La Palma - 'La Isla Bonita'

Mirelle Groenendijk on 14 June 2013

Deel dit:

Met een aantal collega’s maakte ik in juni een korte studiereis naar La Palma, oftewel ‘La Isla Bonita’ zoals dit kleine eiland ook wel genoemd wordt.

La Palma maakt deel uit van de Canarische Eilanden maar is niet te vergelijken met de meer bekende eilanden als Gran Canaria en Tenerife. La Palma is bergachtig met het hoogste punt op 2426 meter. Het eiland kent verschillende vulkanen waarvan enkele nog actief. Het eiland staat vooral bekend onder wandelaars en natuurliefhebbers vanwege het vele natuurbehoud. Er zijn slechts enkele strandjes, die uit zwart lavazand bestaan.

Wat vanuit de lucht al opviel zijn de enorme grote bananenplantages. Overal waar ik kijk op het eiland zie ik wel bananenbomen. Dit is dan ook dé bron van inkomsten van de lokale bewoner. Vele plantages zijn voorzien van wit doek, dat de bananen beschermt tegen de wind. La Palma is het eiland met de eeuwige lente. Prachtige kloven, groene dichtbegroeide bossen en mooie beekjes vormen het groene paradijs aan de noordkant van het eiland. De zuidkant is een stuk kaler en toont geweldige lavahellingen. Houd er rekening mee dat La Palma redelijk wat bochtige en soms steile wegen en weggetjes heeft.

Het eiland is niet groot en we proberen binnen 3 dagen het grootste deel van het eiland te bezoeken om zo een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. De volgende dag maken we een eilandtocht naar het centraal-zuidelijke deel van het eiland. We bezoeken het Nationaal Park Caldera de Taburiente met prachtige uitkijkpunten over het groene, maar vulkanische landschap. Daar maken we een korte, maar pittige wandeling voornamelijk heuvelopwaarts van ca. 1 uur naar Lomo de las Chozas. De wandelpaden zijn prima en het is hier volop genieten van de overweldigende natuur.

Na de wandeling rijden we voor een bezoek naar Los Llanos de Aridane en Tazacorte, aan de westkust. In Tazacorte bezoeken we hotel La Hacienda de Abajo. Een juweeltje! En wat een uniek hotel. Overal de meest uiteenlopende kunstwerken, zowel in het restaurant, de hal als in de kamers. Elke kamer is daardoor apart en bijzonder. De tuin is ook prachtig met een heerlijk zwembad met ligstoelen, parasols en hangmatten. In de middag naar het zuiden naar Fuencaliente. In deze omgeving ligt ook de oude vulkaan San Antonio en hier bezoeken we een wijnfabriek.

Op zondag gaan we het noordelijke deel van het eiland verkennen. We rijden langs een prachtige route langs de kust noordwaarts. Veel hoogteverschillen en veel haarspeldbochten. Bij Cubo de la Galga gaan we een prachtige wandeling maken van ca. 2 uur. Ook hier weer veel rust en zeer fraaie natuur. Wel weer heel andere vegetatie dan gisteren. Veel klimmen en dalen door dichte bebossing met veel varens. Zéér de moeite waard. Na terugkomst rijden we verder naar het noorden en in een klein kustplaatsje (Puerto Espíndola) bezoeken we Rumfabriek Aldea. Vervolgens lunchen we op een schattig klein pleintje in San Andrés, vóór de kerk. De wandeling er naartoe is een echt kuitenbijter want het gaat stijl omhoog over lastige kleine keien. De lunch daarentegen was prima en echt Spaans met grote borden vol gefrituurde vis.

Op de laatste dag van onze reis bezoeken we Los Cancajos en de hoofdstad Santa Cruz de la Palma. Hier is iets meer bedrijvigheid in de smalle winkelstraatjes maar nog steeds geen overdreven drukte. Dus heerlijk genieten op een terrasje!

Verwacht op La Palma niet teveel luxe en/of grootschalige hotels. De meeste toeristen verblijven in kleinschalige hotels en pensions, bungalows, privéhuizen en fincas of casitas (oude landhuizen en boerderijen). La Palma is een prachtig, maar rustig eiland. Ga hier niet heen voor disco’s en animatie. Mensen komen hier vooral voor de fraaie natuur, de rust en om te wandelen. Een huurauto is dan ook zeker wel aan te raden. Om te wandelen is het een paradijs want er zijn vele wandelmogelijkheden en dan met name in de bergen.

Ik vond het een zeer mooi eiland en zou dit zeker aanbevelen aan mensen die graag willen ontspannen, rust zoeken, lekker willen eten, mooie wandelingen willen maken en genieten van de prachtige natuur.

Heeft u interesse in een vakantie op La Palma? Ik vertel u graag alle details. Tel. 0172-577385 of mirelle@travelcounsellors.nl

Deel dit:

Terug Naar Boven