Middeleeuws Monopoli aan het strand

Maaike Oostdam op 20 August 2018
Monopoli met een “i”, dus niet het populaire bordspel, maar het Italiaanse havenstadje aan de rotskust ten zuiden van Bari, is in de Middeleeuwen gebouwd bovenop de resten van de rijke stad Messapico (vijfde eeuw voor Christus). De stad heeft uitzicht op de zee en is omgeven door hoge muren.

Rond Monopoli liggen enkele van de schaarse zandstranden die te vinden zijn in dit deel van de Adriatische kust. Voor ons als strandliefhebbers dus een reden om daar een bezoek aan te brengen. De stranden bij Monopoli zijn gelegen in baaitjes (afgebakend door lido's), waardoor ze intiem aandoen. Bij alle lido's moet je betalen om te parkeren en voor de ligstoelen en parasols. Er is zoveel keuze in lido’s dat keuzestress zich gemakkelijk zou kunnen voordoen. Na veel wikken en wegen was onze uiteindelijke keuze, Purple Beach. Een kleine goed onderhouden beachclub met zowel ligstoelen op het gras als in het zand. Regelmatig worden er beachparty’s gegeven in deze beachclub, maar daar was nu niets van te zien. Aangezien het het voorseizoen was, was het heel rustig en hadden we de vrije keuze qua plek. "Zo dicht mogelijk bij de zee, lekker met de voetjes in het zand!" Wij hadden de staff en het strand bijna voor ons alleen. Afgezien van wat temperamentvolle Italiaanse huisvrouwen waren er geen andere bezoekers in het baaitje. Gelukkig maar, want de huisvrouwen waren flink aanwezig. Het waren er slechts 3, maar ze maakten geluid alsof ze met z’n dertigen waren. “Echt Italiaans! Heerlijk!”

Van al dat liggen op een bedje en luisteren naar Italiaans gekakel, hadden we natuurlijk ‘s middags enorme trek gekregen. “Tijd om naar het terras van de beachclub te gaan om te lunchen!” In gebroken Engels werd ons een visgerecht aangeraden. Dit was simpel maar super vers en om je vingers bij af te likken. Met gevulde buikjes en vol energie vervolgden we onze tocht naar het historisch centrum van Monopoli.

“Wat een schilderachtig stadje!” Een oude stadsmuur, een rood met wit gestreepte vuurtoren en op de voorgrond blauwe vissersbootjes die lagen te wachten tot ze weer in actie mochten komen om de lunch of het diner van morgen te vangen. Alle ingrediënten voor een prachtig schilderij waren hier aanwezig. “En dan die kronkelende Middeleeuwse straatjes richting de imposante Cattedrale Maria Santissima della Madia!” De kathedraal waarvan de bouw in 1107 was gestart, maar niet afgemaakt kon worden omdat er geen balken meer waren voor het dak. Het verhaal gaat dat 10 jaar later de bisschop in zijn dromen een boodschap ontving over een geschenk in de haven. In de haven vond de bisschop een vlot met de beeltenis van Maria. Het vlot werd gebruikt voor het dak en de beeltenis werd aan de toren bevestigd. Het verhaal is nu afgebeeld op panelen in de kathedraal. Deze maken de kathedraal zeker een bezoek waard. Andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn zijn; il Castello di età Aragonese voluto da Carlo V, Maria degli Amalfitani, Piazza Vittorio Emanuele, Palazzo Palmieri del sec. XVIII en l’Abbazia di Santo Stefano.

Tevreden de dag doornemend en genietend van een cocktail op één van de gezellige terrasjes dachten we dat het niet mooier kon worden, maar toen begon de lucht boven de zee adembenemende kleuren aan te nemen. “Wow, wat een zonsondergang!”

Monopoli heeft voor ieder wat wils. Wij hebben Monopoli bezocht tijdens onze ontdekkingstocht door Puglia, maar Monopoli is ook als strandvakantie of als uitvalbasis om Puglia te verkennen een goede bestemming. Wilt u “Middeleeuws Monopoli aan het strand” net als ons ervaren? Informeer dan naar de mogelijkheden en neem vrijblijvend contact op!