Studiereis Macedonië

Natascha van Dam on 06 October 2015

Deel dit:

Macedonië barst van de cultuurhistorische bezienswaardigheden, maar heeft ook schitterende meren, grootse bossen en indrukwekkende bergen. De gastvrijheid is onbeschrijfelijk en het prijsniveau aantrekkelijk. Dit alles maakt Macedonië tot een aangename vakantiebestemming. Voor avontuurlijke reizigers bieden we volop rondreizen, bijzondere accommodaties in het binnenland en vele excursies in en rondom de UNESCO stad Ohrid. Zon- en strandliefhebbers zullen genieten van de rustige stranden rondom het Meer van Ohrid.

Al toen Macedonië nog deel uitmaakte van de federatie Joegoslavië, genoot het een grote bekendheid om dat ene magnifieke hoogtepunt. De stad Ohrid, hoog op de oever van een meer dat wordt gedeeld met buurland Albanië, is een schatkamer van Byzantijnse kunst. Kleine kerken en kloosters zijn rijk versierd met eeuwenoude fresco's en indrukwekkende iconen. Macedonië is gelukkig ontkomen aan de verwoestingen tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië waarvan het zich in 1991 afscheidde.

Tijdens de studiereis verbleven we in hotel Bellevue. Een prima hotel, echter wel wat buiten het centrum van Ohrid gelegen. We hebben een aantal excursies gedaan, zoals:

Verkenning van het stadje Ohrid; een eeuwenoud plaatsje aan het meer van Ohrid. Zon, water ontspanning. Heerlijk eten en drinken op de terrasjes en genieten van de omgeving.

Verkenning van het plaatsje Struga: een gezellig plaatsje, gelegen aan het meer van Ohrid. Wanneer je Struga vergelijkt met Ohrid, dan kun je zeggen dat Struga over het algemeen iets rustiger is dan Ohrid. Struga heeft veel leuke dingen te bieden, zoals het strand van Struga, de vele gezellige restaurantjes waar je uitzicht hebt op de rivier de Drim en niet te vergeten de dagelijkse markt. En wanneer je even een uitstapje naar Ohrid wilt maken is dat geen probleem. Een taxi brengt je er zo naar toe. De afstand tussen Struga en Ohrid is ongeveer 15km.

Excursie naar het klooster St Naum; dit klooster ligt aan de zuid-oostkant van het meer van Ohrid, dicht bij de Albanese grens in het nationale park Galicica. Het klooster is gebouwd op een rotsachtige heuvel boven het kristal heldere meer. Een boottocht van ongeveer 1,5 - 2 uur brengt je vanuit de haven van Ohrid naar het klooster. De boottocht gaat langs de mooie kustlijn van het meer waardoor je een goed beeld krijgt van het prachtige natuurschoon en een aantal bijzonder bouwwerken zoals het zomerhuis van voormalig president Tito van Joegoslavië kunt zien. Je kunt Sveti Naum ook bereiken met de bus of met een taxi. Het oud orthodoxe klooster is in 905 opgericht door St. Naum. Aan de heilige St. Naum zijn diverse wonderen toegeschreven. De heilige ligt begraven in een klein kerkje naast het klooster. Dit kerkje is opgedragen aan de heilige aartsengelen Michael en Gabriel. Volgens de legende kun je, wanneer je een goede gelovige bent, het hart van St. Naum nog horen kloppen wanneer je je oor legt op de stenen kist waar de heilige in zou liggen. In het kerkje zijn een aantal zeer authentieke iconen en fresco's te bewonderen. Daarna hebben we een boottochtje met een roeiboot gemaakt naar één de bronnen van het meer. Ongelooflijk helder en puur water!

Dagexcursie Albanië: Vanuit Ohrid kun je een dagexcursie naar Albanië maken. Het is erg de moeite waard want het verschil tussen deze landen is nog steeds erg groot. Overal zie je bunkers die het land tijdens het regime van de wrede dictator Enver Hoxha moesten beschermen tegen een eventuele invasie. Albanië ging tot 1991 jarenlang gebukt onder deze communistische dictatuur en de sporen hiervan zijn dus nog altijd goed zichtbaar. Ook opvallend is dat er overal langs de weg verse vis verkocht wordt. In Macedonië is het verboden om de bedreigde Ohrid-forel te vangen, terwijl ze in Albanië dit verbod compleet aan hun laars lappen.

