Jamaica

Margriet Noort on 04 October 2007

Deel dit:

Jamaica

Reggae en een azuurblauwe zee, dat is Jamaica. Het eiland in de Caribbean wordt nog niet zoveel bezocht en dat is eigenlijk heel jammer. Zelf ben ik er een aantal jaren geleden geweest en ik vond het een heel leuk en relaxed eiland, ook wat minder massaal qua toeristen en er is veel te doen en te zien.

Ik verbleef in Montego Bay in een leuk hotel dat uitkeek over het prachtige groen-blauwe water van de Caraïbische Zee. Het koraalrif ligt voor de deur, hoewel niet spectaculair, maar toch goed voor aardig wat soorten vis. Je kunt op Jamaica ook heel goed duiken of een snorkeltrip boeken.

Een van de excursies die ik heb gedaan is de Dunn River Falls, bekend van de eerste James Bond film, Dr. No. Ze liggen heel mooi in een groene omgeving en je kunt de watervallen beklimmen. Je moet wel goede schoenen aandoen, want de rotsen zijn glad, maar het is niet gevaarlijk omdat de rotsen allemaal rond zijn afgesleten door het water. Natuurlijk moet je wel opletten waar je je voeten neerzet, maar het is goed te doen. De Dunn River Falls worden omringd door een weelderige begroeiing, met bloemen in heel felle kleuren, zeker doen als u op Jamaica bent. Ik kreeg daar ook een lunch geserveerd en zo wordt het een hele leuke excursie in het tempo en het motto van het eiland: “Don’t worry, be happy”.

Een andere excursie was het raften op de Marthe Brae river. Nou ja, raften mag ik het eigenlijk niet noemen, je kabbelt rustig voort op een vlot dat wordt bestuurd door een Jamaicaanse jongen. Je vaart langs dichtbegroeide oevers en het is heerlijk rustig. De jongen die mijn vlot bestuurde wilde een praatje maken en vroeg waar ik vandaan kwam. Bij ““Nederland” ging er geen belletje rinkelen, bij “ Amsterdam” ook niet, dus dat was al bijzonder. Toen ik “Europa zei, vloog er iets over zijn gezicht van: “Daar heb ik weleens van gehoord”, maar ik vraag me nog steeds af of dat echt zo was.

Ik ben bij het huis van Bob Marley geweest, nog steeds een held op het eiland. Ook heb ik de krokodillenfarm gezien waar de James Bond film “You only live twice” is opgenomen. James sprong spectaculair van krokodil op krokodil om weer aan land te komen, ik heb het hem maar niet nagedaan.

De Jamaicanen zijn een heel leuk volk, ze zingen eigenlijk altijd en ze vinden het leuk om een praatje met je te maken. Natuurlijk moet je op Jamaica wel een beetje oppassen naar welke buurt je gaat, maar dat geldt voor veel plaatsen in de wereld. Niet opzichtig met dure sieraden of geld te koop lopen en vragen welke buurt je moet mijden, dan ondervind je weinig problemen.

Ik vond Jamaica heel leuk, het is betaalbaar, zeker in vergelijking met sommige andere eilanden in dit gebied. Tip om te eten is Jerk-chicken, dit wordt op een speciale manier klaargemaakt en voor een paar euro’s kun je genieten van en heerlijke maaltijd. Ook at ik vaak egg-plant, gebakken plakken aubergine.

Een enkele keer had de supermarkt geen geld terug, dan kreeg ik een stukje papier met een stempel erop en dat kon ik dan de volgende dag gebruiken voor mijn boodschappen. Ik vond dat zo leuk, nog lekker simpel en niet commercieel. Bij de lokale bar kreeg ik mijn cocktail tijdens “Happy Hour” in een plastic bekertje en dan niet voor de halve prijs, nee ik kreeg er gewoon twee tegelijk in mijn handen gedrukt. Leuk!

Het eiland hoorde vroeger bij Engeland, dus het verkeer rijdt hier links, ook zag ik dubbeldekkers rijden. De uniformen van de agenten vond ik ook meer Engels dan Jamaicaans aandoen, maar wellicht hebben ze dat inmiddels aangepast.

Voor wie naar de Caribbean wil en de Nederlandse Antillen, de Dominicaanse republiek e.d. wel gezien hebben, doe Jamaica, van harte aanbevolen.

Deel dit:

Terug Naar Boven