Cuba

Natalie van Polanen Petel - Ottens on 04 November 2005

Deel dit:

Ik ben samen met mijn man in november 2005 naar Cuba geweest. Wat een fascinerend land is Cuba met een rijke geschiedenis, een fantastische hoofdstad Havana en een adembenemend mooi strand.

Met Martinair vliegen we in heerlijke Comfort Class stoelen naar Holguin. Aangezien wij ’s avonds aankomen, zien wij helaas weinig van Cuba. We reizen per bus naar Bayamo waar wij in een hotel overnachten. Na het ontbijt krijgen wij de mogelijkheid om al wat indrukken van Cuba op te doen. We krijgen een welkomstdans & muziek van een aantal Cubanen met daarbij, ook ’s morgens vroeg, Cubaanse rum. De rum zal deze dagen op Cuba rijkelijk vloeien!

Onze rondreis begint in het Oosten van Cuba. Tijdens de prachtige rondreis zien we plaatsen als Santiago de Cuba met zijn prachtige oude en muzikale centrum. De reis gaat verder naar Camagüey. De huizen zijn hier in Spaanse stijl opgetrokken en je vindt hier een wirwar van straatjes met veel historische gebouwen. Sancti Spiritus heeft gerestaureerde koloniale huizen aan kleine straatjes.

In het midden van het eiland ligt Trinidad, dit is een stad die in 1988 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. De originele straatjes van keien en de pastelkleurige huizen doen de tijd stil staan. Helemaal als er een oude Chevrolet uit de zestiger jaren langsrijdt. Het is heerlijk om door de straatjes te dwalen en te zien hoe de Cubanen leven.

In Santa Clara is het Che Guevara Museum. Boeiend om te zien wie deze Cubaanse held nu eigenlijk is. Santa Clara is ook beroemd om 1 belangrijke historische gebeurtenis: in 1958 vonden hier de laatste gevechten van de guerrillaoorlog plaats.

Cienfuegos is een havenstad en ook deze stad heeft een historisch centrum. Wij bezoeken het Palacio de Valle dat door Batista, de vroegere dictator van Cuba, in een casino veranderd is. Dit paleis is in diverse stijlen gebouwd. De drie verschillende torens symboliseren macht, religie en liefde.

Vanuit Havana kun je heel goed de provincie van Pinar del Rio bezoeken. Hier worden de beste sigaren van Cuba gemaakt. Het is erg leuk om te zien hoe sigaren gemaakt worden. We bezoeken tevens het gebied Viñales. Een schilderachtige plattelandsregio dat tevens bekend is om de grillig gevormde kalksteenbergen die tot de oudste ter wereld horen!

Aangezien we tijdens de rondreis maar 1 hele dag in Havana verblijven, hebben wij tijdens het boeken kenbaar gemaakt dat wij langer in Havana willen blijven. Dit was gelukkig mogelijk! Ik kan iedereen adviseren om meer dan 2 dagen in Havana te blijven. Havana is zo´n interessante stad met enorm veel mogelijkheden om de dagen te vullen. De Catedral de San Cristobal is een nationaal monument en wordt als een van de fraaiste kathedralen van Latijns Amerika gezien. Het Palacio de los Capitanes Generales is een mooi paleis waar wij een rondleiding hebben gekregen. De distilleerderij van Havana Club, het bekendste Cubaanse rum merk is ook open voor publiek. Het gehele proces van suikerriet naar overheerlijke rum wordt hier laten zien. Het Museum van de revolutie is een aanrader om de geschiedenis van Cuba te achterhalen. Het Capitolio in Havana lijkt op het Capitool in Washington DC in Amerika. De Cubaanse versie is echter hoger. Het gebouw was vroeger van grote waarde. Tegenwoordig is er een ministerie gevestigd. De vroegere regeringsvertrekken en de bibliotheek zijn te bezichtigen. Vanaf Castillo del Morro heb je een mooi uitzicht over Havana.

Wij gaan vanuit Havana met een bus naar Varadero om daar heerlijk na te genieten van de geweldige rondreis en rusten uit aan het strand van een super mooi resort. Varadero is een populaire badplaats met een aaneenschakeling van hotels in alle soorten en maten.

Cuba is een zeer boeiend land met een rijke geschiedenis en een vriendelijke bevolking.

Tips voor Cuba: Neem euro’s mee en geen dollars. Euro’s kunnen ter plaatse omgewisseld worden voor de lokale munteenheid (CUC). Pinnen is op dit moment niet mogelijk. De lokale bevolking is erg blij met zeep en pennen. Heb je nog thuis wat liggen, kun je dit meenemen.

Heb ik u enthousiast gemaakt en wilt u dit prachtige eiland bezoeken en met eigen ogen zien hoe de Cubaanse rum gemaakt wordt, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Deel dit:

Terug Naar Boven