Schitterend Sicilie en Calabrie

Marion Vos on 08 July 2013

Deel dit:

Op iets minder dan 3 uur vliegen ligt het grootste eiland in de Middellandse Zee: Sicilie. Bij aankomst op Catania verrast een sfeer van bedrijvigheid en temperament. Deze provinciehoofdstad telt ca. 28000 inwoners en is 1 van de 3 grootste steden op het eiland. Om je goed te kunnen verplaatsen is een huurauto noodzakelijk. Langs de kust richting Taormina verandert de omgeving snel van stad en industriegebied naar kleinere dorpjes met daartussen citrusplantages. Op een half uur rijden van Catania bevindt zich het plaatse Giarre. Hier verblijven we in het Etna Hotel; een aanrader. Een oud boerderijcomplex omgetoverd tot een 30-tal kamers. Een mooi restaurant in een oud keldergewelf maar ook met mogelijkheid om heerlijk buiten te zitten. Een prachtig zwembad met nog mooier uitzicht op de rokende Etna maken het plaatje compleet.

Vanuit Giarre is het een half uur rijden naar Taormina. Hoog op een rots gelegen biedt deze plaats prachtige uitzichten. Om in Taormina te komen kun je het beste de auto onderaan de berg parkeren en je per kabelbaan naar het centrum laten brengen. Als grote bezienswaardigheid heeft Taormina een Grieks Amfitheater wat de moeite van een bezoek meer dan waard is. Als afsluiting van deze trip kun je hier ook heerlijk uit eten gaan, bijvoorbeeld bij restaurant La Tavernetta waarbij de tafels op de trappen zijn neergezet en je fantastische lokale gerechten kunt proeven. Vanuit Giarre kan ook de de kustweg richting het zuiden naar Syracuse worden genomen. 1 van de beroemde baroksteden in dit gebied. De prachtige barokke panden die doen denken aan de sfeer van Florence zijn vooral in de avond heel sfeervol verlicht en om nog langer van die sfeer te genieten kun je op het plein bij diverse restaurants en bars terecht.

Bij een verblijf aan de oostkant van Sicilie mag natuurlijk een bezoek aan de vulkaan Etna niet ontbreken. Er zijn diverse mogelijkheden om de vulkaan zelf te bezoeken maar om echt een goede indruk te krijgen is het zeker aan te bevelen een excursie te boeken met een gids.

Een bezoek aan een van de vele kraters is een fantastisch mooie ervaring. De grootte van Sicilië wordt vaak onderschat. Van oost naar west meet het eiland ca. 300 km en van noord naar zuid 200km. Over het eiland lopen slechts 2 snelwegen waardoor de reistijden al snel lang zijn. In verband met de reistijden maar vooral ook vanwege de vele bezienswaardigheden is het aan te raden minimaal 2 weken uit te trekken als je het hele eiland wilt bezichtigen.

Dit keer verlaten we echter Sicilie na het bezichtigen van de oostkant van dit eiland en nemen bij Messina de ferry naar Reggio di Calabria. De overtocht duurt slechts een half uurtje en de auto kan worden meegenomen op de ferry.

Aangekomen in Calabrie wacht een totaal andere kant van Italie. Rust, ongereptheid, prachtige kustlijnen, stranden en zeewater van een kleur blauw die je zelden in Europa tegenkomt. Kortom een nog onontdekt stukje Italie wat na het drukke Sicilie een verademing kan zijn. De lokale bevolking is uitermate vriendelijk al spreken ze heel vaak geen Engels. Daarbij maken de lage prijzen een bezoek aan Calabrie ook zeker aantrekkelijk.

Een bezoek aan Capo Vaticane met zijn hoge rotsen en mooie uitzichten op zee mag zeker niet ontbreken. Evenals een bezoek aan het stadje Tropea. Hoewel toeristisch nog in de kinderschoenen, er valt genoeg te zien en te beleven.

Vanaf diverse plaatsen heb je verder ook een mooi uitzicht op het vulkaaneiland Stromboli. De enige vulkaan in Europa die continue actief is en om de zoveel minuten een stroom lava uitspuugt. Vanaf Tropea kun je per boot naar het eiland toe waarbij onderweg de kans groot is dat de dolfijnen door de hekgolven van de boot komen springen. De boot blijft bij het eiland tot het donker wordt en vaart dan, alvorens terug te gaan naar Tropea een paar keer om het eiland heen om het uitspugen van de lava te aanschouwen. Een uniek schouwspel.

Na een verblijf in Calabrie kan de huurauto worden ingeleverd bij de luchthaven van Lamezia Terme. Hiervandaan kan per vliegtuig weer teruggereisd worden naar de thuisbestemming.

Deel dit:

Terug Naar Boven