Romantisch Wenen

Maaike Oostdam op 30 November 2018
Een weekje in de Oostenrijkse bergen hebben wij verlengd met een bezoek aan Wenen. Hoewel Wenen niet een stad is met overdreven druk verkeer, hebben wij de auto toch aan de rand van de stad geparkeerd, vanwege de parkeerkosten in de stad... wij blijven toch Nederlanders. Wij parkeerden bij P+R Erdberg en zijn vanaf daar met de metro naar Karlsplatz gegaan. Ons hotel, Hotel Das Opernring lag op nog geen 100 meter van het metrostation (uitgang Oper) en tegenover het Staatsopera-gebouw.

Wenen heeft een compacte binnenstad die gemakkelijk te voet bekeken kan worden. Desondanks hebben wij de hop-on hop-off bus gepakt. Voor ons is dit altijd de ideale manier om in korte tijd een goede indruk te krijgen van een stad. Binnen twee uur waren wij weer bij ons startpunt en Wenen had ons positief verrast. Zelden waren wij in een stad geweest die zo schoon, fris en goed onderhouden is als Wenen. De sfeer was anders dan in andere steden die wij hebben bezocht. Het voelde allemaal stijlvoller en statiger aan.

Wandelend begonnen wij onze tocht bij Karlsplatz met zijn Karlskirche. Wij zijn niet in deze kerk geweest, maar er is een glazen lift waarmee je naar 30 meter hoogte in de koepel gebracht kan worden om de plafonschildering goed te kunnen bekijken. Vanaf Karlsplatz loopt de Kärtner Strasse met zijn vele winkels helemaal tot aan Stephansplatz. De Kärtner Strasse voert je ook langs het Staatsoper. Een indrukwekkend gebouw met keizerlijke uitstraling. Stephansplatz naderend zie je al snel de Stephansdom. Een imposante dom met een gotische architectuur. De hoogste toren is bijna 137 meter hoog. Het Stephansplatz is het kloppende hart van de stad. Het is hier dag en nacht druk. Wij vervolgden onze weg via de Graben naar de Kohlmarkt om weg te dromen voor de mooie etalages van luxe winkels. Jammer genoeg, niet voor onze portemonnee! We wandelden een beetje door de kleinere straatjes en opeens was daar... Café Central, het bekendste koffiehuis van Wenen. Wenen heeft van oudsher een koffiehuiscultuur. Je vindt er vele door heel de stad. Café Central is echter het oudste koffiehuis van Wenen en is in 1876 opgericht. Bij het Café Central namen we in de voetstappen van Sigmund Freud een echte “Wiener Melange” met bijbehorende “Wiener Apfelstrudel”. Mmm, heerlijk!!!

Voor de lunch zijn we neergestreken bij Thais restaurant Patara naast St Peters kirche. Niet echt “Wiener”, maar na een week de Oostenrijkse keuken te hebben genuttigd waren wij toe aan wat “pittigers”. En pittig was het! Een goede tip voor wie van de Thaise keuken houdt.

Wij moesten wel nog even wat nablussen en zijn na een kort wandelingetje terecht gekomen bij 1516. Een bierbrouwerij die naast bieren ook wat maaltijden verkoopt. Wij hebben hier niet gegeten, maar wel wat van hun eigen biertjes geproefd. Altijd leuk om lokale biertjes te proberen!

Al lopend door de stad hoorden we muziek. De melodieuze noten trokken ons naar zich toe. Op het plein aan de zijkant van het Staatsoper hing een groot beeldscherm waarop te zien was wat er zich binnen afspeelde. Er stonden stoelen met dekentjes en grote speakers. Die laatste hadden ervoor gezorgd dat wij hier nu stonden. Mensen namen plaats onder de dekentjes en konden zo van het concert en de unieke sfeer genieten zonder naar binnen te hoeven gaan. Om de romantiek te vergroten stonden achter het Staatsoper de koetsen klaar voor een “gemütlich” ritje door de binnenstad na het concert.

