Lissabon of Porto?

Maaike Oostdam op 30 September 2019
Lissabon of Porto?

Een vraag die veel gesteld wordt is; “Wat is een leukere stad Lissabon of Porto?” Het antwoord is niet simpel en uiteraard afhankelijk van smaak.

Beide steden hebben veel overeenkomsten. De voor mij 5 opvallendste overeenkomsten heb ik hieronder op een rijtje gezet.

1) Ze hebben beiden een uitstekende keuken. Al geven de echte fijnproevers aan dat in Porto de beste restaurants zijn, vind ik persoonlijk dat de steden culinaire gezien niet voor elkaar onder doen. In beide steden kun je naast de bekende roomgebakjes “pastel de nata”, de kabeljauw hapjes “pasteis de bacalhau” en andere traditionele Portugese lekkernijen en gerechten ook genieten van internationale gerechten.

2) Een andere overeenkomst is het enorme hoogteverschil in de steden. Van oudsher zijn er verschillende oplossingen gevonden om het hoogteverschil te overbruggen. In Lissabon zijn er natuurlijk de bekende trammetjes, maar ook de funiculars die indruk maken. In Porto vind je trappen, een moderne lift en zelfs een kabelbaan (in Gaia).

3) Beide steden hebben een unieke oude stadskern. Lissabon is 1 van de oudste steden van Europa. Ouder zelfs dan Barcelona of Rome! De oudste wijk van Lissabon is Alfama. Het ligt op 1 van de zeven heuvels van Lissabon. In deze wijk is de fadomuziek ontstaan en er zijn dan ook vele kleine bars waar iedere avond deze traditionele muziek te horen is. De wijk is een wirwar van kleine steile bochtige straatjes en trappen met een pittoreske uitstraling. Je kunt hier gemakkelijk verdwalen, dus hou Googlemaps bij de hand. Ribeiro is de oudste wijk van Porto. Deze wijk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Door de smalle steegjes, steile trappen, kleurrijke muren en tegels hangt er een sprookjesachtige sfeer in de stad.

4) Voor cultuurliefhebbers is genoeg te bezichtigen in beide steden. Bekende bezienswaardigheden in Lissabon zijn Mosteiro dos Jerónimos, Castelo de São Jorge, Torre de Belém en Sé de Lisboa. In Porto kunnen o.a. de Torre dos Clérigos, Sé do Porto, Jardins do Palácio de Cristal en de Ponte Dom Luís I bezichtigd worden.

5) Een laatste overeenkomst tussen de steden is het contact met het water. Beide steden liggen aan een rivier die uitmondt in de Atlantische Oceaan. Lissabon ligt aan noordoever van de Taag en Porto aan noordoever van de Douro. Stranden zijn in een halfuur te bereiken. De kust van de Atlantische Oceaan is ruig en trekt hierdoor veel surfers aan, waardoor er in de badplaatsen een relaxte laidback-vibe hangt.

Zijn er dan geen verschillen?

Uiteraard hebben beide steden een eigen unieke sfeer. In Lissabon heerst een bruisende en levendige sfeer. Ik vind het een sfeer die je in geen enkele andere stad vindt. Van kleine straatjes tot immense pleinen! Toeristisch, maar toch ook authentiek! De gele trammetjes die door de meest smalle straatjes rijden. De Portugese straatmozaïek. De aantrekkingskracht van de Taag, waar vooral als de kantoren sluiten de terrasjes vollopen met lokale mensen die nog even wat zonnestralen op willen vangen en om uiteindelijk te genieten van de zonsondergang.

En dan Porto! Indrukwekkende bruggen met prachtige uitzichten! De traditionele Port-boten en kleurige huizen die voor een schilderachtige aanblik zorgen! Een knusse stad met smalle steegjes en steile trappen, waarbij de gezelligheid vooral gecentreerd is langs de Douro. De stad is in 1996 op de Werelderfgoedlijst gezet en men is sindsdien bezig met het opknappen van de stad. Dit is ook nu nog duidelijk te zien. Ik telde tijdens mijn bezoek vanaf de Ché do Porto minstens 20 hijskranen. De stad gaat er steeds beter uitzien, maar verliest hierbij niets van zijn oude charme. Uniek voor Porto zijn natuurlijk de portwijnen. Een bezoek aan 1 van de kelders (die trouwens voornamelijk in Gaia liggen aan de overkant van de Douro en niet in Porto) is zeker de moeite waard. Vaak is er een interessante rondleiding die wordt afgesloten met een proeverij.

Conclusie: Bezoek beide steden!!! De steden zijn ondanks hun overeenkomsten uniek en niet met andere steden te vergelijken. Plan dus beiden in als citytrip of combineer beide steden net als ik in een roadtrip langs de Atlantische kust. Vraag mij naar de mogelijkheden!