Colourful Cuba (1) - Havana/Viñales

Maaike Oostdam on 24 September 2018

Deel dit:

Wanneer je een eerste voet op Cubaanse bodem zet, als je het vliegtuig uitstapt, voel je de humide Caraïbische wind als een warme föhn over je heen blazen en de zon in je huid prikken. Je weet meteen... dit is vakantie.

Onze start was in Havana. Er is ontzettend veel te zien en te doen in Havana en daarom hebben wij de hop-on hop-off bus gepakt waarvan een halte vlakbij ons hotel gelegen was. Hoewel wij een auto gehuurd hadden, was dit de ideale mogelijkheid om de stad te verkennen en tegelijkertijd een rummetje te proeven. Havana is immers bekend om haar rum. Maar Havana biedt veel meer, daar waren we snel achter. Er zijn prachtige gebouwen, kleurrijke pleinen met vrouwen in Caraïbische klederdracht en mannen met sigaren (die ze je ook graag willen verkopen). Natuurlijk waanden wij ons net als iedereen die Havana bezoekt in een Amerikaanse film uit de jaren ‘50/’60. Geweldig die oldtimers in allerlei vrolijke kleuren! Tijdens de lunch werden wij verrast met een muziekoptreden en hebben wij ons laten verleiden om een cd te kopen. Een cd waar wij thuis niets meer aan zouden hebben (wie heeft er nu nog een cd-speler), maar wij dachten leuk voor in de huurauto. Aan het eind van de middag wilden wij het Havana Club museum bezoeken. Helaas waren wij te laat en was het museum al gesloten. Let dus goed op de sluitingstijden, mocht je dit willen doen! Wij hebben dit noodgedwongen overgeslagen en hebben in de bar, die wel nog open was een cocktail genomen met “el ron de Cuba”. Mmmmm!!!

De volgende dag wilden wij nog even wat drankjes en snoepjes of zoutjes kopen voor onderweg. We hadden aan de overkant van het hotel een supermarkt gezien, dus voordat we vertrokken liepen we daarheen. In de stad was het communistische beleid van de Castro’s en het embargo van de Verenigde Staten niet direct merkbaar geweest, maar dat was in deze supermarkt wel anders. Er waren lege schappen en het enige wat er te krijgen was was rijst, water en vlees. Met alleen wat flessen water vervolgden we dus onze reis. Cd op en gaan!

Dat “gaan” bleek lastiger dan verwacht. Wij hadden alleen een routekaart (navigatie-apparatuur is verboden in Cuba en er is nauwelijks internet) waardoor het vrij lastig was om de stad uit te komen. Uiteindelijk met behulp van het compas op onze telefoon kwamen we toch op de autoweg terecht richting Viñales. Later werd duidelijk dat we het moeilijkste gedeelte meteen hadden gehad. Op de autowegen in Cuba is het zeer rustig en er zijn ook maar weinig wegen, dus het is er gemakkelijk rijden en je kunt eigenlijk niet verkeerd gaan. Er zijn niet veel mensen in het bezit van een auto en dus is liften een hele gebruikelijke manier voor de bevolking om zich te verplaatsen. De auto’s en vrachtwagens die je ziet rijden, zijn volgeladen met mensen. Toeristen zijn gemakkelijk te herkennen, want dat zijn de enige auto’s die niet vol zitten met mensen. Niet dat ze toeristen niet aanhouden. Zeker niet!

“Quantanamera” luid meezingend reden wij zoals we gewend zijn in Nederland netjes op de rechterbaan. Dat ging prima zolang er geen lifters waren. Liften is in Cuba blijkbaar op de weg staan en een auto aanhouden. Uiteraard is het aan iedereen vrij om lifters wel of niet mee te nemen, maar de meneer die ons staande hield was wel heel dwingend. Wij zaten niet op een lifter te wachten en hebben hem uiteindelijk af kunnen poeieren en onze weg kunnen vervolgen. Tip als je net als ons liever geen lifters mee wilt nemen! Ga op de linkerbaan rijden, zodra je een lifter ziet. Je maakt dan meteen duidelijk dat je geen lifters meeneemt.

We kwamen aan in Viñales. Wat een plaatje! Viñales is een gemoedelijk stadje waar je het echte Cubaanse leven kunt ervaren. Vanuit het stadje is de vallei gemakkelijk te bezoeken. Wij hebben een boottocht gemaakt door het grottenstelsel. Heel indrukwekkend! Natuurlijk hebben we ook met de auto door de vallei gereden en genoten van alle mooie vergezichten. Tevens kun je in de vallei prachtige paardrijdtochten maken of één van de tabaksplantages bezoeken.

Lees verder over Colourful Cuba in mijn volgende blog!

Deel dit:

Terug Naar Boven