Westkust Canada

Margriet Noort on 31 May 2010

Deel dit:

Ik heb dit mooie deel van de wereld twee keer mogen bezoeken en beide keren was het een feest. Het heeft een enorme indruk op me gemaakt. Wat een schitterend land is dat, echt adembenemend. Als je voor de tweede keer gaat, kun je er eigenlijk nog meer van genieten, je weet een beetje wat je te wachten staat en je bent beter voorbereid op al het moois, maar dan nog wordt je overdonderd door het natuurschoon. Beide keren heb ik British Columbia en Alberta bezocht, ik wil u er graag meer over vertellen.

Natuurlijk ben ik in Jasper NP en Banff NP geweest, waarbij ik Jasper NP overigens mooier vond. Het allermooist vond ik echter Waterton NP, daar lopen de herten ´s morgens vroeg door de straten van het stadje, zo bijzonder! Hier heb ik ook beren gezien, spelend in het water. Overigens zie je die ook in Jasper en Banff, als je geluk hebt.

De Icefield Parkway is geweldig indrukwekkend. Ik reed dwars door de Rockies naar een enorme gletsjer. Daar ben ik in een speciaal voertuig gestapt die je naar boven rijdt en je staat dan bovenop de gletsjer. Zeker ook even een bezoekje aan het informatiecentrum brengen. Het zicht op Mt. Robson en Lake Louise, beide ook absolute hoogtepunten.

Ik heb met een kano over een van de vele meren gevaren, ik heb een ranch bezocht waar je leert hoe het er in vroeger jaren toeging, ook heel leuk voor kinderen. Ik heb een enorme truck gezien en een museum waar je ziet hoe een stadje er zo´n 100 jaar geleden uitzag met oude winkeltjes en huizen. De mensen lopen er ook in kleding van die tijd en je kunt er naar goud zoeken! Zeker ook een aanrader voor kinderen.

De treinrit door de Rocky Mountains is een absolute aanrader, je ziet delen die je niet met de auto ziet en het is heerlijk om zo op je gemak uit het raam te kijken of te eten terwijl het indrukwekkende landschap aan je voorbij gaat. Langs de spoorbaan zie je ook vaak elanden of beren. Je kunt heerlijk slapen in een bed en ´s morgens kom je uitgerust aan.

Het Tyrrell museum is een must als u in de buurt van Drumheller bent. Tal van geraamtes van dinosauriërs staan hier opgesteld in een soort diorama, wat het ook heel leuk voor kinderen maakt. In de buurt vindt u ook de bekende hoodoo´s, de vreemd gevormde rotsen. Bij Head-smashed-in-Buffalo-Jump leerde ik meer over de Indianencultuur.

Ik heb de steden Vancouver, Calgary en Edmonton bezocht en alle drie hadden ze wel iets leuks. In Edmonton is de enorme mall echt fantastisch, buiten honderden winkels vind je hier een kermis, een golfslagbad van enorme afmetingen, een schaatsbaan en een zeeleeuwenshow. Vancouver is een hele leuke stad met diverse parken. Het is leuk om een fiets te huren en door Stanleypark te rijden. Op Vancouver Island ligt Victoria, de hoofdstad van Canada. Alleen al de tocht met de ferry maakt een bezoek de moeite waard. Zeker doen in Victoria: High Tea in het Empress hotel. Ook Butchart Gardens is mooi en het museum, ook heel leuk voor kinderen. Calgary is wat minder interessants, maar ook hier kunt u zich wel vermaken in een van de musea, de dierentuin of de winkelstraten. Tip voor wie in een echte cowboysfeer wil uitgaan: Ranchman.

De mensen zijn erg aardig, ik ben veel Nederlandse Canadezen tegen gekomen onderweg. Ze willen zonder uitzondering niet meer terug naar Nederland en dat snap ik best!

Ik zou nog bladzijden vol kunnen schrijven, maar ik vertel het u liever persoonlijk. Ik heb er inmiddels zo´n 10.000 kilometer opzitten in Canada (en zonder files!!!!), dus ik kan u een goed advies geven over een reis naar dit prachtige land. Mijn tip: maak niet de fout om de afstanden te onderschatten, die zijn enorm. U kunt onmogelijk alles zien in een keer, ga gewoon nog een keer en nog een keer, u zult er geen spijt van krijgen.

Deel dit:

Terug Naar Boven