Nieuw Zeeland - Het Zuidereiland

Maureen Voorn-Somowidjojo on 15 April 2015

Deel dit:

Aan het einde van mijn reis door het Noordereiland was ik extra nieuwsgierig geworden naar het Zuidereiland. Zouden mijn verwachtingen kloppen..? En hoe verschillend zou het Zuidereiland zijn ten opzichte van het Noordereiland…?

Vanuit Wellington stapte ik op de ferry voor de overtocht naar het Zuidereiland. Ik kom aan in het stadje Picton dat heel veel te bieden heeft voor sportievelingen en natuurliefhebbers. Van daaruit kun je mooie meerdaagse wandeltochten maken door de Marlborough Sounds die je ook kunt combineren met mountainbiken en kanoën.

Het gebied Marlborough is een waar paradijs voor wijnliefhebbers. Je vindt er vele wijngaarden waar je kunt wijnproeven en bij sommigen kun je dit doen onder het genot van een heerlijke lunch. Zeer aan te bevelen is om dit gebied met de fiets te verkennen. Zo ga je ook door prachtige natuurgebieden voor mooie panoramashots.

Met de huurauto volgde ik de route langs de noord- en westkust naar Fox Glacier. De weg er naartoe is vooral het laatste gedeelte erg bochtig omdat je daar een berggebied in rijdt. Het unieke van Fox Glacier is dat het slechts 300 meter boven de zeespiegel ligt en uitkomt in tropische regenwoud. Je kunt naar de gletsjer toe hiken, maar je kunt ook een helikoptervlucht boeken wat een adembenemende uitzicht biedt over Mount Cook, Mount Tasman en de gletsjer.

Ook in dit gedeelte van het Zuidereiland zijn er mooie fietsroutes uitgestippeld die je per mountainbike kunt afleggen. Een bekende fietsroute is de West Coast Wilderness Trail. Deze route loopt onder andere langs het prachtige Lake Kaniere, dat met name in de zomer druk bezocht wordt.

Met de beroemde Tranz Alphine Express reisde ik van Greymounth naar Christchurch. De panorama-ramen lieten de meest prachtig uitzichten zien van spectaculaire landschappen, besneeuwde bergtoppen, brede laagstaande rivieren en subtropisch regenwoud. Een ervaring die je zeker niet mag missen!

Christchurch is nog druk in de wederopbouw sinds de laatste aardbevingen van 2011. De stad geeft een gemengd beeld van authentieke gebouwen en hypermoderne creaties. Ook wordt de stad opgefleurd door professionele kunstwerken van graffiti die zeker niet misstaan in het totale straatbeeld. Samen met de solidariteit van de inwoners geeft dit alles Christchurch een charmante uitstraling. Erg grappig om te zien is shoppingmall ReStart; scheepscontainers die zijn omgebouwd tot schattige winkelboetiekjes.

Mijn reis door Nieuw Zeeland was een unieke, bijna onbeschrijfelijke ervaring. Het is een prachtig land, geschikt voor ieder soort reiziger. Je kunt er perfect reizen met de auto, een camper en met de fiets. Accommodaties heb je in alle soorten en iedere prijsklasse. Ik heb een nachtje mogen slapen in een homestay, bij de lieve familie Oliver. Zij bieden met hun boerderijtje een heerlijk bed en vers gemaakt ontbijt aan. De bewoners zijn oprecht vriendelijk en gastvrij. Zij waarderen het ontzettend dat men van ver reist om Nieuw Zeeland te ontdekken. Mijn tip is dan ook om vooral met hen in contact te komen en in gesprek te gaan. De warmte die je dan voelt zal je voor altijd bijblijven.

Wilt u meer tips en Nieuw Zeeland zelf ervaren? Ik ga graag met u in gesprek over deze prachtige bestemming.

Deel dit:

Terug Naar Boven