Sumatra, deel 3

Margriet Noort on 28 April 2013

Deel dit:

De andere dag heb ik een wandeltocht door de rijsvelden gemaakt, heel bijzonder om te doen. Je ziet het gewas echt van kiem tot eindproduct aan je voorbijgaan. Je mag helpen planten en ook oogsten. Het laatste heb ik ook gedaan, met een ouderwetse, soort kleine zeis, snij je de rijstplantjes af. Het planten heb ik gelaten voor wat het was, het gevoel van mijn voeten in de blubber had ik onderweg al een paar keer ervaren, toen ik naast de smalle paadjes in de rijstvelden stapte………

Bij Bukkittingi hebik ook het indrukwekkende Karbouwengat gezien, een diepe kloof die nergens lijkt te beginnen. Ook hier de lokale markt met een bezoek vereerd en genoten van alles wat aangeboden werd. Hier kon je ook T-shirts, honderd soorten kroepoek, kruiden en meer moderne artikelen kopen. Maar echte souvenirs vind je ook hier nog nauwelijks.

Ja, en dan zijn er zomaar 11 dagen om en moet je weer het vliegtuig in om naar huis te gaan. Net als op de heenweg was de service van Garuda weer geweldig, alleen de korte overstap op Jakarta, net 10 minuten, omdat we vertraging hadden vanuit Pedang, was stressen. De mensen van Garuda loodsten ons echter met een sneltreinvaart langs alle formaliteiten. Eén greep mijn handbagage en ging er als een estafetteloper vandoor, achterom kijkend of ik hem bij kon houden.

Mijn gevoel over Sumatra is heel positief. Het is een prachtig eiland, met een weergaloos mooie natuur. Als je hiervan houdt en geen 5-sterren accommodaties verwacht, is het een prima bestemming. Toeristen zijn er nog redelijk zeldzaam, vaak werd ik gevraagd om te poseren met de bevolking. Hoewel ik toch echt niet zo groot ben, stak ik vaak een kop boven de mannen uit. Dus zo’n “Witte Reus” is voor hen best bijzonder. Wel heb ik geleerd dat een goede agent en begeleiding in Indonesië in het algemeen, en op Sumatra in het bijzonder, echt wel belangrijk zijn. De reis waarop ik ben mee geweest, is uitgevoerd door een kleine touroperator, die vooral gespecialiseerd is in privéreizen met chauffeur. Dat geeft je dan kans om zelf je dag in te delen qua vertrektijden en duur van de verschillende bezoeken. Eten of drinken als je daar zijn in hebt. Wat mij betreft heeft dit toch de voorkeur boven een busreis waarbij je met 35 mensen of meer bent. Alles duurt zoveel langer, denk maar aan koffiedrinken, eten, toiletpauzes, maar nog belangrijker is dat je met zo’n grote bus niet op dergelijke afgelegen plaatsen kan komen, of de landelijke weggetjes mist.

Natuurlijk kan ik nog veel meer vertellen, dat doe ik graag als u meer informatie over Sumatra als reisbestemming wilt. Ik ken Indonesië inmiddels aardig goed, ik heb Bali, Java, Lombok en Sulawesi bezocht en inmiddels dus ook het mooie en pure Sumatra. De mensen in Indonesië zijn bijzonder aardig en gastvrij, het eten is overheerlijk en natuurlijk zijn de kosten voor levensonderhoud daar nog zeer laag. Voor een gering bedrag kunt u daar lekker eten en drinken, kleding en schoenen kopen of u laten masseren. Overweegt u dus een reis naar dit mooie, indrukwekkende land, neem gerust contact op.

Deel dit:

Terug Naar Boven