Jersey en Guernsey

Margriet Noort on 01 June 2010

Deel dit:

Kanaaleilanden

De kanaaleilanden worden gezien als een bestemming voor de meer bezadigde reiziger, maar dat is echt een verkeerd beeld. Zeker, het is geen jongerenbestemming, maar wel geschikt voor iedereen die houdt van cultuur, natuur, wandelen en winkelen. Heel leuk is het Island-hoppen, waarbij je 5 eilanden aandoet, zelf heb ik Jersey en Guernsey bezocht.

Ik vloog vanaf Rotterdam maar Jersey, na aankomst heb ik de huurauto opgehaald. De wegen zijn prima te bereiden, soms wel wat smal, maar elke eilandbewoner houdt rekening met de toeristen. Er staat ook een grote “H” op de auto, ik denk van hulpeloos, hopeloos en help! De bewegwijzering is soms wat lastig, maar dan tikt er wel een eilander op je raam met de vraag: “Can I help you, love?”. Parkeren is wel lastig, het is erg druk, maar het lukt altijd wel. De oversteek naar Guernsey heb ik met de ferry gedaan en ook daar weer een auto gehuurd.

Beide eilanden zijn maar klein en doen erg Engels aan, met hier en daar wat Franse invloeden, vooral ook in de keuken. Heel leuk was een hotel waarvan de eigenaar theepotten spaarde, hij had er duizenden! Overal waar je keek stonden theepotten. De rest van het hotel was ingericht met banken overtrokken met rozenstof en bijpassende gordijnen en kussens. Een beetje kneuterig, maar op deze eilanden paste het prima. Ik heb een kapelletje gezien dat geheel was bedekt met schelpen en scherven van borden en potten. De dorpsbewoners waren druk om de grond rondom te beplanten met allerlei bloemen en struiken. Het werd met veel liefde gedaan. Even verderop had iemand weer een schelpentuin aangelegd, een enorm werk moet dat zijn geweest.

Ik heb gewandeld op de kliffen, die soms behoorlijk steil waren maar wel een adembenemend uitzicht boden op de omringende oceaan. Het was er heerlijk rustig, ik voelde me bijna alleen op de wereld. Ze gaan steil naar beneden en ik keek uit op een hemelsblauwe zee, bijna mediterraans. Als je dan ook de nog palmbomen ziet staan, waan je je in een land aan de Middellandse Zee.

Het getijdenverschillen zijn er enorm groot en bij droog tij ben ik naar het fort gewandeld, het was leuk om hier rond te dwalen en alles te bekijken. Bovenop heb je een mooi uitzicht op het eiland Jersey. Ook bijzonder was mijn bezoek aan de Jersey War Tunnels, waar je een overzicht krijgt van de bezetting van het eiland in de Tweede Wereldoorlog. Op Guernsey is er overigens een groot ondergronds ziekenhuis, stammend uit diezelfde periode.

Er zijn tal van musea, van groot tot piepklein, mooie tuinen om te bezoeken, veel wandel- en fietsmogelijkheden, kortom er is van alles te doen. Wie wat langer op de eilanden blijft, kan bijvoorbeeld nog een dagje naar St. Malo in Frankrijk. Ook kun je vanuit Jersey en Guernsey dagtochten maken naar Alderney, Herm of Sark, waar zelfs geen auto´s rijden en alles met paard en wagen gaat.

Eten kun je in tal van restaurantjes, al dan niet met uizicht op de haven, of in een typische Engelse pub. Het eten is van goede kwaliteit en de prijzen liggen ongeveer gelijk aan die van Nederland. Ook aan te bevelen is een High Tea, dat hoort daar echt een beetje, vind ik zelf. Denk er wel aan dat ze eigen Ponden hebben, u kunt dus niet met Engelse Ponden betalen.

Verder zijn de eilanden prima op eigen gelegenheid te bereizen met huurauto of het openbaar vervoer. De afstanden zijn niet groot en het verkeer is heel rustig. Mijn aanrader is het eilnandhoppen over de 5 eilanden, u heeft op die manier 5 vakanties in een. Zelf hoeft u niet te rijden, alle vervoer is inbegrepen, maar u reist wel individueel. Het is een uitstekende manier op kennis te maken met deze bijzondere eilanden voor de Franse kust.

Kortom, een leuke bestemming voor een korte vakantie of een lang weekend. Neem gerust contact op voor meer informatie, ik ben u graag van dienst.

Deel dit:

Terug Naar Boven