Indrukwekkend Berlijn

Maureen Voorn-Somowidjojo on 14 May 2015

Deel dit:

Toen ik mijn trip naar Berlijn boekte had ik totaal geen verwachtingen van deze stad. Ik kende het van de beelden van televisie en reisgidsen, maar vond het eindelijk wel tijd om het eens zelf te ervaren. Mijn eerste bezoek ging naar Checkpoint Charlie, deze bekende grensovergang tussen voormalig Oost en West Berlijn bevond zich om de hoek van waar ik verbleef. Het was 4 uur ‘s middags en het krioelde van de toeristen die om de beurt op de foto gingen met een man verkleed als soldaat. Het wachthuis dat er staat is een exacte kopie van het oorspronkelijke dat er toen stond.

Tijdens de rest van mijn trip bezocht ik met name de bekende bezienswaardigheden van Berlijn. De Brandenburger Tor, de Holocaust gedenkplaats, de Reichstag en de hoge Televisietoren met weids uitzicht over Berlijn. Echter was ik, zoals vele anderen, het meest nieuwsgierig naar het symbool van de koude oorlog: de resten van de Berlijnse Muur. Deze vind je verspreid in de stad, bijvoorbeeld op de Postdamer Platz en uiteraard loop ik ook langs de East Side Gallery langs de rivier de Spree. Maar wat het meeste indruk op mij maakte waren de resten aan de Bernauerstrasse. De reden: hier bevindt zich de plek waar je het meest realistische beeld krijgt van hoe de Muur eruit heeft gezien en is tevens de officiële gedenkplaats. Het verhaal achter de Muur aan de Bernaustrasse is dat deze precies liep langs de antifascistische verdedigingswal. De huizen langs deze lijn gaven een uitkijk op het westen, maar stonden in de gevangenschap van het oosten. Na vele vluchtpogingen werden de ramen en deuren dichtgemetseld waarna ze helemaal werd gesloopt. Aan de overkant is er een documentatiecentrum met een uitkijkpunt wat een goed beeld geeft van “Niemandsland” met een origineel stuk Muur, wachttoren en een tweede lagere muur aan de vroegere Oost Berlijn zijde.

Wat mij opviel aan Berlijn is dat het niet veel historische gebouwen heeft, wat logisch is. Deze zijn namelijk verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat heeft Berlijn iets eigens en unieks, een westerse sfeer die je herkent van andere grote steden. De mensen in Berlijn zijn aardig en behulpzaam. Door de Amerikaanse invloeden van na de Tweede Wereldoorlog spreekt iedereen Engels, wat zeer prettig is voor de meeste toeristen. Ik heb er vele talen gehoord, met name Spaans. Tijdens mijn transfer naar de luchthaven van Tegel bevestigde de chauffeur wat ik had geobserveerd: de laatste jaren wordt Berlijn veel bezocht door Spaanse toeristen, maar ook komen er veel toeristen uit Engeland, Italië, Scandinavië, Frankrijk en de overige buurlanden van Duitsland. Berlijn heeft een goed metronetwerk. Alles is goed bereikbaar en alle richtingen zijn met gekleurde lijnen goed aangegeven. Tip: wil je de Reichstag bezoeken, boek je ticket twee weken van tevoren via het internet. Doe je dit ter plaatse, dan dien je er ‘s morgens om acht uur al te zijn. Ga je later op de dag, dan sta je 3 uur in de rij te wachten.

Winkelen kun je heel goed in Berlijn. De Mall of Berlin bevindt zich niet ver van de bekende Postdamer Platz . Deze Mall bestaat uit 270 winkels, van de kleine souvenirwinkels tot grote electronicazaken, van kleine ijssalons tot een groot food court op de tweede verdieping, en van Hennes & Maurits tot exclusieve boetiekjes. Voor meer luxery ga je naar de Kurfürstendamm en met name de KaDeWe waar je de grotere merken vindt zoals Hermès en Louis Vutton. Houdt er wel rekening mee dat de meeste winkels en ook de malls op zondag gesloten zijn.

Hou je van uitgaan, dan ben je in Berlijn in de juiste stad. Er zijn genoeg hippe en trendy clubs te bezoeken. Berlijn staat bekend als de techno hoofdstad, maar ook voor liefhebbers van andere stijlen is er genoeg keuze aan discotheken en bars. Mijn tip: geniet van de zonsondergang tijdens een diner in het Solar Sky restaurant en daarna van het uitzicht in de Sky Bar met een overheerlijke cocktail.

Berlijn is een geweldige stad met voor ieder wat wils. Of je nu van kunst of cultuur houdt, of toch meer van geschiedenis, uitgaan of shoppen. Hou je van musea, bezoek dan zeker de West Berlin Exhibition over de geschiedenis en ontwikkeling van West Berlijn. Mijn beleving van Berlijn ging al mijn verwachtingen te boven en heeft veel indrukken achtergelaten. Ik ben blij dat ik deze stad eindelijk heb bezocht want Berlijn is een geweldige stad en zeker een bezoekje waard.

Deel dit:

Terug Naar Boven