te blinken. De aandacht voor deze nieuwe en klassieke monsters was zo mogelijk nog groter dan voor het "hobbitdorp". Ook wij konden de aantrekkingskracht niet weerstaan. Na wat kiekjes met deze machtige machines vervolgende we onze tocht omhoog door de smalle en pittoreske straatjes. Geplaveide straatjes die met treden omhoog en omlaag liepen. Hier in deze kleine straatjes kon geen enkel rijtuig aanwezig zijn om de magie te verstoren.

"Tijd voor de innerlijke mens!" Voor ons betekent dat, op zoek naar een gezellig terras om heerlijk in de buitenlucht kennis te maken met gerechten uit de streek. In het centrum van Alberobello is er genoeg keuze qua restaurantjes. Onze keuze was gevallen op een terras met gezellige live-muziek. Genietend van een overheerlijke "orecchiette alla Pugliese" en "vino rosso" van de Primitivo druif, kwamen de monsters nog een laatste keer de aandacht op eisen. De tegenstelling kon niet grootser zijn. Daverend met bonkende motoren reden ze over de monumentale keien. "Toch wel een indrukwekkende stoet!"

De zon ging steeds lager aan de hemel staan als een teken dat de avond ging invallen. Wij besloten om aan de overkant bij de ijssalon nog een "gelato" te halen en dan weer richting onze trullo te gaan. "Niets lekkerder dan een hoorntje met echte Italiaanse bolletjes van pistache- en stracciatella ijs!" Rillend vanwege het ijs en de toch wel koele mei-avond begonnen we aan de wandeling terug. Stonden we eerst nog in het drukke historische centrum, al snel werd het stiller en werden de toeristen vervangen door schaduwen van bomen en lantaarns. De bomen en lantaarns waren versierd met roze linten, die herinnerden aan de Giro d'Italia die enkele dagen hiervoor door de straten van Alberobello was gedenderd. We liepen door woonwijken, waar naast de blaffende honden geen levende ziel te bekennen was. De woonwijken maakten plaats voor platteland en een immense donkerte. Dit hadden we op de heenweg niet voorzien. "Morgen toch maar een wijntje minder en met de auto op stap!"

Alberobello is met recht adembenemend. Een unieke bestemming. Het is er toeristisch, maar laat dat u niet weerhouden om er een bezoek te brengen. Alberobello is als bestemming goed op te nemen in een rondreis door Puglia, maar is tevens goed te bereiken wanneer u overnacht aan de kust van Bari. U kunt uiteraard ook net als ik Alberobello als uitvalbasis gebruiken om de rest van Puglia verkennen. Wilt u "Adembenemend Alberobello" ook ervaren? Neem dan vrijblijvend contact op!