Ongerept Suriname

Maureen Voorn-Somowidjojo on 05 April 2014

Deel dit:

“Je hebt Suriname niet gezien als je niet naar het binnenland bent geweest”, zo klinkt een gezegde. Volmondig kan ik daar JA op antwoorden. De binnenlanden zijn een MUST SEE tijdens je vakantie in Suriname.

Ondanks dat ik al meer dan de helft van mijn leven in Nederland woon weet ik nog prima de weg te vinden in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. De mooie historische gebouwen staan er nog steeds en de mensen zijn vriendelijk en relaxt zoals altijd. De ongedwongen sfeer zorgt ervoor dat jij als drukke Hollander 10 stappen terug neemt en geniet van dit mooie en tropische land.

Paramaribo werd ooit de parel van het Caraïbisch gebied genoemd en staat op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO. Opvallend zijn de eeuwenoude herenhuizen in koloniale stijl gebouwd in de periode toen Suriname nog een kolonie was van Nederland. Tijdens je wandeling door deze stad, die zich langs de Surinamerivier bevindt, zullen de volgende bezienswaardigheden je niet ontgaan: het Onafhankelijkheidsplein met het presidentieel paleis, Fort Zeelandia, de Waterkant, diverse historische gebouwen en kerken. Wat zeker de moeite waard is, is een bezoek aan de Centrale Markt waar je terecht kunt voor allerlei Surinaamse producten en levensmiddelen. Als u van Surinaams eten houdt dan bevindt u zich in het paradijs! Door de verschillende etnische afkomsten waaruit de Surinaamse bevolking bestaat heb je een diversiteit aan gerechten die jouw tong doet strelen.

Er is een grote keuze aan één- en meerdaagse excursies naar bezienswaardigheden buiten de stad en het binnenland. Mijn highlights: De excursie naar Galibi was toch het meest uniek. Na een wilde boottocht van een uur over de Marowijnerivier vanaf de plaats Albina komen we aan bij het indianendorpje Galibi, de woonplaats van de stam de Caraïben. Hier bevindt zich ook de enige zandbank van Suriname waar in de periode maart tot en met juli zeeschildpadden enkele keren per seizoen eieren leggen. Dit bijzondere ritueel moet je zeker één keer in je leven gezien hebben, met respect voor deze uitzonderlijke zee-reuzen.

Heel indrukwekkend was mijn vierdaagse trip naar Palemeu ten zuiden van Suriname. Hierbij heb ik kennis gemaakt met de Trio Indianen en hun levensstijl, een stevige klim gemaakt naar Poti Hill, gezwommen in stroomverstellingen, waterotters gespot tijdens een riviertocht en genoten van eten bereid op een houten vuurtje.

Ook heb ik mogen genieten van een luxe trip naar Kabalebo waar ik verbleef in een privé hut aan de rivier en genoot van de natuur en de rust van het Surinaamse oerwoud. Wil jij graag exotische vogels spotten, dan is Kabalebo “The place to be”.

Ondanks dat ik al meerdere keren ben terug geweest, heb ik nog niet alle juweeltjes ontdekt van dit prachtige land. Ik ga zeker vaker terug, ook omdat ik dit mooi kan combineren met familiebezoek.

Bent u nieuwsgierig naar nog meer tips en reisverhalen? Ik adviseer u graag over een vakantie naar Suriname, één van mijn favoriete vakantiebestemmingen!

Deel dit:

Terug Naar Boven