Dichtbij het Staatsoper hadden wij een Italiaans restaurant, San Carlo, gezien. Wederom niet echt “Wiener” maar een Italiaanse maaltijd gaat er altijd wel in. We namen plaats aan het raam. Naast ons zat een Amerikaans echtpaar luidkeels en geamuseerd met elkaar te praten over hoe goed het eten hier wel niet was. Dat beloofde veel goeds... en er was niets van gelogen. Werkelijk verrukkelijk! We raakten aan de praat met de Amerikanen en kwamen erachter dat zij al voor de derde avond achtereen hier hadden gegeten. We wisselden wat tips uit over Wenen. Het echtpaar was een beetje teleurgesteld over de riviercruise over de Donau. De kleur van de Donau was namelijk niet blauw, zoals de titel van de bekende wals (an der schönen blauen Donau) van Johann Strauss doet vermoeden. Hahaha!

Om in de internationale sfeer te blijven en omdat manlief graag “el classico” wilde kijken. Besloten we nog een afzakkertje te gaan halen in de Ierse pub Flanagan’s. Een gezellige pub met inderdaad een internationaal gezelschap. Sport verbroedert zeggen ze... en dat deed het zeker. Wij hebben een fantastische avond gehad en nieuwe Griekse- en Zuid-Afrikaanse vrienden gemaakt.

Een bezoek aan het Schönbrunn Paleis mag natuurlijk niet ontbreken wanneer je Wenen bezoekt. Wie wil zich nou niet even in de wereld van Sisi (al was dit niet allemaal rooskleurig) wanen? Dit paleis stond dus de volgende dag op ons programma. Met de hop-on hop-off bus vertrokken we richting het paleis. In het paleis zelf waren we verbaasd over de vele kleine ruimtes. Heb je zoveel ruimte... maak je daar zulke kleine kamertjes in! De ceremoniezaal was hierop een uitzondering. Hier verbaasden we ons over de vele kaarsen, nu in de tegenwoordige tijd vervangen door lampjes. Degene die vroeger de verantwoording had over de kaarsen, heeft er waarschijnlijk een hele taak aan gehad om ze allemaal op tijd aan te krijgen. De kamers waren allemaal even prachtig met veel schilderijen en bladgoud. En dan de immense paleistuin! Hier kan je gewoon dagen in rond lopen. Er is een orangerie en een labyrinttuin om met je geliefde te verdwalen. Het allermooiste is het uitzicht vanaf het Gloriette. Het is een hele klim om er te komen, maar eenmaal boven heb je een adembenemend uitzicht. Perfect voor een selfie-moment met het paleis en Wenen op de achtergrond.

Terug in de stad besloten we de buurt rondom ons hotel beter te verkennen. Te beginnen met het Maria Theresien Platz. Dit plein is omringd door musea. Twee bijna identieke gebouwen staan recht tegenover elkaar. Het ene is het natuurhistorisch museum en het andere het kunsthistorisch museum. Helemaal achteraan op het terrein staan de oudste gebouwen van het plein, de oude keizerlijke stallen. Nu bevindt zich het Museums Quartier hierin. Voor wie van musea houdt is dit gebied zeker een must.

Hadden we in de ochtend de zomerresidentie van het Habsburgse keizerrijk bezocht, ook de winterresidentie moesten we natuurlijk even bezoeken. De Hofburg is bekend vanwege haar Spaanse rijschool. Dit is één van de oudste rijscholen voor het opleiden van hengsten. De rijschool is nu vooral een toeristische attractie. Verder kunnen de keizerlijke appartementen bezocht worden. De voormalige paleistuin viel wel een beetje in het niet bij wat we in de ochtend gezien hadden, maar had toch ook zijn charme met in het Palmenhaus een ware vlindertuin.

In de hele stad is de invloed van muziekcomponisten als Mozart en Strauss voelbaar, maar ook de sporen van het keizerrijk zijn overal duidelijk zichtbaar. Dit maakt Wenen een klassieke en stijlvolle stad vol historie. Maar Wenen is ook een trendy stad met luxe winkels, shishalounges en rooftop bars. Wenen heeft alle ingrediënten in huis voor een romantische citytrip. Tips om je citytrip nog romantischer te maken zijn; een avondrondvaart over de Donau met diner; Oostenrijks dineren in een romantisch nisje bij Zum Weissen Rauchfangkehrer; of wat dacht je van dineren bij kaarslicht in een ouderwets reuzenrad? Informeer naar de mogelijkheden en neem vrijblijvend contact op.