Authentiek Cuba

Maureen Voorn-Somowidjojo on 24 November 2014

Deel dit:

Cuba is veel meer dan sigaren, rum en salsa. Veel mensen beperken zich om welke reden dan ook tot Havana en de badplaats Varadero, op zich niets mis mee. Maar wil je het authentieke Cuba leren kennen, dan is een complete rondreis zeer aan te bevelen.

Zoals velen start ik mijn reis in de hoofdstad “La Habana”. In een roes struin ik de eerste dag door deze indrukwekkende hoofdstad. Het lijkt of de tijd hier 50 jaar heeft stilgestaan wat bepalend is voor de charme van Havana. Het is precies het Cuba dat wij kennen van films en ansichtkaarten: vol oldtimers, koloniale gebouwen, rum, muziek en een dynamisch straatleven.

Tijdens mijn verkenning ontkom ik niet aan de bekende pleinen: plaza de la Cathedral met de oude Centrale Kathedraal Heilige Maria, plaza Vieja met zijn pastelkleurige gebouwen, en plaza de Armas, het oudste plein van deze stad. Ook maak ik een stop bij La Bodeguita del Medio, de cocktailbar waar Ernest Hemingway zijn lievelingsdrank mojitos wegdronk. De blikvanger is uiteraard El Capitolio, gebaseerd op het Capitool in Washington. Andere bezienswaardigheden in Havana: Real Fábrica de Tabacos Partagás, Cuba's grootste sigarenfabriek, het Gran Teatro de la Habana, één van de grootste operagebouwen ter wereld en Castillo de la Real Fuerza. Dit fort wordt gezien als het oudste fort op het Amerikaanse continent.

Met de huurauto ga ik richting de vallei van Viñales ten westen van Cuba. Dit gebied is zeer merkwaardig door de hoge monolieten en hier wordt de beste tabak ter wereld verbouwd. Tijdens mijn wandeling langs een tabaksveld maak ik kennis met de lokale boeren en word ik uitgenodigd om een kijkje te nemen in de tabaksschuur. Tevens breng ik een bezoek aan het stadje Pinar del Rio met haar zeer ongedwongen sfeer.

Van Viñales rij ik naar Cienfuegos dat aan een baai ligt aan de zuidkant van Cuba. Wat ik merk is dat deze stad nog niet ontdekt is door massatoerisme wat het wandelen door deze stad erg aangenaam maakt. Ciefuegos wordt gekenmerkt door het Park Marti met het Marti plein en de mooie historische gebouwen. Wat een contrast vormt met dit mooie plein zijn de huizen en gebouwen in de rest van de stad die oud zijn en niet onderhouden.

Ik bezoek het schilderachtige stadje Trinidad, één van de best bewaarde steden in de Caraïben. Dit stadje dat in een uur te voet te bezichtigen is, is beroemd om zijn keienstraten, pastel gekleurde huizen en pleinen.

Via Santi Spritus rij ik naar Bartolomé Maso, een stadje dat ligt tegen de bergketen Sierra Maestra. Deze lange rit is het meest uitdagend omdat het hotel waar ik twee nachten verblijf, zich in de bergen bevindt. En met rijden in de bergen had ik nog geen ervaring. Des al niettemin geniet ik van het mooie uitzicht en snuif ik nog wat extra schone lucht in. Tijdens mijn verblijf maak ik een stevige wandeltocht naar het kamp waar Fidel Castro zijn revolutie voorbereidde samen met Che Guevara.

Op naar Santiago de Cuba; de stad met veel muziek en dans. Aan het Céspede plein geniet ik meerdere keren op een dag van een drankje, van de sfeer en muziek die ik uit verschillende uithoeken hoor. Ik breng een bezoek aan Cuartel Moncada, de kazerne die door Fidel Castro en zijn soldaten in 1953 werd bestormd. De kogelgaten zijn nog in de muren te vinden. Ook bezoek ik Castillo del Morro San Pedro, een fort dat belangrijk was in de verdediging van Santiago.

Na een verblijf in bruisende Santiago de Cuba is het even tot rust komen in Baracao. Dit stadje ligt aan het meest oostelijke punt van Cuba met veel rust en een eigen charme. Toen Columbus Amerika ontdekte, was het Baracao waar hij voor het eerst voet aan wal zette, zo zegt men. Het kerkje dat hij toen liet bouwen staat er nog en kun je bezoeken op vastgestelde tijden.

Terug naar het westen: na een overnachting in Holguin rij ik naar Santa Clara. De grootste trekpleister is Plaza de la Revolución met het monument, museum en mausoleum van Ché Guevara wat in zijn totaliteit een grote indruk op mij maakt. Een indrukwekkende rondreis dient natuurlijk in alle rust afgesloten te worden op een heerlijk resort. De laatste vier dagen van mijn rondreis sluit ik af op Cayo Santa Maria, een paradijselijke eiland ten noorden van Cuba dat verbonden is door een weg met het vastenland. Op het strand onder het genot van een cocktail denk ik terug aan de afgelopen drie weken. Wat een fantastische reis…..

Cuba is een land waar ik zeker nog een keer naartoe ga. Hier heeft iedereen gelijke rechten en wordt de revolutie nog altijd levend gehouden. De Cubanen zijn zeer gastvrij, beleefd, vriendelijk, behulpzaam en naar mijn ervaring niet opdringerig. De sfeer is zeer ongedwongen, en de natuur en landschappen adembenemend. Onderweg heb je soms het gevoel dat je alleen bent op de wereld en kom je regelmatig Vaqueros, Cubaanse cowboys, tegen. Tip: eet zoveel mogelijk bij de mensen thuis, die een “paladar” aan huis hebben. Hier eet je de lekkerste en meest authentieke gerechten van dit land. Wil jij ook deze uniek ervaring opdoen, neem dan contact met mij op.

Deel dit:

Terug Naar Boven