Find the hidden treasures in Center of Portugal

Marlies Nieuwmeijer on 01 October 2018

Deel dit:

Portugal – Oktober 2018 – Find the hidden treasures in Center of Portugal

Een studiereis georganiseerd door het Portugees verkeersbureau ism TAP.

De mini rondreis gaat door het Xist gebied in het centrum van Portugal. De oorspronkelijke bewoners waren jaren geleden naar de steden vertrokken en de dorpjes bleven vervallen achter. Geleidelijk kwamen er bewoners terug en zijn begonnen om de Schisthuisjes weer in oude glorie te herstellen, hiervoor zijn hoofdzakelijk natuurlijke materialen gebruikt zoals het leisteen. Voor de meeste van deze dorpjes heeft de overheid gezorgd voor de infrastructuur maar de bewoners hebben het zelf opgebouwd. Een aantal van de dorpjes zijn ook autovrij. In deze regio zijn een aantal pittoreske dorpjes met elkaar verbonden door wandelpaden en mountainbike trails. Vaak is er van pad geen sprake, meer dat er meer mensen over dit traject hebben gelopen. Dus je stapt over beekjes, rotsblokken en boomstammen heen.

Tijdens de reis kregen we dagelijks de heerlijkste lokale gerechten voorgezet. Alles smaakte even lekker. De lokale gastronomie bestaat veel uit vleesgerechten met geit, maar ook varkensvlees wordt veel gebruikt.

In het plaatsje Ferraria de Sao Joao staan ecologische huisjes voorzien van alle comfort, waarvandaan prachtige wandel en mountainbike tochten te maken zijn. In Cerdeira strijken regelmatig kunstenaars neer voor langere tijd. De huisjes zijn comfortabel en voorzien van alle basis faciliteiten. Naast kunstenaars kun je hier ook uitstekend terecht voor een retreat of teambuilding. Gondramaz biedt een traject dat helemaal is aangelegd voor visueel gehandicapten. Wil je echt weg uit de drukte en contact krijgen met de natuur. Is deze plek een aanrader. In Quinta da Palmeira runt de Nederlandse Jack samen met zijn vrouw een uitstekend 4sterren hotel. Het mooiste plekje dat ik ooit heb gezien treffen we aan bij Foz d’egua met een ‘natural pool’. Weer de karakteristieke leistenen huisjes en bruggetjes. Oorverdovend stil en adembenemend mooi en rustiek. Via Moinhos do Gravinho waar een aantal traditionele molens in de stijl van Don Quichote staan gaan we terug naar de luchthaven in Lissabon.

Prachtig indrukwekkend gebied dat zeer geschikt is voor de echte natuurliefhebber die van houdt van rust, natuur, buitensporten en authenticiteit.

Deel dit:

Terug Naar Boven