Vancouver Island & Alaska

Margriet Noort on 06 June 2012

Deel dit:

Alaska Cruise en per camper over Vancouver Island

Deze 8-daagse cruise naar Alaska vertrok vanuit Vancouver en na een gerieflijke vlucht heb ik eerst een nacht in deze leuke stad overnacht en rond gekeken. De volgende dag kon ik inschepen op de “Volendam”. Een mooi schip met een geweldige bemanning en een uitstekende service.

Het eerste stuk ging over de beroemde “Inside Passage” naar Juneau in Alaska. Via Tracy Arms naar Skagway, waar ik met de bekende “White Pass” een stuk per spoor door Alaska heb afgelegd. Het was een prachtige dag, de zon scheen op de hoge bergen waar hier en daar nog sneeuw lag. De natuur was prachtig! Ongelooflijk dat de goudzoekers ruim een eeuw geleden door dit onherbergzame gebied zijn getrokken, wat moeten die een ontberingen hebben geleden.

Vervolgens hebben we de zeer indrukwekkende “Glacier Bay” bevaren. Hier zag ik de gletsjers waar stukken ijs vanaf brokkelden, wat overigens met een behoorlijk lawaai gepaard gaat. De stilte die er verder heerst, is een verademing, geen zuchtje wind beroerde het water waar de ijsschotsen nog dreven. Het leek bijna bovenaards, wat een mooie ervaring was dat.

De derde en laatste havenplaats was Ketchikan, ik vond het zelf de leukste van de aanleghavens in Alaska, zeker het deel rond Creek Street is erg gezellig, met oude huizen, gebouwd op palen.

Wat me het meest opviel, was de verlatenheid van het landschap, wat een ruimte, wat een rust. Overigens heb ik nog nooit zoveel watervliegtuigjes gezien, in alle "steden" - het mag de naam eigenlijk niet hebben - lagen er talloze te wachten op passagiers. Het is in dit gebied natuurlijk ook een logische keuze, wegen zijn schaars en in de winter ook niet of nauwelijks bereidbaar.

Hierna hebben we de camper opgehaald in Vancouver, een mooie, zeer jonge Truck-camper met nog maar 2000 km op de teller. Alles rook zelfs nieuw. Eerst ben ik overgestoken naar Vancouver Island, vanuit Tsawassen naar Swartz Bay. Onderweg waren er aan beide kanten van het schip Orka’s te zien, heel bijzonder. De tocht naar Vancouver Island duurt ongeveer 1,5 uur en het is zeker de moeite waard. Na aankomst door naar de hoofdstad van Canada, Victoria. Het is een mooie, schone stad en er zijn tal van bezienswaardigheden, waaronder natuurlijk Gas Town, maar ook de Inner Harbour is heel leuk en gezellig.

Verder naar Nanaimo, waar ik onder de indruk kwam van de prachtige schilderingen op de huizen, echt heel bijzonder. Maar dan ging het richting westkust, naar Tofino en Pacific Rim NP. Onderweg passeerde ik “Catredral Cove” in het MacMillen Provincial Park. Dit is een prachtig regenwoud – verwacht je ook niet direct in Canada! – met Douglas sparren van 800 jaar oud en 75 meter hoog, echt indrukwekkend.

Tofino in het Pacific Rim NP is bijzonder mooi gelegen, je loopt langs de zandstranden en je maakt er grote kans om walvissen en orka’s te zien, in het seizoen uiteraard. Ikzelf heb ze daar niet gezien, helaas, het weer was erg regenachtig, waardoor het zicht natuurlijk minder was.

Ik vond Vancouver Island erg indrukwekkend, een prachtige natuur en zeker de moeite waard om te bezoeken, hetzij alleen of in combinatie met een Alaska-cruise, hetzij gecombineerd met een rondreis door het westen van Canada.

Ik heb Canada inmiddels 4 keer bezocht, ik ben sinds kort ook Canada specialist, dus voor een rondreis Canada op maat: neem gerust contact op voor een vrijblijvend advies.

Deel dit:

Terug Naar Boven