Colourful Cuba (3) - Topes de Colantes/Manaca-Iznaga/Santa Clara/Varadero

Maaike Oostdam op 25 September 2018
“Quantanamera, guajira, quantanamera”, daar gingen we weer op naar de volgende bestemming, Topes de Colantes. Topes de Colantes is een uitgestrekt natuurgebied. Je vindt hier grotten, watervallen, rivieren, valleien, natuurlijke baden, maar ook koffieplantages. Wij hadden in Viñales al grotten bekeken en daarom gingen we hier voor de waterval “Salto del Caburní”. De wandeltocht naar de waterval was bij tijd en wijle een hele klim. Goede stevige schoenen zijn een aanrader! Als beloning wacht dan wel een verfrissende duik in het natuurlijke zwembad onderaan de waterval. Heerlijk!

Suikerriet is naast toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor Cuba. Het hart van de suikerrietplantages is Valle de los Ingenios. Deze vallei stond daarom op onze must-see lijst. Manaca-Iznaga bevindt zich midden in de Valle de los Ingenios. De toren van Manaca-Iznaga is 45 meter hoog en bevat 7 verdiepingen. Een bezoek aan deze toren is de moeite waard. Niet alleen is het uitzicht over de vallei prachtig, iedere verdieping verschilt van vorm en decoratie. De toren is gebouwd in de 18e eeuw om de slaven op de suikerrietplantage in de gaten te kunnen houden. Op de weg naar de toren zijn veel marktkraampjes, zoals wij die ook in Trinidad al hadden gezien. De verkopers hier waren echter wel wat vasthoudender. Voordat ik nee kon zeggen had ik een armband om mijn arm en een gevlochten sprinkhaan in mijn haar. Leuk voor in het archief... naast de cd!

Overal in Cuba zie je afbeeldingen van Fidel Castro en Che Guevara, maar Santa Clara is een waar bedevaartsoort voor fans van het rebellenleger. Je vindt hier het Monumento a la Toma del Tren Blindado en het Museo Memorial al Che. Het eerste is niet meer dan een ontspoorde trein dat een monument is voor een belangrijke overwinning van het rebellenleger en de tweede is het museum en de herdenkingsplaats van Che Guevara. Het hart van de stad is het Parque Vidal met zijn levendige plein. Hier is ‘s avonds livemuziek en veel gezelligheid. Rondom het plein zijn winkelstraatjes. Nergens anders in Cuba hebben wij zulke winkelstraatjes gezien. Het zag er bijna Europees uit. Wij verbleven in een hotel aan de rand van de stad. De club van het hotel werd ‘s avonds bezocht door de lokale jeugd. Die allemaal heerlijk heupwiegend op de dansvloer stonden, zoals alleen Zuid-Amerikanen dat kunnen. Alhoewel, na twee “Cuba Libre” hadden wij de “swung” ook aardig te pakken... dachten we.

Het schiereiland oprijdend naar Varadero leken wij wel in een hele andere wereld terecht gekomen te zijn. Jawel, “Quantanamera” klonk nog steeds luid uit de speakers van onze huurauto, maar dat was de enige overeenkomst. We bevonden ons op een strip met enorm grote hotelcomplexen, de één nog luxer dan de ander. Het contrast met wat we voorheen van Cuba hadden gezien kon niet groter. Bijna alle hotels hier zijn All-inclusive en de gastronomie is hier veel internationaler. Hier was het mogelijk om hamburgers, pizza’s of sushi te eten. We wisten uiteraard dat we de laatste dagen in luxe zouden verblijven, maar de overgang was groot. Het voelde kunstmatig aan, terwijl de rest van de reis zo puur was geweest. Een eerste blik op het strand maakte alles goed. Turkooisblauwe zee, azuurblauwe lucht en parelwitte stranden, zoals je eigenlijk alleen in een brochure aantreft. Nu dan toch maar op een ligbedje genieten van de zon en de luxe en... ontspannen!

Cuba is een bijzondere bestemming met een rijke geschiedenis, waar beperkt internet toegang is en nauwelijks Amerikaanse merken te vinden zijn. Hierdoor kun je de alledaagse hectiek echt even ontvluchten. Het is uiteraard de vraag hoe lang dit nog zo zal blijven. Er zijn voortdurend ontwikkelingen, dus het kan morgen al anders zijn. Wij hebben een rondreis gemaakt door het westen van Cuba. Wij gaan zeker nog terug om de oostkant ook te ontdekken. Wilt u ook ervaren hoe Colourful Cuba is? Informeer dan naar de mogelijkheden en neem vrijblijvend contact op!