Parijs

Margriet Noort on 04 January 2011

Deel dit:

Parijs

Parijs is een prachtige stad, ik ben er 3 maal geweest. Het staat bol van de mooie gebouwen, het heeft veel parken, leuke winkels, mooie theaters en natuurlijk tal van musea, met het Louvre als meest belangrijke. Het is handig om een openbaar vervoer kaart te kopen, u kunt dan onbeperkt gebruik maken van de metro en omdat Parijs redelijk uitgestrekt is, is dat wel handig.

Wat ik erg leuk vond was Tour Montparnasse, je gaat dan razendsnel omhoog met de lift en kijkt neer op de Eifeltoren, onder het genot van een glas champagne. Natuurlijk is de Eifeltoren ook een “must”, het is ook leuk om hier te eten, je geniet van een prachtig uitzicht over de stad.

De Sacre Coeur is een mooie basiliek, het is net of hij van suikergoed gemaakt is. Hij ligt op de heuvel van Montmartre en ook hier vanaf is er een mooi uitzicht. Wie de heuvel niet wil beklimmen, kan de furniculaire nemen, een soort trammetje. Bij de Sacre Coeur is natuurlijk het bekende schilderspleintje en tal van leuke restaurantjes.

De Notre Dame is werkelijk een schitterende kerk met prachtige glas-in-lood-ramen van een enorme omvang. Neem de moeite om ook achter de Notre Dame te kijken, daar is een monument voor de slachtoffers van de Holocaust, erg indrukwekkend. Op het plein voor de Sacre Coeur ligt een soort koperen plaat, hiervandaan worden alle afstanden berekent.

Het paleis van Versailles is ook prima zelf te doen met de bus of metro, het ligt niet zo ver buiten de stad. Het pronkpaleis telt vele kamers met een zeer overdadige inrichting. Maar zeker zo mooi zijn kleine paleizen die bij het enorme paleis horen en de tuinen, afhankelijk van de tijd van het jaar natuurlijk. ’s Winters is er uiteraard weinig te zien in de uitgestrekte tuinen.

Als u in Parijs bent, raad ik u aan in elk geval een van de beroemde nachtclubs te bezoeken, de Moulin Rouge of de Folies Bergère, het hoort bij Parijs en u zult vast genieten van de show.

Flaneren over de Camps Elysée hoort er natuurlijk ook bij, lekker etalages kijken bij alle dure modehuizen, de exclusieve autodealers en juweliers.

Buiten de dure modehuizen en warenhuizen zijn er ook tal van goedkopere winkels, gelukkig! Veelal zitten de winkels als een soort blok bij elkaar, stoffenwinkels zitten veel rondom de voet van Montmartre, evenals schoenwinkels. Zeker in de wat minder luxe wijken kun je veel leuke dingen vinden voor een aangename prijs. Aan de rand van de stad zit een enorme rommel- c.q. antiekmarkt, daar heb ik heerlijk een dag rondgesnuffeld.

Wandel eens een stuk langs de Seine en bekijk de leuke boekenstalletjes. Of ga wandelen in een van de vele parken van de stad.

De Dome des Invalides is een legermuseum, indrukwekkend is de kist van Napoleon die zich onder de koepel bevindt. Hij ligt in zeven kisten begraven, steeds wat groter en kostbaarder. De buitenste kist is gemaakt van glanzend hout en heeft een enorme omvang. In elk geval heeft men daarmee zijn kleine gestalte een stuk indrukwekkender gemaakt!

Wie de boeken van Dan Brown heeft gelezen zal zeker plaatsen herkennen, natuurlijk begon mijn tocht ook bij de Mona Lisa, het kleine maar zeer indrukwekkende schilderij van Leonardo da Vinci. Ook de glazen piramide die voor het Louvre staat speelt een rol in dit boek. Er is veel weerstand geweest tegen de bouw en ik denk dat de meningen verdeelt blijven, het staat ook wat vreemd, zo’n glazen punt voor de mooie gevel van het museum.

De mooiste brug van Parijs is zonder twijfel de Pont Alexandre III, prachtig gedecoreerd. Er zijn natuurlijk veel meer bruggen om de Seine te overbruggen en zo de stad en het île de la Cité met elkaar te verbinden.

Place Vendôme is het meest statige plein van de stad en bekend van de tragische laatste autorit van Lady Di. Maar er zijn meer mooie pleinen, Place de la Concorde bijvoorbeeld, met de obelisk.

Kortom, Parijs is zeker een bezoekje waard, met de snelle verbinding van Thalys bent u er heel snel en super comfortabel.

Deel dit:

Terug Naar Boven