Cambodja…, bijzonder, authentiek en veelzijdig

Maureen Voorn-Somowidjojo on 02 April 2018

Deel dit:

Afgelopen maart reisde ik af naar Cambodja – een prachtig land voor op je bucketlist, vol geschiedenis, verassingen en onbekendheid.

De vlucht naar Cambodja verloopt soepel, met een overstap in Hong Kong. Op de luchthaven van de hoofdstad Phnom Penh wacht de gids – en vertegenwoordiger van prettige lokale partner Wide Eyed Tours – ons op. De tropische warmte voelt heerlijk warm op mijn huid. Heel anders dan Nederland, waar het twee graden was toen ik vertrok.

Onderweg naar het hotel kijk ik door het raam. Ik zie een drukke bedrijvigheid: brommertjes die vol vertrouwen door het chaotische verkeer crossen (soms met hele gezinnen erop!), oude huizen, gebouwen met een koloniale uitstraling. Verschillende soorten winkels wisselen elkaar af, van moderne winkels tot kraampjes met lokale etenswaren, die overal langs de weg staan.

Phnom Penh is een typisch Aziatische stad. Naast de vele winkeltjes vind je er restaurants van verschillende keukens en een mengelmoes van funky restaurants en boetiek bars. Maar de brommertjes domineren het straatbeeld. Sommigen functioneren zelfs als winkel; je kunt er van alles kopen. Zo zie ik brommers met een kraam vol herenhemden, schoenen en etenswaren. De normaalste zaak van de wereld, toch?

De volgende dag verken ik per tuktuk de stad, waar je overal sporen terugvindt uit de tijd van de Rode Khmer. Ik bezoek de Toul Sleng prison; voor de oorlog een school, toen een militaire gevangenis en nu een museum. Bij het horen van de gruwelijkheden die hier plaatsvonden krijg ik een naar en verdrietig gevoel. In de voormalige klaslokalen zie je verschillende martelwerktuigen. Sommige lokalen werden omgebouwd tot heel kleine hokken, waarin de gevangenen verbleven. Ik bekijk foto’s van de gevangenen die destijds werden gemaakt en bezoek één van de Killing Fields, Choueng Ek.

Deze plekken laten natuurlijk geen vrolijk gevoel achter, maar helpen wel het land en de mensen beter te begrijpen. Mensen hier leven in grote armoede. Hun overlevingsdrang is groot. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat werken ze zich het apelazarus om zichzelf van een beetje inkomen te voorzien. In de huidige keuken vind je nog steeds de ingrediënten waar ze het mee moesten doen om te overleven tijdens de oorlog: veldmuizen, ratten, spinnen en andere soorten insecten.

Ik reis van Phnom Penh door naar Battambang, een rit van ongeveer acht uur. Onderweg bezoek ik Udong, de voormalige hoofdstad, met op de top van de Udong-berg eeuwenoude tempels en koningsgraven (stoepa’s). Tijdens de wandeling naar de top geniet ik van fraaie uitzichten. Ik zie veel lage groene begroeiing, afgewisseld met stukken bewerkte landbouwgrond. In de verte steekt hier en daar een stoepa uit.

Veel toeristen slaan Battambang over, omdat het nog niet ontwikkeld is. Maar juist daarom is de stad absoluut de moeite waard. De stad is nog authentiek, veel rustiger dan Phnom Penh, met weinig toeristen. Tot voor kort waren er zelfs nog geen stoplichten, omdat het simpelweg niet nodig was! Hier kom je in contact met de lokale bevolking. Men leeft heel eenvoudig en komt rond met het verbouwen van lokale producten; van de lekkernijen sticky rice en rice rum tot loempiavellen, noedels en fish paste. De locals gebruiken vooral het laatste veel in hun gerechten. Als je een avontuurlijke eter bent, kan je in Battambang van alles proberen, waaronder ook rat van de barbecue.

De omgeving (platteland) verken ik wederom per tuktuk. Ook hier zijn de mensen uiterst vriendelijk. Ik word erg blij van de kinderen langs de weg die naar me zwaaien, hangend uit een boom. Ik bezoek Phnom Sampeau, een berg met boeddhistische tempels. Helaas speelden zich ook hier lugubere dingen af tijdens de oorlog. Veel Cambodjanen vonden hun dood in de Killing Cave, een grote grot met een liggende, gouden boeddha en een memorial met menselijke botten die in de grot gevonden zijn. Wederom; indrukwekkend.

Ik vervolg mijn route, naar Siem Reap. Bij het binnenrijden van de stad zie ik de eerste grote hotels en ik krijg het vermoeden dat deze stad meer toeristisch is. We rijden verder de stad in. Het wordt steeds drukker, met opnieuw veel tuktuks, eettentjes, souvenir- en moderne winkels en kleurrijke, lokale markten. Veel toeristen bezoeken Siem Reap voornamelijk vanwege de tempels van Angkor. Daarvoor heb je een toegangsbewijs nodig die twee dagen geldig is, met een pasfoto. Tip: bezoek de tempels in twee ochtenden, zo vroeg mogelijk, want daardoor heb je minder last van de warmte en de vele toeristen.

Na mijn bezoek aan de Angkor Tempels bezoek ik Kampong Khleang, een community aan de rand van het Tonle Sap meer waar men voornamelijk leeft van de visserij. Ik zie de huizen op palen – sommige wel op twaalf meter hoog – aan beide kanten van de rivier. De palen zouden in het regenseizoen nauwelijks zichtbaar zijn. Ik stel mij voor hoe het eruit zou zien met hoog water. Dat de kinderen zo rollend vanuit hun bed erin springen voor een heerlijk bad of omgekeerd. Men leeft daar niet alleen langs de rivier, maar het maakt ook onderdeel uit van hun huishouden in alle opzichten.

Gelukkig is het droogseizoen, wat betekent dat hutten droog zijn en de rivier smal is. We varen naar het immens grote meer Tonle Sap. De gids vertelt dat het meer een oppervlakte heeft groter dan Singapore, ongelofelijk! Je vindt er hele gemeenschappen: drijvende dorpen met niet alleen huizen, maar ook winkels en scholen. Het zien van deze levenswijze geeft mij een onwerkelijk gevoel.

Er is nog veel meer te ontdekken in dit bijzondere land. Wat ik heb beleefd is dat Cambodja een ontzettend mooi en indrukwekkend land is. De mensen zijn bijzonder gastvrij, vriendelijk en hartverwarmend. Vooral de vrolijke kinderen zorgden voor een brede glimlach op mijn gezicht. Ze kennen nog geen moderne technologie, maar gaan lekker buiten spelen met wat ze maar vinden. Precies zoals tijdens mijn jeugd.

Hou je ook van cultuur, geschiedenis en heerlijk Aziatisch eten? Ben je op zoek naar een nieuwe bestemming voor je volgende reis, met veel authenticiteit? Dan is Cambodja de perfecte bestemming. Je kunt zo’n reis uiteraard goed combineren met een strandverlenging.

Neem contact op, ik vertel je graag persoonlijk meer.

Deel dit:

Terug Naar Boven