Zweden Frederiksberg| Orsa | Idrefjall | Denemarken

Marlies Nieuwmeijer on 01 August 2007

Deel dit:

Zweden 2007

Vanuit Kiel met de Stena Line overgevaren naar Göteborg. Na een rustige nacht genoten van een heerlijk ontbijt en daarna aan dek gekeken hoe dit indrukwekkende schip de haven van Göteborg in manoeuvreerde. De eerste overnachting zouden we hebben in Safsen. Onderweg zijn we rondom he Vänern meer gereden. Dit is het grootste binnenmeer van Zweden.

Het eerste huisje was een romantische stuga op het park Safsen. De rust is werkelijk oorverdovend. De stuga heeft een veranda aan de voorkant en alles is van hout. Er zijn echter alleen stapelbedden in het huisje.

’s Avonds meegedaan aan een Elk safari, op zoek naar elanden. De natuur is schitterend mooi met enorme bossen. Gelukkig konden we ook nog een paar elanden spotten.

De volgende dag een mooie wandeling gemaakt door het bos. De route werd duidelijk aangegeven met rode kruizen alleen de paden zelf waren soms niet veel meer dan een balkje. Avontuurlijke wandeling met weer erg mooie uitzichten.

Er stond weer een reisdag op het programma van Frederiksberg naar Orsa. Het huisje waar we nu terecht kwamen was voor 10 personen inclusief een privé sauna.

We hebben een bezoek gebracht aan Tomteland. Dit is het zomerverblijf van de echte kerstman. Hier maken de Elfs in de workshop de kadootjes. We konden een trollen safari maken, die zich ophouden in het bos en het goud van de kerstman stelen. Dit is het Dalarna gebied daarom hebben we in Nusnas een bezoek gebracht aan een fabriek waar de Dalarna paardjes worden gemaakt. Deze worden met de hand gesneden en geschilderd. Het kleinste Dalarnapaardje is 3.5 cm en de grootste is 13 m.

Rond het Siljan meer zijn we gereden, dit meer is 360 miljoen jaar geleden ontstaan door een inslag van een meteoriet. Deze inslag moet over de hele wereld gevoeld zijn. Hierdoor daalde de temperatuur aanzienlijk en zijn zelfs een aantal diersoorten uitgestorven.

In Mora hebben we een bezoek gebracht aan het Berenpark. De dieren hier hebben erg mooie en ruime verblijven die zeer natuurlijk overkomen. We hebben beren gezien en tijgers en lynxen.

Weer verplaatsen nu richting Idrefjall. De route is erg mooi en als je niet over de hoofdweg gaat maar juist de alternatieve route kiest kom je op de meest prachtige plekken. Zo kwamen we een 17e eeuws kerkje tegen waar nog geen elektriciteit is en die nog helemaal met kaarslicht werd verlicht.

Idre is een groot skigebied. Hier kwamen we de eerste rendieren tegen. Deze dieren zijn lang niet zo schuw als de elanden en lopen rustig tussen de stuga’s door. We brachten een bezoek aan het Nationale park Fulufjallets waar we naar de hoogste waterval van Zweden zijn gelopen. Deze waterval is 125m hoog en kan in de winter bevriezen. Eind vorige eeuw is de zwaarste onweersbui geweest sinds 1000 jaar, hierbij viel toen in 24 uur zoveel water wat een enorme ravage heeft aangericht. De natuur is hier nog van aan het herstellen. Samen met onze gids Mika hebben we een bever safari gemaakt. Werkelijk een van de mooiste ervaringen van deze reis. Met kano’s gingen we het natuurgebied in, echt onbeschrijfelijk mooi. Spiegelglad water waarin de bomen weerspiegelen. Op een houtvuur werd koffie gekookt in een grote zwarte ketel. Ook had hij Zweedse wraps bij zich met zalm. Heerlijk. De Zweedse natuur is oogverblindend mooi.

De weg terug liep via Noorwegen waar we vanaf Oslo met de Stena Line overgingen naar Denemarken. In Denemarken hebben we nog een bezoek gebracht aan LegoLand in Billund. Dit park is een waar attractiepark met achtbanen maar ook een miniatuurpark opgebouwd uit legoblokjes. Heel erg veel Legoblokjes.

Een geweldige reis met uitsluitend hoogtepunten.

Deel dit:

Terug Naar Boven