Nieuw Zeeland - Het Noordereiland

Maureen Voorn-Somowidjojo on 09 April 2015

Deel dit:

Deze bijzondere bestemming staat al heel lang op mijn bucket list. Maar nooit gedacht dat deze droom nu al zou uitkomen.

Mijn reis begon in “The City of Sales” Auckland. Auckland ligt aan een schitterende haven en heeft tientallen baaien en stranden niet ver van de grote stad. Ondanks dat Auckland de drukste stad van Nieuw Zeeland is, had ik niet de indruk dat ik mij in een metropool begaf. Het stadsbeeld is een samensmelting van karakteristieke gebouwen en moderne wolkenkrabbers. De drukste straat is misschien wel Queenstreet, de bekende winkelstraat die eindigt, of begint, bij de Waterfront Viaduct Harbour. The bekende Sky Tower biedt een uitkijk van 80 km ver bij helder weer en wordt ook als springplank gebruikt door sky divers.

Ik bezocht de Muriwai Beach aan de westkust, een zeer bekend surfstrand slecht 50 minuten van Auckland met ook hele mooie wandelroutes. De stranden zijn zwart en bij mooi weer vormt het heldere water een mooi kleurencontrast met het zwarte strand.

In plaats van meteen zuidwaarts ging ik naar het noorden, richting Puhoi en Matakana. Omdat deze gebieden nog niet overspoeld worden met toeristen ervaar je de authenticiteit en puurheid, en heb je alle ruimte om van de schoonheid van dit gebied te genieten. De focus ligt hier met name op productie en consumptie van lokale producten die je ook op de kleinschalige lokale markten kunt verkrijgen. Ga zeker kaas en wijnproeven, volg een kookworkshop met overheerlijke verse oesters of maak kennis met “food sharing”.

The Bay of Plenty is het snelst groeiende gebied van Nieuw Zeeland met veel trekpleisters: White Island, de enige actieve marine vulkaan van het land, Kiwi360, en de stad Tauranga. Je kunt er goed surfen en voor fun op het land kun je gaan blow karten of drift karten.

Een unieke ervaring was de avondexcursie naar de Glow Worm Cave met de kajak. Glow worms zijn de larven van een keverachtig insect, die licht produceren als gevolg van een chemisch proces; wat er met duizenden uitziet als een schitterende sterrenhemel.

Mijn hoogtepunt in The Bay was letterlijk en figuurlijk Mount Maganui, beter bekend als “The Mount”. Een flinke wandeling (mauao walk) naar de top wordt beloond met een magnifiek uitzicht over de baai. The Mount kun je ook ’s nachts beklimmen zodat je kunt genieten van een mooie zonsopgang.

Rotorua staat bekend om zijn geothermische gronden, maar is ook de stad waar de Maori-cultuur sterk aanwezig is. Gelegen aan het gelijknamige meer wat ook een krater is, Lake Rotorua, trekt de stad veel toeristen aan. Ohinemutu is een Maoridorp dat gebouwd is tussen geothermische bronnen die de bewoners gebruiken voor de huishouding zoals verwarming en koken.

Er zijn veel warmwaterbronnen in Rotorua, waaronder Hell’s Gate, waar je je heerlijk kunt laten verwennen met een therapeutische Mud Spa. Goed voor de huid en je voelt je daarna als herboren. Tevens heb ik in Rotorua heerlijk genoten van een geheel verzorgd diner bij een Maori familie. Ik heb niet alleen meer over hun cultuur en achtergrond geleerd, maar ook geproefd en gesmuld van de heerlijke Maori keuken.

In tegenstelling tot de meeste hoofdsteden is Wellington niet groot en wordt ten onrechte vaak overgeslagen door toeristen. Je vindt er historische gebouwen, je kunt een bezoek brengen aan het nationale museum Te Papa (gratis toegang) en de kabeltram nemen naar Kelburn Hill waar je een schitterend uitzicht hebt over Wellington, zijn baai en de havens.

Ben je fan van de filmreeks The Lord of the Rings, dan zit je er in Wellington middenin. Tevens kun je in Wellington prima winkelen en culinair genieten. De internationale keuken is hier, net als in Auckland, goed aanwezig.

Het Noordeiland heeft mij ontzettend verrast. Het verborgen juweeltje Matakana, mijn hoogtepunt “The Mount”, de Maori’s in Rotorua en de gastvrijheid en vriendelijkheid, overal waar ik kwam. Je kunt er fietsen langs de kust, hiken op Mount Tangariro, een bezoek brengen aan Lake Taupo en de filmset Hobbiton in Matamata. Kortom; het Noordereiland is zeker de moeite waard om mee te nemen in je reis door Nieuw Zeeland.

In een aparte blog deel ik het tweede deel van mijn avontuur: het Zuidereiland.

Deel dit:

Terug Naar Boven