Onze eerste tussenstop is Pogradec, de grootste stad aan de Albanese zijde van het meer van Ohrid. Na een kopje koffie in een klein cafeetje bezoeken we een overdekte markt met etenswaar, tabak, kitscherige kleding en heel veel tweedehands schoenen. Buiten brengen kooplui hun etenswaar aan de man vanuit een oud brommertje. Langs de straat staan werklui met hun gereedschap te wachten op een klusje. De meeste inwoners rijden rond in een antieke Mercedes. We wandelen over de Europaboulevard waar we gedenkstenen zien liggen van Anne Frank en Vincent van Gogh. Daarna vervolgen we onze weg voor een lunch in een restaurant aan het meer.

Daarna bezoeken we het dorpje Lin. In dit vredige vissersdorpje lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Lin is niet veel meer dan een lange straat met een aantal smalle zijstraatjes richting het meer. De opvallende toren van het witte kerkje torent boven het dorpje uit. Aan de bouwvallige huisjes hangen knuffels die voor bescherming zorgen. Her en der lopen wat verdwaalde kippen en een ezel rond. Sommige dorpelingen zijn op het land aan het werk, terwijl de oudere inwoners voor hun huisje aan het uitrusten zijn en de kinderen nieuwsgierig met ons meehuppelen. Vanaf een heuvel aan de rand van het dorpje, genieten we van het schitterende uitzicht op het meer.

Dagexcursie Bitola: Bitola ligt in het zuiden van Macedonië, op ongeveer 15 km afstand van de grens met Griekenland. Bitola is de voormalige hoofdstad van het land. Vanwege de vele consulaten die je in Bitola kunt vinden heeft het stadje de bijnaam “Stad van de Consulaten”.De orthodoxe kerk van Sveti Dimitrija (St. Dimitri) werd in 1830 gebouwd. Het is een van de grootste kerken van de Balkan en zeker een bezoekje waard vanwege zijn mooie interieur. De buitenkant van de kerk is nogal sober, dit omdat de Turkse overheersers destijds niet toe stonden dat de buitenkant van een christelijke kerk versierd werd. De Sirok Sokak, een wandel promenade in het centrum van Bitola, staat bekend vanwege de prachtige neoclassicistische gebouwen. Je vindt hier naast winkels ook veel restaurants en bars, meestal met een terras op straat. In de warme zomeravonden is het erg gezellig en flaneert jong en oud hier op deze mooie promenade. Volgens zeggen werd Mustafa Kemal Ataturk tijdens zijn verblijf op de militaire academie van Bitola verliefd op Eleni Karinte uit Bitola. Dagelijks passeerde hij het huis waar zij woonde en waar zij op hem wachtte op het balkon. Mede door toedoen van haar vader is deze liefde uiteindelijk stukgelopen. Het huis waar de familie Karinte woonde, met het balkon waar Eleni op Ataturk stond te wachten vind je in de Sirok Sokak. In het museum van Bitola is nog veel meer te vinden over deze liefdesgeschiedenis waaronder een mooie liefdesbrief.

Heraclea Lyncestis Op ongeveer 2 kilometer ten zuiden van Bitola vind je de ruïnes van Heraclea Lyncestis. De stad Heraclea Lycestis is in de vierde eeuw voor Christus gesticht door de vader van Alexander de Grote, Philippus II van Macedonië. De meeste overblijfselen van deze stad stammen uit de Romeinse tijd, vele eeuwen later. Het amphitheater is een van de weinige overblijfselen die nog verassend goed in tact is gebleven. Het wordt in de zomer dan ook nog steeds gebruikt voor voorstellingen.

Kortom: Macedonië is een erg verrassende bestemming! Nieuwsgierig geworden? Laat het mij weten en ik stuur je een passend voorstel!

Natascha van Dam

Jouw Persoonlijke Travel Counsellor

Deel dit:

Terug Naar Boven