Droomsafari in Tanzania

Maureen Voorn-Somowidjojo on 02 April 2019

Deel dit:

Vanaf het Amboseli National Park is het twee uur rijden naar de grens van Tanzania. We rijden langs Lake Manyara, een zoutwatermeer dat wat droog staat voor de tijd van het jaar. Ten zuiden van Kenia bij het plaatsje Namanga gaan we de grens over naar Tanzania. Onze gids voor de komende tien dagen staat al op ons te wachten. Zijn naam is James, stevig gebouwd, Afrikaans accent en een brede glimlach. Hij reist met ons mee naar ons verblijf. De volgende kilometers zie ik - net als in Kenia - veel Massai herders met hun kudde. Ze lopen, langs de grote weg. Het landschap is uitgestrekt, heuvelachtig, veel begroeiing, met af en toe een Massai dorp.

De eerste twee dagen van onze Tanzaniaanse avontuur start met een luxe verblijf pal aan Lake Manyara, de Maramboi Tented camp, een klein halfuurtje van het Tarangire National Park. Het verblijf heeft uitzicht op het meer en vanaf mijn veranda geniet ik van het langslopend wild zoals gnoes, zebra’s en gazelles.

Tarangire National Park is een ontzettend groot park, met verschillende hoogtes en veel bomen en andere begroeiing. Ook de bekende baobab bomen vind je er veel. Begroeiing maakt het moeilijk maar niet onmogelijk om dieren te spotten. Terwijl we onze zinnen op de luipaarden zetten, genieten we van de gnoes, zebra’s, giraffen en olifanten. Die laatste zijn mijn lievelingsdieren en dus vraag ik iedere keer opnieuw aan James of hij even wil stoppen zodat ik langer van de olifanten kan genieten. Ik heb geluk: op een gegeven moment loopt er zomaar een hele kudde langs onze jeep. Geen luipaard gespot vandaag, maar er zijn nog voldoende dagen over. Ik heb er alle vertrouwen in.

Het volgende park dat we bezoeken is het veel kleinere park Manyara National Park, genoemd maar de bekende meer. Het park ligt tussen een bergwand en het meer en heeft een smal oppervlakte. Omdat het niet zo groot is, slaan veel toeristen dit park over. Onterecht. We spotten veel wild, onder andere leeuwen, op de grond en leeuwen die in bomen uitrusten, en buffels! Zo, weer één van de Big Five kunnen afvinken.

De volgende dag staat de Ngoro Ngoro krater op het programma. Het leefgebied van onder andere de neushoorn. En inderdaad, vanuit mijn verrekijker zie ik een hoorn uit het hoge gras steken. Een neushoorn! Een van de meest bedreigde diersoorten van Afrika, dus erg zeldzaam en bijzonder dat ik die heb kunnen spotten. Mijn geluk kan wederom niet op. Vier van de Big Five al mogen spotten!

De grote savannavlakte van Serengeti is onze volgende bestemming. We zien giraffen en slapende leeuwen en tegen de schemering komen we aan bij ons verblijf, de Kati Kati tented camp. Om het kamp lopen herten en hyena’s. Ze komen nieuwsgierig een kijkje nemen als we avondeten, maar blijven op geruststellende afstand. Na een heerlijke nachtrust gaan we twee dagen op pad. We rijden een uur in een droog gebied en zien honderden gnoes in een groep achter elkaar, op zoek naar water en vers gras. De Grote Migratie! Een schitterend gezicht.

De omgeving wordt ondertussen steeds groener en dat betekent dat er ook meer kans is om ander wild te spotten. En dat lukt. Drie dagen lang vermaken we ons in dit bijzondere en fantastische park vol wild. We spotten alle dieren die op onze wensenlijst stonden. Verschillende troepen leeuwen met welpjes, veel olifanten, cheeta’s en ja, ook de luipaard. Van heel dichtbij, slapend en hangend in een boom. Wat een pracht van een beest. De Big Five spotten kan ik nu dus afvinken op mijn wensenlijst.

Iets wat ook op mijn wensenlijst stond was een safari boven de Serengeti. Die kan ik nu ook afvinken, want ik heb het gedaan! Echt een droom die uitkwam. Met zeven anderen zweef ik in een grote mand tussen de 30 en 150 meter hoog. Hoog om te kunnen genieten van de adembenemende omgeving. Laag om dieren te spotten. Dit is een beleving om nooit meer te vergeten. Een absolute aanrader.

In de Serengeti sliepen we ook twee nachten in Dunia Camp. Een luxe tented camp waar alleen vrouwen de dienst uitmaken. Van de kok tot en met de ranger met wie je op pad kunt voor een gamedrive. De tent is zeer luxe en comfortabel, en kijkt uit op het Nationaal park. Een nacht werd ik wakker omdat olifanten langs de tent graasden. Superspannend en ik durfde mij dan ook niet te verroeren.

Deze reis zal moeilijk te overtreffen zijn. Alle nationale parken zijn anders en bijzonder op hun eigen manier. Ik zag meer dieren dan ik vooraf verwachtte. En, ik heb de Big Five gespot! Het hoogtepunt? Eigenlijk de hele reis, vanaf Nairobi in Kenia tot en met de Serengeti. De mooie grote Afrikaanse olifanten, daar kreeg ik geen genoeg van. Het meest imposant vond ik de Ngoro Ngoro krater.

Ik ga de vele indrukken van de afgelopen twaalf dagen rustig verwerken op Zanzibar. Slechts een uurtje vliegen vanaf Arusha in Tanzania.

Wilt u ook op droomsafari. Ik vertel u er graag persoonlijk meer over om ook uw droomreis waar te maken.

Deel dit:

Terug Naar Boven