Dalyan, het andere Turkije

Natalie van Polanen Petel - Ottens on 27 September 2008

Deel dit:

Dalyan is voor mij het mooiste plekje in Turkije, gelegen nabij de Koningsgraven, de zee en het meer van Köycegiz.

Ik ben dit jaar voor de 3e keer naar Dalyan geweest. Dalyan niet te verwarren met Dalaman de luchthaven van de Lycische Kust. Dalyan is een lief klein plaatsje met overdag dagtoeristen en ’s avonds een mengelmoes van de Turkse bevolking en de toeristen die hier verblijven. Dalyan ligt aan de rivier waar bootjes varen naar de Middellandse Zee of naar het meer van Köycegiz.

Het is een uniek en beschermd natuurgebied waar de schildpadden nog door de rivier en in zee zwemmen. Wij hebben het genoegen gehad om zelfs een paar keer een schildpad te mogen aantreffen. Op het strand bij Dalyan worden nog eieren gelegd en dit stuk is ook afgesloten voor toeristen.

De accommodaties in Dalyan zijn allemaal laag. Het geeft het geheel een nog knussere indruk. Elke accommodatie heeft zijn eigen charme en ze zijn er in verschillende categorieën. De restaurantjes op het plein aan de moskee geven u de beste service en de heerlijkste maaltijden. Wij genieten ‘s morgens vaak van de verse jus d’orange of de Turkse thee bij het kleine terrasje onder de moskee. Onze zoon speelt in de speeltuin er naast zodat iedereen heerlijk geniet.

De koningsgraven zijn vanaf de rivier bij Dalyan te bewonderen en je kunt er naartoe wandelen. Vanaf Dalyan zelf kun je de graven het beste zien & fotograferen. De graven liggen aan de andere kant van de rivier. Je kunt heel eenvoudig naar de overkant met een roeibootje. Vervolgens is het nog ongeveer 5 minuten lopen. Je bent dan heel dicht bij de graven. Iets verderop ligt de antieke stad Kaunos met tal van opgravingen. Vooral 's avonds als de graven zijn verlicht, is het zicht fascinerend.

Het beroemde strand van Dalyan, Iztuzu, ligt op ongeveer 25 minuten met de dolmus van het centrum. Ik vind het elke keer weer een geweldig moment als we bovenop de berg de zee zien. Het strand is hier rustig. Er zijn bedjes & parasols en er is een kleine strandbar. De zeebodem loopt geleidelijk af. Ideaal voor kinderen.

Er zijn vanuit Dalyan diverse uitstapjes mogelijk. Zo ben ik met de dolmus naar de dorpjes in de buurt geweest. Je kunt naar Marmaris voor een dagje shoppen of je kunt een auto huren en naar de Kloof van Saklikent gaan. Deze is te bewandelen. Een ander leuke plaats om naar toe te gaan is Fethiye. Je kunt op het plein vis kopen en bij het er naastgelegen eettentje je verse en net gekochte vis afgeven en deze wordt heerlijk voor je bereid! Fethiye zelf heeft een mooie jachthaven. Ik heb een week een zeilboot gehuurd en heb de Lycische Kust van een andere kant mogen aanschouwen. Ook een gegarandeerd succes voor de zeilers.

Kun je zelf niet zeilen dan is het ook mogelijk om met een boot mee te gaan voor een dag zwemmen, snorkelen, heerlijk lunchen aan boord. Lekker op het water genieten van de Turkse kust en de warme zon! Elke keer weer een verademing!

Door de geweldige ligging van dit unieke stukje Turkije, kan ik iedereen die het echte Turkije wil beleven deze vakantie aanbevelen. Laat mij u informeren over de vele leuke mogelijkheden in Dalyan en wordt net als ik verliefd op Dalyan!

Deel dit:

Terug Naar Boven