Huskyslee avontuur

Marinka van Dijk on 13 March 2019

Deel dit:

Inleiding Huskysleeën is een activiteit die bij heel veel mensen op het verlanglijstje staat, zo ook bij mij. En nu word het ineens werkelijkheid, ik ga met de huskyhonden op pad. Altijd gedacht dat dit alleen mogelijk was in Lapland, maar mijn huskyfarm ligt op een dikke twee uur rijden van Oslo ‘in the middle of nowhere’. En het mooie is, in dit gebied kun je nog heel betaalbaar een familiehuis huren. Verder ligt er een fijn en heel rustig skigebied op korte afstand. Ideaal dus voor een skivakantie.

Ontmoeting met de huskyhonden In onze warme winteroutfit gaan we bij het ochtendgloren op weg naar de huskyfarm voor ons hondenslee avontuur. De sneeuw knerpt onder onze voeten, de dennenbomen staan besneeuwd mooi en romantisch te wezen, en het is stiller dan stil. Zo mooi!

Met de stilte is het overigens snel gedaan als we onze huskyfarm naderen. Wat kunnen ze blaffen die husky’s, horen en zien vergaat je. De Husky’s, met hun kenmerkende blauwe ogen, lijken uiterlijk heel veel op wolven. Ze lijken oprecht niet te kunnen wachten om met ons pad te gaan.

Een korte instructie vooraf Hondensleeën doe je gelukkig niet alleen, we krijgen een begeleider mee die de eerste slee ‘bediend’. Daarachter twee sleeën voor twee personen. En elke slee wordt getrokken door vijf honden. Ons konvooi bestaat dus uit drie sleeën, en maar liefst vijftien honden.

Jan staat achter de slee en moet remmen en sturen, en ik erin. De honden, zo leren wij, kennen maar één stand en dat is ‘fast forward’. Als je langzamer wilt, is het de bedoeling dat je op de rem gaat staan, een soort anker sleept dan over de sneeuw zodat de honden vanzelf langzamer gaan lopen.

En dan gaat het echt beginnen Het klinkt spannender dan het is. Vanaf het moment dat het eerste hondenspan vertrekt, schiet ook je eigen span meteen in beweging. Wat zijn die honden sterk! Wanneer ze eenmaal op stoom zijn, lijkt het ze geen enkele moeite te kosten om de slee met daarop twee personen voort te trekken. Bergop? Geen probleem! Bergaf? Ook geen probleem! Voor de honden althans, want als bestuurder trap je toch graag even op de rem wanneer je die scherpe bocht ziet naderen.

Genieten Al snel ontvouwt zich een wit besneeuwd landschap en is het genieten geblazen. Met het blaffen van de honden is het gedaan, zodra ze zich in beweging zetten. Op het gezoef zoef van de slee en de hijgende honden ervaar ik toch vooral weer die prachtige stilte. Af en toe grommen de honden een beetje naar elkaar, en, zonder ook maar een millimeter te vertragen nemen ze regelmatig een hapje sneeuw, om hun dorst te lessen, maar ook om af te koelen.

Time flies when you’re having fun Ons winter-wonder- avontuur duurt ongeveer een half uur. Daarna is de volgende slee aan de beurt. Een half uur lijkt misschien niet lang, maar is toch voldoende om een mooie ervaring rijker te zijn. En, inclusief het inspannen, het sleeën, het wachten op elkaar en het knuffelen met de honden is het toch een hele ochtendbesteding geworden. Buiten brandt een vuur, waar we met een kop thee en een lekkere Noorse koek nog even kunnen nagenieten. Het zonnetje komt een beetje door en zet gelijk de hele omgeving in een ander licht. Het witte, verstilde landschap verandert in een keurrijke brochurefoto uit de wintersportgids.

Meer weten? • Onze huskyfarm heet Happy Husky (linkje) en ligt in de buurt van een groot meer, Osensjoen. • Wij hebben een paar geweldige dagen doorgebracht in Valmsnes Gard (linkje). Een groot vakantiehuis met veranda naast een boerderij. • Het dichtstbijzijnde skigebied ligt op veertig minuten rijden afstand. Trysil (linkje) is een voor Noorse begrippen, groot en populair gebied, vooral omdat het relatief dicht bij Oslo ligt. In Trysil zijn er genoeg mooie hotels te huur. • Kan ik iets voor je doen? Klik dan even hier, en laat me je helpen.

Deel dit:

Terug Naar Boven