Wandelen op het eiland Santo Antao

Marinka van Dijk on 13 April 2017

Deel dit:

Santo Antao is een wandeleiland bij uitstek. Bijna iedereen die dit eiland aandoet komt hier om te wandelen. Wij hadden ons voorgenomen om hier drie dagen te hiken maar het is uiteindelijk maar één dag geworden. Maar hé, wel de mooiste wandeling van het hele eiland gemaakt. Welke? De beroemde trip van de Valdera de Paul naar de Vallée de Paul. Lees hier hoe je dat aanpakt.

Van de krater naar de zee Wij zijn geen echte wandelaars en van een routebeschrijving hebben we ook geen kaas gegeten. Pas achteraf kan ik de route “lezen”, maar ja, dan is de wandeling al gemaakt. Deze wandeling is echter prima te doen op de bonnefooi. Het beste is om te starten in Porto Novo en van daaruit een aluguer, een autootje dat dienst doet als een soort van openbaar vervoer, te nemen naar het startpunt van de route, Cova de Paul. Wij logeerden in Casa de France en hebben daar een taxi geregeld die ons afzette bij het startpunt en die ons vijf uur later weer ophaalde bij het eindpunt.

Tips voor deze wandeling • Iedereen met een redelijke conditie kan deze wandeling maken maar trek er wel een hele dag voor uit. Hou rekening met een stevige kuitenbijter. Je kunt deze trip ook in omgekeerde volgorde maken, dan stijg je voornamelijk. Ik denk wel dat je dan over een meer dan redelijke conditie moet beschikken. En hou rekening met de warmte. • Doe een petje op en smeer je goed in. Zelden zijn wij zo verbrand geweest! • Neem voldoende water mee, reken zeker op een halve liter water per persoon per uur. • Je kunt deze wandeling ook vanuit Sao Vicente (naburig eiland) in één dag maken. Ga dan met de vroege veerboot naar Porto Novo en laat je na de wandeling weer terug brengen naar de middag/avond veerboot terug naar Sao Vicente. Een lange dag maar zeker de moeite waard. • Wij deden maar wat (lijkt stoerder dan het is, maar maak je geen zorgen, het kan echt niet misgaan) en hebben de route niet helemaal gelopen zoals vermeld in de wandelgids. Het laatste gedeelte was voornamelijk asfalt. Om dit te vermijden kun je wellicht gebruik maken van de app wikiloc.com. Je kunt de wandeling daar zelf opzoeken en downloaden. • In de vallei de Paul kun je nog veel meer mooie wandelingen maken. In de tussentijd is het heerlijk vertoeven in Casa das Ilhas. Hier zit je middenin in de vallei en kun je alle kanten uit. • Kost dat grapje? Wij betaalden voor wegbrengen en later weer ophalen door een privéchauffeur in totaal 60 euro. Als je met een Aluguer gaat kan dit vast een stuk voordeliger.

Deel dit:

Terug Naar Boven