Studiereis Jordanië

Natascha van Dam on 10 April 2015

Deel dit:

Op 2 maart 2015 begon de start voor een mooie studiereis richting Jordanië. We vliegen rechtstreeks, in ongeveer 4.30 uur, met Royal Jordanian naar Amman en vanaf daar reizen we verder naar Madaba waar we in hotel Mariam verblijven. De rit hiernaar toe duurt ongeveer 30 minuten.

Na een redelijk koude nachtrust hadden we de volgende ochtend een echt Jordanees ontbijt met o.a. falafel en olijven. Heerlijk! Vervolgens gingen we eerst een kijkje nemen bij de prachtige mozaïeken in de 19e eeuwse grieks-orthodoxe Saint George kerk in Madaba. Op de mozaïeken zijn o.a. de Jordaan, de Dode Zee, Jeruzalem en Jericho afgebeeld. Daarna hadden we nog wat tijd voor wat kleine souvenirs en hebben we verse granaatappelsap gedronken. Best apart maar wel heel gezond.

Vervolgens voerde de route ons naar de Wadi Rum woestijn. Hoe dichter we de woestijn naderden hoe meer ruiger landschap om ons heen begon te ontstaan. Prachtige oranje rotsen, de gids vertelde later dat dit dezelfde steensoort is als in de Amerikaanse Canyons. Inmiddels zijn we van onze comfortabele bus overgestapt in jeeps waarmee we door de woestijn rijden. Echt geweldig!

Onderweg maken we een aantal stops. Het is nog best pittig om bovenop (en niet weer naar beneden te glijden) een zandduin te komen gezien het mulle zand. Gelukkig vergeet je dat snel weer als je eenmaal boven bent en het prachtige uitzicht ziet en de enorme uitgestrektheid van de Wadi Rum woestijn ervaart. Af en toe sjokt er een verdwaalde kameel voorbij. Vanavond verblijven we in een bedoeïenentent wat simpel maar warm is aangekleed. Tevens biedt het alle faciliteiten die we nodig zijn; een binnenplaats met bankjes en eromheen een gezamenlijke kamer met heerlijk warme kachel en 4-persoonsslaapvertrekken en zelfs en toilet en voor wie wilde een (koude) douche.

Er wordt goed voor ons gezorgd en ondertussen houden we ons warm met heerlijke salie-thee. Avonds koelt het snel af en gingen we allemaal redelijk op tijd slapen. Althans een poging wagen, want zo in een slaapzak liggen met deze temperaturen op een dun matje en allerlei leuke ritsel geluiden achter me, val ik niet echt heel erg snel in slaap. Toch, wanneer ik de volgende ochtend wakker wordt, heb ik het idee goed geslapen te hebben.

Na het ontbijt nemen we nog een kijkje in een comfort tentenkamp. Ja, dat is wel degelijk een verschil. Minder authentiek maar wel gewoon een eigen huisje met eigen douche en een heerlijk bed! Deze kun je bij Sawadee tegen een toeslag reserveren.

Daarna door naar Petra één van de mooiste bezienswaardigheden welke door UNESCO is opgenomen als Werelderfgoed en het één van de 7 wereldwonderen is. Eerst maken we nog even een pitstop in ons hotel La Maison. Ondanks de slechte beoordeling op Tripadvisor vond ik dit hotel modern en comfortabel. Tevens is het maar 5 minuten lopen vanaf de ingang van Petra.

Petra ligt verborgen in een enorm rotsgebergte en is te bereiken via een nauwe, hoge kloof (de siq). Aan het eind staat de “Treasury/schatkamer” een uit roze/rode gehouwen monument van 39 meter hoog. Je vindt er rotstempels, offerplaatsen, graven en zelfs een romeins theater. Omdat het vanaf het begin een uur lopen is naar de uiteindelijke schatkamer staan er aan het begin kamelen klaar om je op weg te helpen. Natuurlijk gingen wij gewoon lopen. En dan sta je dan ineens zelf tegenover de bekende ‘Treasury’, met zijn mooie roze aanblik. Wow, geweldig!

