Backpacken Java en Bali

Marianne Scheening on 23 January 2019

Deel dit:

Mijn man en ik zijn in de maand september getrouwd. We zijn meteen de volgende middag op het vliegtuig gestapt om ruim 3 weken lang te gaan backpacken door Java en Bali. Ik raad overigens een ieder aan om eerst minimaal een dag bij te komen van het hele trouwgebeuren voor je op reis gaat :-).

Mijn man houdt erg van backpacken ik ook tot op zekere hoogte. Ik vind het ook wel prettig wanneer bepaalde dingen al vaststaan. De eerste twee nachten in Jakarta waren dan ook al geboekt en de laatste week in Sanur op Bali ook.

Jakarta is een ontzettend drukke stad en niet al te schoon, maar toch ben ik van mening dat je het wel gezien moet hebben. 1 Dag is dan wel genoeg om een bezoekje te brengen aan o.a. Batavia (het oude stadscentrum) en het National Monument.

Vanuit Jakarta zijn we met de trein naar Bandung gereisd. Onderweg konden we van het mooie uitzicht genieten. In Bandung was het even zoeken naar een hotel en we hadden ook gehoopt dat we makkelijk een bureau zouden kunnen vinden waar we een dagtocht bij konden boeken. Helaas bleek dit lastiger dan gedacht. Uiteindelijk zijn we bij een reisbureau uitgekomen en zij hadden wel iemand die met ons rond wilde rijden. Hij was geen officiële reisleider, maar heeft ons toch een erg leuke dag bezorgd met o.a. een bezoek aan de krater van de Tangkuban Prahu vulkaan en een theeplantage. Onderweg hebben we genoten van een heerlijk Sundanese lunch en hebben we een lokale snack kunnen proeven van geroosterde rijstkoek met suiker en geraspte kokos. ’s Avonds hebben we gegeten bij een ontzettend leuk restaurant. Iedereen zat in een apart "hutje" op kussentjes. Het restaurant was gelegen op zo'n plek dat we het zelf nooit hadden kunnen vinden. En het eten was wederom fantastisch.

Na Bandung zijn we met een busje naar Pangandaran gereisd. Onderweg weer prachtige uitzichten! In Pangandaran zijn we een aantal nachten gebleven. Pangandaran staat bekend om de avondmarkt en als strandbestemming. Een bezoek aan de Green Canyon is ook zeker de moeite waard!

Hierna stond Yogyakarta op het programma. Ook hier zijn we weer een aantal nachten verbleven. Yogyakarta heeft wel indruk op ons gemaakt. Wij vonden dit een erg leuke stad en hebben daar veel gezien en gedaan. Traditionele dans- en muziekvoorstelling in het Sultan’s paleis bezocht, Pasar Beringharjo (oude markt), vogeltjesmarkt (Pasar Ngasem), de traditionele ambachten van het Batik schilderen en het maken van Wayang poppen van buffelhuid bekeken. De leukste manier om door de stad te reizen is met de “Becak” (fietstaxi).

Vanuit Yogyakarta hebben we een bezoek gebracht aan het Prambanan tempelcomplex en de Borobudur. Niet tegelijk uiteraard. Beiden een must om te zien!

In Yogyakarta hebben we besloten om eerder naar Bali te vertrekken dan de bedoeling was oorspronkelijk. Het backpacken viel ons toch een beetje tegen. We hadden er spijt van dat we niet meer van tevoren hadden vastgelegd, want het was toch telkens een gedoe om een fatsoenlijk hotel voor een redelijk prijs te vinden en om leuke tours uit te zoeken. Daarnaast was het openbaar vervoer toch ook wel een gedoe.

We zijn met de bus en een stukje met de ferry naar Ubud gereisd (wat dus helemaal niet op de planning stond). Dat bleek een hele goede keuze voor ons te zijn. Ubud is echt heel leuk. Je ziet er nog veel van de Balinese cultuur en er is genoeg te doen. Wij hebben daar een hotelkamer geboekt vlakbij de “Sacred Monkey Forest Sanctuary”. ’s Ochtends zaten de apen (Balinese Makaken) bij ons op het balkon. In Ubud en omgeving kun je heerlijk wandelen door de rijstvelden, souvenirtjes kopen op de markt en wat wij het leukste vonden was een fietstour. Tijdens de fietstour hebben we de duurste koffie ter wereld geproefd: “Kopi Luwak. Ik begrijp alleen niet waarom die zo duur moet zijn als je weet hoe het gemaakt wordt. Ook hebben we een standaard Balinese familiewoning bekeken en een echte Balinese lunch gehad (héééérlijk!).

Vanuit Ubud hebben we ook een dagtocht gemaakt naar o.a. het bijna 400 jaar oude “Pura Ulun Danu Bratan” tempelcomplex, een waterval en een lokale markt.

De laatste week van onze vakantie hebben we doorgebracht in Sanur. We hadden daar een leuk hotel met zwembad geboekt (gelukkig wel vooraf) vlakbij het strand. Daar hebben we heerlijk gerelaxt en genoten van zon, zee en strand.

De terugvlucht ging vanaf Denpasar met een stopover in Kuala Lumpur. Hier hadden we nog een paar uurtjes de tijd om even heerlijk te shoppen op de markt en lekker te eten. En toen was het tijd om weer naar huis te vliegen….

Deel dit:

Terug Naar Boven