Veelzijdig Maleisië

Maureen Voorn-Somowidjojo on 09 December 2014

Deel dit:

Maleisië is een land van grote contrasten: van prachtige bounty stranden met wuivende palmbomen tot hypermoderne drukke steden zoals Kuala Lumpur. Het land van vele gezichten kent een tropisch klimaat, mooie stranden, een verscheidenheid aan landschappen, gastvrije inwoners en een overheerlijke keuken.

Onze vakantie begon in de hoofdstad Kuala Lumpur, waarvan het straatbeeld bepaald wordt door wolkenkrabbers, Europese en Japanse auto’s, zakenlieden en merknamen zoals Louis Vuitton. Qua uitgaven kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Om het verschil te ontdekken dineerden wij de eerste dag in een restaurant in een modern winkelcentrum, de volgende dagen bij lokale restaurants en foodcourts. Over één ding valt niet te twisten, het eten was overheerlijk! Maar de prijzen onderling kunnen zeker verschillen, tot wel 15 euro per persoon. Wij bezochten uiteraard de beroemde Petronas Towers, de Manera Tower, wandelden door Chinatown en bezochten een boeddhistische tempel.

Na 3 dagen Kuala Lumpur gingen wij per huurauto naar Malakka. Links rijden went snel, maar rijden in een hectisch Kuala Lumpur was zeker een uitdaging. Malakka heeft een glorieus verleden. Al snel ontdekten wij sporen van onze Nederlandse voorouders, zoals de Dutch square met “Het Stadthuys”, de Nederlands hervormde kerk (Christ Church) en de Heerenstraat.

Twee dagen verbleven wij in Taman Negra, een natuurreservaat midden in het oerwoud. Must do is de Canopywalk. Deze hangbrug is ruim 500 meter lang, bevindt zich 45 meter hoog en biedt adembenemende uitzichten.

Door het tropische klimaat met de hoge luchtvochtigheid in Maleisië, 80 tot 90 procent, voelt het een groot deel van de dag erg klam aan. Daarom was een bezoek aan Cameron Highlands meer dan welkom. De hoge ligging van dit gebied zorgt ervoor dat de temperatuur zeer aangenaam is en je kunt er een paar dagen heerlijk “afkoelen”. Cameron Highlands staat bekend om zijn thee en een bezoek aan een theeplantage is zeker de moeite waard. Wij bezochten ook de Butterfly Farm en een aardbeienplantage. Vergeet ook niet te genieten van de mooie omgeving en uitzichten vanaf verschillende uitkijkpunten.

Penang; dit eiland aan de westkust was ooit onder Brits en Nederlands bewind. Op dit eiland bezochten wij Fort Cornwallis met nog een origineel kanon van de VOC. Natuurlijk mag een bezoek aan Penang Hill niet ontbreken, onder de lokalen bekend als Bukit Bendera. Dit punt is 735 meter hoog en te bereiken door middel van een funicular. Een heel bijzondere rit die je niet mag missen. Bovenaan de berg kun je prima wandelen en heb je mooie uitzichten, o.a. over de hoofdstad van Penang, George Town. In George Town overnachtten wij in een oude Mansion waarbij je het gevoel had dat je in een film beland was uit de jaren 30. Ook hier was de gastvrijheid overduidelijk te voelen.

Het oosten van Maleisië wordt beschouwd als het authentieke gedeelte. De bewoners lopen in traditionele klederdrachten en de natuur is nog onaangetast. Je ziet ook (bijna) geen toeristen. De laatste dagen van onze reis brachten wij dan ook aan de oostkust van dit schiereiland door. Naar mijn mening bevinden zich hier de beste stranden van Maleisië waar je je tijd kan doorbrengen met zwemmen, windsurfen, waterskiën of gewoon lekker luieren. Wij sloten onze reis af in een luxe resort aan het prachtige Tanjong Jara strand en hebben genoten van onze honeymoonsuite met uitzicht op zee, de authentieke overheerlijke Maleïsische keuken en de heerlijke massages. Tip: bezoek de Perhentian eilanden, te bereiken met een ferry vanuit Kuala Besut.

Helaas hebben wij niet alles kunnen zien wat dit prachtige land te bieden heeft, des te meer reden om een keer terug te gaan. Maleisië ontdek je het beste door individueel te reizen met een huurauto, maar uiteraard kun je ook een privéchauffeur huren of een rondreis maken met een groep. Maleisië is zeker een bezoek waard. De tegenstellingen van dit land zullen ook jou versteld doen staan.

Deel dit:

Terug Naar Boven