Yukon en Alaska

Margriet Noort on 02 September 2011

Deel dit:

Yukon en Alaska, twee zeer indrukwekkende bestemmingen, die ik mocht bezoeken. Hoewel ik al eerder in Canada was en erg onder de indruk was van met name Brits Columbia, zijn deze bestemmingen toch weer heel anders.

Yukon is heel groot en bestaat voor het grootste deel uit bossen, natuurparken en bergen. Er wonen meer beren en mousen dan mensen! Dat was ook wel duidelijk, na aankomst in Whitehorse. Dit is de grootste stad van Yukon, het leek verdacht veel op een dorp i.p.v. een stad. Er wonen daar ongeveer 20.000 mensen. Nadat ik de camper had opgehaald ging de rit naar Dawson City, een enige stad waar je ongeveer 100 jaar terug in de tijd stapt.

Ik heb o.a. het gerestaureerde theater bezocht en het oude postkantoor. Beide zijn heel mooi opgeknapt en ik werd rondgeleid door een dame in kleding uit de goudzoekerstijd. Vanuit Dawson heb ik een stuk van de Dempster Highway gereden, hoewel je bij de naam Highway aan iets anders denkt dan aan een tweebaansweg met soms kuilen en gravel! Het was een schitterende route die ik tot Tombstone NP heb gevolgd. Je kan helemaal naar Inuvik rijden, maar dat was voor deze reis te ver.

Na Dawson City verder naar Poker Creek, waar ik de grens met Alaska heb overgestoken. Het landschap vloeit hier gewoon door, hoewel ik dit deel toch ook wel weer anders vond dan de Yukon. Bij de grensoversteek krijg je een heel leuk stempel in je paspoort, met een eland. In Alaska heb ik een stop gemaakt bij Chicken, het is leuk dat, niet ver bij Chicken vandaan, het plaatsje Tok ligt!

Vervolgens ben ik weer de Canadese grens overgestoken om de reis te eindigen in Kluane NP. Hier heb ik een rondvlucht gemaakt met een klein vliegtuigje, vanuit Haines Junction. Het was een hele ervaring! De piloot vliegt je naar de gletsjer en vertelt onderweg wat er zoal te zien is. Helaas was het tijdens mijn rondvlucht niet zo heel mooi weer, maar het zicht op de gletsjer was uitstekend.

Na deze enerverende ervaring eindigde de reis in Whitehorse, vanwaar ik via Montreal weer naar huis ben gevlogen. In Montreal had ik tijd om de stad te bekijken en dat was een verrassende ervaring. Het is een hele bruisende stad, waar ik zeker nog een keer naar toe wil.

Ik was zelf in september in de Yukon en hoewel het natuurlijk al wel wat killer was, maken de spectaculaire herfstkleuren dat meer dan goed. Het is eigenlijk de beste tijd om de Yukon te bezoeken, omdat het weer toch vaak goed is (beter dan in juni/juli) en het landschap spectaculair. Wilt u echter veel wild zien (beren, mousen en karaboes), dan zou ik u adviseren om eerder te gaan, in juni.

Het rijden met de camper is heel relaxed, je komt nauwelijks verkeer tegen en de mensen rijden erg rustig. Verdwalen is er ook lastig, want in 9 van de 10 gevallen zijn er geen zijwegen, GPS is hier ook echt niet nodig. Wat wel nodig is, is dat u bij elke gelegenheid tankt. De afstand Whitehorse – Dawson City bijvoorbeeld is groot en als u met een halve tank vertrekt, komt u geen pomp onderweg tegen! Dat geldt eigenlijk voor heel Yukon en Alaska, dus dat is wel een aandachtspunt.

In de meeste plaatsen en parken is een visitor centre, hier kunt u ook een papier ophalen waar interessante stopplaatsen opstaan die u onderweg vindt.

Op bijna alle campings staan bbq’s, dus dat is handig. Soms heb je natuurcampings waar geen water of stroom is, ook dat is leuk om mee te maken, wel zorgen dat u voldoende voorraad hebt.

Kortom, ik vond het een fantastische ervaring, dit deel zou ik zeker met een camper doen, liefst met een truckcamper. Wilt u liever hotels, ook dat kan, ik maak graag een vrijblijvende offerte voor u.

Deel dit:

Terug Naar Boven