Vervolgens lopen we verder naar The Monastry. Dat was nog eens een uur lopen en minstens 850 treden verder,... Het was echt zwaar maar ook hier was het absoluut de moeite waard. Terwijl je naar boven klimt, loop je door een kloof met ezeltjes die je willen passeren. The Monastry is een mega groot gebouw vergelijkbaar met The Treasury maar dan met minder details en minder gekleurd. Terug naar beneden gaat wel stuk makkelijker maar het hele eind terug naar het hotel was zeker nog 2 uur (!!). Eenmaal terug in het hotel was iedereen is kapot. Wanneer je hier wat langer bent dan ik kun je ook naar Petra by night (een avondvoorstelling met gedichten en muziek en de Treasury/Schatkamer wordt dan verlicht met honderden kaarsjes) gaan. Het diner hebben we in het hotel zelf en op het menu staat een echt Jordanees feestgerecht: Mansaf. Heerlijk! Daarna neemt iedereen het ervan om even heerlijk te douchen...

De volgende ochtend vervolgen we onze route naar het Noorden over de Kings Highway. Deze historische weg was vroeger één van de belangrijkste handelsroutes in het Midden Oosten en werd o.a. gebruikt door legers, handelaren, kruisvaarders en pelgrims. Onderweg zagen wij het enorme kruisvaarder kasteel Al-Karak liggen. Het staat daar sinds de eerste helft van de 12e eeuw en is gebouwd op een hoogte van ca. 1000 meter. Vanaf de weg hebben we hier een fotostop gemaakt om vervolgend te gaan wandelen in Dana NP. Dit is één van de mooiste natuurparken van Jordanië. Er leven vele vogels, reptielen en andere soorten dieren. De planten en bomen zijn zeer gevarieerd. Je vindt er o.a. de Fenicische jeneverbes, de eik, zandduinen, de acacia maar ook de mediterrane cypres. Wij liepen over een pad van losliggende stenen, dode takken en een riviertje. Het uitzicht door de diepe kloof was zeker de moeite waard!

Vervolgens rijden we verder naar het laagste punt op aarde, want de prachtig blauw gekleurde Dode Zee, wat eigenlijk een meer is, ligt 420 meter onder zeeniveau. Het instromende water uit gedeelten van o.a. Oost-Israël, Oost-Palestina, West-Jordanië, Zuidoost-Libanon en Zuidwest-Syrië verdampt grotendeels en daardoor is het meer een depot van mineralen. De concentratie zout is zo hoog dat je er zonder moeite in blijft drijven. De dode Zee dankt zijn naam aan de hoge concentratie van mineralen en dat er geen direct zichtbare levende wezens in voorkomen (wel microscopisch). We arriveren bij het Dead Sea Spa resort, direct aan zee. Hier hebben we eerst een lekkere lunch gehad en vervolgens konden we zelf de Dode Zee in. Heel apart om hier nu echt zelf in te drijven. Het hoogtepunt was natuurlijk toen we elkaar gingen insmeren met de modder uit de Dode Zee…even 20 minuten laten inwerken en het versterkt het immuunsysteem, verbetert de spijsvertering, herstelt je vochtbalans van de huidcellen, stimuleert de bloedcirculatie en heeft een weldadige werking bij reuma, spierpijn en bij vele huidziekten.

We vertrekken weer richting Madaba en onderweg zien we de lichten in Jeruzalem, zo dichtbij zijn we bij de Israëlisch grens. ‘s Avond genieten we van een traditioneel diner, dat bestaat o.a. uit gefrituurde aubergine in yoghurt (goddelijk) en Maklouba, wat omgekeerde pan betekent. En hiermee eindigen we onze reis door Jordanië.

Jordanië is een heel bijzonder, prachtig en veelzijdig en alles is goed te bereiken. De mensen zijn er super vriendelijk en respectvol en het is er erg veilig. Daarnaast heb ik nu een erg goed beeld van het product van Sawadee en kan ik je hierover van alles vertellen.

Nieuwsgierig geworden? Laat het mij weten en ik stuur je een passend voorstel!

Natascha van Dam

Jouw Persoonlijke Travel Counsellor

Deel dit:

Terug Naar Boven