Zonder malaria op vakantie in Zuid-Afrika

Marinka van Dijk on 24 July 2019

Deel dit:

Zonder Malaria op Safari in Afrika Als je geen zin hebt om Malaria tabletten te slikken, met kleine kinderen op vakantie bent of zwanger bent, dan is het best een goed idee om te kiezen voor Malaria vrije safari parken in Zuid Afrika. Nog beter: Malariavrije Big 5 parken. En die zijn er voldoende. Wij zijn er zelf naar twee geweest die beiden vlakbij Johannesburg liggen en waar je prima kunt self driven, want dat was ook een voorwaarde. De parken die wij bezoeken zijn het Marakele National Park waar we ook twee nachten slapen, en het Pilanesberg National Park voor een dagtrip.

Marakele National Park tent Onverwacht hebben wij een paar dagen extra te besteden in Zuid Afrika en op de bonnefooi belanden we zomaar bij één van de hoogtepunten van onze Afrika reis. Het Marakele National Park. Dit is een park voor fijnproevers. Als je je bezoek beperkt tot slechts een dagtrip voldoet zeker niet aan je verwachtingen. Je bent nét te laat voor de ontmoetingen met het wildlife vroeg in de ochtend, en je moet nét te vroeg weer het park uit zijn om de machtige natuur in het strijkende licht te kunnen zien.

In het Marakele National Park gaan we all the way. We slapen midden in het zogenaamde Big5 gebied, in het Tlopi Tented Camp. Dit is een selfcatered kamp, zodat we wel eerst op een holletje in het nabij gelegen Thabazimbi voor een aantal dagen boodschappen inslaan. Daarna is het genieten geblazen. Een burger of een visje op de braai, gegrilde groenten, kampvuurtje en sterrenhemel. Wie heeft het?

Wat is er te doen en te zien in Marakele? Als je voor het wildlife komt, moet je vroeg op pad. Wij gaan met de kippen op stok dus zijn ’s ochtends vroeg weer helemaal het mannetje. We gaan op gamedrive, dat betekent dat we gaan rondrijden in onze auto, in de hoop wilde dieren te spotten. Al direct zien we een witte neushoorn, en vlak daarna nog twee zwarte exemplaren. Wat een start! Daarna blijft het overigens erg rustig, maar de overweldigende natuur maakt heel veel goed.

’s Middags rijden we naar de Kranskop over de enig asfaltweg die het park rijk is. Met een werkelijk verpletterend uitzicht. Daarna, tegen zonsondergang, doen we nog een rondje gamedriven en komen we maar liefst vijf neushoorns tegen.

De volgende ochtend komen we, na een tip van een parkranger, vijf leeuwen tegen midden op de weg. Verder ontdekken we een idyllisch gegen watertje waar we diverse soorten herten rustig zien drinken, en nog een paar vechtende neushoorns en ineens nog veel meer ander wild. We kunnen nauwelijks afscheid nemen maar om twaalf uur moeten we toch echt het park verlaten.

Wij zijn verrukt van het Marakele National Park. Eerlijk is eerlijk, in Botswana hebben we spectaculairdere ‘wildlife encounters’ gehad, maar in Marakele heb je het gevoel dat je helemaal alleen rondrijdt. En waarschijnlijk is dat ook zo, want het kleine park wordt zeer weinig bezocht.

Van Marakele naar Pilanesberg Marakele en Pilanesberg liggen nog geen anderhalf uur rijden bij elkaar vandaan. Een peuleschil dus. Maar wij slapen ons laatste nachtje in Zuid Afrika niet in het Pilanesburg NP. om reden dat we dat te duur vinden. En ook niet naast Pilanesberg (Sun City) omdat dat ons totaal niet aanspreekt. Vlakbij Marakele en de plaats Thabazimbi Ligt een leuke bed and breakfast waar we een fijne nacht hebben doorgebracht.

Pilanesberg National Park Ook het Pilanesberg National Park is een Big5 park en eveneens malariavrij. Dit park ligt nog geen drie uur rijden van Johannesburg. Een prima plek om je reis te beginnen of te eindigen. Voor ons is het de laatste dag. ’s Avonds vliegen we weer terug naar huis. Ik weet minder leuke manieren om een laatste vakantiedag door te brengen. Ondanks het feit dat het relatief dicht bij Johannesburg ligt, en dat Sun City –het Las Vegas van Zuid Afrika- om de hoek ligt, is het er verrassend rustig. Zeker als je een beetje van de gebaande paden af gaat kom je weinig mensen tegen. Onze middagroute leverde heel veel olifanten en enkele neushoorns op, zonder dat we ook maar één andere toerist tegenkomen.

Tips voor malariavrij Zuid Afrika • Laat je route door een professional uitstippelen die precies weet welke parken malariavrij zijn. • Self catered tenten zijn fantastisch, koop naast etenswaren ook voldoende hout in voor de braai • In onze zomer is het ’s nachts ijskoud, neem een dikke fleece mee • Voor gamedriven geldt: het meeste wild zie je in de vroege ochtend en tegen de avondschemering. • Je kunt in de parken zelf gamedriven, maar als je liever met een gids op pad gaat kan dat ook. • Overnachtingstip tussen beide parken in: Marula Cottage • Overnachtingstip in Pilanesberg: Tented Adventures

Deel dit:

Terug Naar Boven