Fins Lapland - Levi van 26-01-2019 tot 02-02-2019

Marjorie Gelens on 08 February 2019

Deel dit:

Ik heb een week voor ons geboekt naar Levi in Fins Lapland. De reden hiervan is eigenlijk simpel; eens wat anders dan ieder jaar Sölden in Oostenrijk. Geen moment spijt van gehad! Wat een mooie vakantie hebben wij gehad!

De nacht voor vertrek slapen we in het A4 van der Valk hotel. Door middel van het Sleep-Park-Fly arrangement kun je hier de gehele vakantie de auto laten staan en met de shuttlebus richting Schiphol. Ideaal, zeker als je vroeg in de ochtend gaat vliegen.

Wij vertrekken om 05.15 u. Lekker vroeg, zijn we ook lekker op tijd in Levi ??

Het moment dat het vliegtuig de landing inzet en door de wolken vliegt en je het landschap kan zien, dat moment is werkelijk betoverend!

Levi is een klein toeristisch dorp in het noordwesten van Fins Lapland. De oorspronkelijke naam van dit dorpje is Sirkka. Januari is laagseizoen, dus je hebt erg aantrekkelijke prijzen om in deze maand je vakantie te boeken.

In de week dat wij hier waren hebben we meteen de twee koudste dagen van het winterseizoen mogen beleven: -34 graden C. Dat is koud! De rest van de week schommelt het zo tussen de -15 en -25 graden C. Maar je doet veel laagjes kleding over elkaar aan, je skikleding en je bent goed beschermd tegen de kou.

We hebben een appartement geboekt midden in het centrum van Levi en kijken uit op de skipiste. Levi is bij de Finnen een populair skigebied. Hier worden ook ieder jaar de wereldbeker wedstrijden gehouden. De pistes zijn de gehele dag verlicht.

Als je naar Lapland gaat horen daar natuurlijk excursies bij. Ik heb vooraf een voordelig excursie pakket geboekt. Een aanrader!

In dit pakket zat een sneeuwschoen wandeling, met, als je geluk hebt, kans om het noorderlicht te zien, wat bij ons helaas niet het geval was die avond. De wandeling was super!

We hebben een bezoek gebracht aan een husky farm inclusief een sleetocht van 5 km. Wát een geweldige ervaring is dat! Dit was voor ons de mooiste excursie. Het enthousiasme van de beestjes is werkelijk fantastisch!

Laatste excursie van dit pakket is een sneeuwscootertocht inclusief ijsvissen. Een prachtige tocht gemaakt door een fantastisch wit landschap. Aangekomen bij het meer werd er voor ons een gat geboord in het 40 cm dikke ijs en konden we gaan vissen. Helaas niets gevangen, wél erg leuk om eens te doen! Heerlijk geluncht daarna, om vervolgens weer met de sneeuwscooter terug naar Levi te rijden.

Zelf hebben we nog een rendier safari bijgeboekt. Je zit in het land waar rendieren toch wel erg belangrijk zijn, dus deze excursie hoort gewoon bij deze reis. We zijn op bezoek gegaan bij een farm van Samen. De Sami zijn de inheemse bewoners van Lapland en leefden van de rendieren. De dames waren mooi gekleed in prachtige Sami kledij. We hebben een slede tocht gemaakt met de rendieren, en er is ons onder het genot van een warme chocomel verteld over het leven op een rendieren farm. Ook weer een super ervaring!

In Levi zijn veel restaurants en barretjes. De restaurants zijn stuk voor stuk goed. Je kunt kiezen voor restaurants waar ze typische Finse / Lapse gerechten serveren, of een pizzeria, een steakhouse, kortom voor ieder wat wils. Er zijn een paar goede supermarkten waar je goed boodschappen kunt doen, de prijzen liggen wel overal iets hoger dan hier in Nederland.

De laatste avond, wanneer we aan ons kopje koffie zitten in de Pizzeria krijg ik via de Aurora app een melding. We zouden zomaar het noorderlicht kunnen zien binnen nu en het uur.

We rekenen af en lopen richting meer. Daar waren al best wat mensen, maar het meer is groot, je staat echt niet op een hoopje bij elkaar ?? En warempel! Daar was het ineens! Het noorderlicht. Dit is toch wel de kers op de taart van deze bijzondere vakantie. We zijn er stil van er enorm van onder de indruk. Gelukkig mooie foto’s kunnen maken.

Deze vakantie is er één voor in de boeken!

Wil jij dit óók meemaken? Laat het me weten en ik ga het regelen voor je!

Deel dit:

Terug Naar Boven