Egypte

Margriet Noort op 15 July 2011
Egypte

Dit land leent zich zowel voor een rondreis als voor een strandverblijf, beide heb ik mogen ervaren, laat ik beginnen met een algemene indruk van het land en de mensen. Wat veel mensen als een nadeel ervaren is het fooiensysteem (bakshiesh) en de opdringerigheid van de verkopers. Wat het eerste betreft, als je bedenkt dat de mensen voor een groot deel afhankelijk zijn van de fooien die zij krijgen (net als in Amerika), is het wellicht wat beter te verteren. De opdringerigheid van de verkopers moet je gewoon accepteren, doorlopen en geen aandacht geven, dat werkt echt. Ik moet wel zeggen dat het de laatste keer al een stuk minder was qua opdringerige verkopers.

De cultuur van het land is echt geweldig indrukwekkend, ik heb er een enorm ontzag voor. Ik begon mijn rondreis in Caïro, een chaotische stad met miljoenen inwoners en auto’s, ezels en mensen krioelen door elkaar heen als een mierenhoop. De bazaar is een wirwar van straatjes, echt een belevenis om daar te lopen. Er wonen ook mensen op begraafplaatsen, dat vond ik wel bizar.

De schatten van Toetanchamon heb ik uiteraard bewonderd in het museum, ook daar was het erg druk, maar het is een niet te missen hoogtepunt. Natuurlijk ben ik bij de piramides geweest en bij Sakkara, de “dodenstad”. De piramides vond ik schitterend, wat hadden de oude Egyptenaren een enorme kennis! Luxor, ook zo prachtig met de tempels en Abu Simbel, gered van de ondergang bij de aanleg van de Assoean-dam. De verplaatsing van alle heiligdommen bij de aanleg is een enorme klus geweest.

Ik heb per binnenlandse vlucht de afstand Caïro - Abu Simbel afgelegd en daar begon mijn cruise op het Nassermeer. Ik heb daar expres voor gekozen omdat ik de Nijlcruises te druk vind. Op het Nassermeer varen maar een paar boten, het is er heerlijk rustig en je bezoekt alle heiligdommen op de oevers. Hoogtepunt was wel het diner aan dek terwijl het schip voor de tempel lag en de passagiers konden genieten van de schitterend verlichte tempel. Verder heb ik nog nergens op aarde zo veel sterren aan de hemel gezien, het was een sprookje. Ook het schip zelf is een plaatje, het doet aan een oude radarboot denken, zoals die op de Missisippi voeren.

Het dal der Koningen en Koninginnen, de dubbele tempel van Hatsjepsoet, de felucca-tocht op de Nijl, ik vond het allemaal bijzonder om mee te maken. Ik ben met de nachttrein terug gereisd naar Caïro, je komt dan wel heel vroeg aan, maar het was leuk om mee te maken.

Mijn strandverblijf heb ik gehad in Sharm-el-Sheik, een leuke toeristenstad en natuurlijke een lekker warme zee. In Sharm heb ik de Koptische Kerk bezocht, een heel indrukwekkend bouwwerk met mooie schilderingen. Ook de grote moskee was erg mooi, helaas mogen de toeristen daar niet meer naar binnen. Het St. Catherine klooster in de Sinai-woestijn was ook zeker een bezoek waard, het ligt echt in de “middle of nowhere”. Ik had het zelf groter verwacht, maar het is een leuk complex. Tijdens de excursie heb ik ook een Bedoeïnen-dorpje bezocht, wat zijn wij rijk als je ziet hoe deze mensen leven! De tocht eindigde met een bezoek aan Dahab, een toeristenplaatsje in opkomst, het is er nog rustig maar het heeft een leuke boulevard waar je heerlijk kunt zitten om iets te eten of te drinken.

Hoogtepunt van mijn verblijf in Sharm was de snorkeltocht op de Rode Zee. Ik heb al op veel plaatsen ter wereld gesnorkeld, maar daar heb ik de mooiste koralen gezien. Wat een kleuren en vormen, onvoorstelbaar! Het is net een tuin onder water, met mooie vissen, ik had er dagen willen rondzwemmen. Ik was bij Ras Mohammed, een beschermd onderwater natuurgebied en een absolute aanrader voor de snorkelliefhebbers.

Ik heb Egypte in oktober en in juli bezocht. Voor een rondreis zijn onze wintermaanden heel geschikt, in de zomer is het erg heet, maar als je dan een strandvakantie boekt, kun je regelmatig het water in om af te koelen. Veel drinken en je tempo terug schroeven, dan is het goed te doen.