Zuid-Afrika, echt een wereld in 1 land

Margriet Noort on 24 November 2012

Deel dit:

Zuid – Afrika

Ja, waar moet ik beginnen, ik heb zoveel moois gezien de afgelopen 8 dagen. Ik ben net terug uit dit prachtige land, het heeft een enorme indruk op mij gemaakt. De natuur is echt weergaloos mooi en natuurlijk de talrijke dieren die je ziet: neushoorns, olifanten, zebra’s en schitterend gekleurde vogels. Laat ik bij het begin beginnen, ik heb natuurlijk te kort aan de ruimte die tot mijn beschikking staat, maar voor een advies en meer verhalen, bel me gerust.

Ik vloog via Frankfurt en daar ben ik aan boord gegaan van het grootste vliegtuig ter wereld, de Airbus 380. Het is echt een groot vliegtuig, alleen de vleugels al, gigantisch! Leuk om mee te maken, het vliegen met zo’n Airbus is toch anders dan met een ander vliegtuig.

Na aankomst in Johannesburg, de gids ontmoet, een kleine tour Jo’burg en toen via Pretoria naar Blyde Rivier Canyon, de 3 Rondavels en Bouke’s Luck Potholes. Alle drie fantastische natuurmonumenten en zeker een bezoek waard. God’s Window stond ook nog op het programma, maar door de mist was het uitzicht nihil. De dag eindigde in een tented camp in het Kruger Park.

De volgende dag vroeg op om een game drive (safari) te doen. Veel gezien, ik wist ook niet dat er zoveel roofvogels in het park zaten. Op de eerste dag al meteen de “Big Five” gescoord: Olifant, Leeuw, Buffel, Neushoorn en Luipaard. Om eerlijk te zijn was de laatste een jachtluipaard, maar ik vind dat ik toch de "Big Five" heb gezien. De leeuwen waren zelfs parende leeuwen! Echt een ervaring zo´n dag in het Krugerpark.

De volgende ochtend nog een korte gamedrive waarbij ik o.a. jonge hyena´s heb gezien, maar toen moest ik alweer verder naar Swaziland. Te voet de grens overgestoken en dan zit je zomaar in een ander land. Swaziland is ook prachtig: heel groen en heuvelachtig, af en toe denk je dat je in de Alpen zit. Het is wat meer Afrikaans dan Zuid-Afrika en zeker de moeite waard.

De reis ging verder, eerst weer terug naar Zuid – Afrika en dan door naar Hluhluwe, in Kwazulu Natal. In het Hluhluwe NP heb ik weer een game drive gedaan, was minder spectaculair dan Kruger, althans qua dieren. De wegen zijn er wel smaller en er zijn meer zandpaden, waardoor je meer een safari gevoel krijgt. Het landschap is totaal anders dan in het Krugerpark.

De volgende dag begon met een bezoek aan een Zulu-gemeenschap, hier eerst een school bezocht en later een familie. Ze waren erg arm, maar de kinderen vonden het bezoek erg leuk. Ze zijn vrolijk, zingen en dansen, maar de omstandigheden waarin ze leren zijn totaal anders dan die van de Nederlandse kinderen. Door naar St. Lucia, voor een bezoek aan het Estuary, waar veel nijlpaarden, neushoorns en vogels hun habitat hebben. Heel veel neushoorns gezien, een aantal krokodillen en tal van vogels.

De volgende dag via de “Valley of de 1000 Hills” naar de Drakensbergen. Dit is de naam van de bergrug en de omringende streek. Een mooie rit met schitterende uitzichten. Onderweg nog een bezoek gebracht aan het Curtural Zulu Village, voor een dansvoorstelling en een uitleg over de Zulu-cultuur. Verder een stop gemaakt bij de Howick Falls, een mooie waterval en een gezellig stadje.

De laatste dag terug naar Johannesburg, voor een bezoek aan Soweto. Hier zag ik het huis waar Nelson Mandela heeft gewoond en het Hector Pieterson museum. Deze jongen was het eerste slachtoffer onder de kinderen die in opstand kwamen op 16 juni 1976. Ik vond het erg indrukwekkend, maar ook beklemmend om te zien wat er op die dag allemaal gebeurt is. Een vredig protest van kinderen dat eindigt in een bloedbad.

Al met al, het is een prachtig land, maar wel een bestemming waar een goed advies voor nodig is.De afstanden zijn groot, het is vermoeiend. Je rijdt door tal van landschappen, soms waan je je in Oostenrijk, dan weer in Ierland of Austalië. Het is een indrukwekkende bestemming. En wat is de beste tijd voor een bezoek? Wil je veel dieren zien, ga dan niet in de zomer (onze winter), maar wil je de nijlpaarden door St. Lucia zien lopen, ga dan juist wel in de zomer. Ook voor de beste reistijd is een advies dus heel nuttig, maar een reisadvies van iemand die het land heeft bezocht is natuurlijk het allerbeste. Dus mail voor een goed advies en enthousiaste verhalen.

Deel dit:

Terug Naar Boven