Australië Melbourne

28 April 2022

Tekst en fotografie: Fred van Eijk

Hoofdredacteur Fred van Eijk verblijft voor langere tijd in Australië, de perfecte gelegenheid om deze droombestemming te ontdekken. Waar hij in de vorige editie zijn ogen uitkeek in Sydney, neemt hij ons nu mee naar het populaire Melbourne. Hij bezocht de Brighton-strandhuisjes en genoot van de adembenemende kustroute ‘The Great Ocean Road’.

Brighton-strandhuisjes

De badplaats Brighton was eind negentiende eeuw gedurende vele jaren Melbourne’s favoriete bestemming aan zee. De Brighton- strandhuisjes, gelegen aan Dendy Street Beach, zijn razendpopulair bij Instagram-toeristen. De huisjes zijn heel iconisch en van culturele waarde.

Strandhuisjes waren in de Victoriaanse tijd een oplossing om met de moraal van toen toch van het strand te kunnen genieten. Dergelijke huisjes zie je dan ook niet alleen in Australië, maar natuurlijk vooral in Engeland en ook in Frankrijk en Italië.

De 82 huisjes in Brighton zijn uniek vanwege hun uniforme schaal en bouwmaterialen, maar zijn stuk voor stuk onderscheidende kunstwerkjes vanwege de vele kleuren en beschilderingen. Net als in de Victoriaanse tijd is er geen water en elektriciteit.

Na een aantal uren op het strand genoten te hebben en de huisjes te hebben bewonderd en gefotografeerd, is het de hoogste tijd voor een hapje en een drankje bij The Little Ox. Het is een fikse wandeling langs de indrukwekkende strandvilla’s of een korte auto-, taxi- of Uber-rit.The Great Ocean Road – Een adembenemende kustroute
Veel reisjournalisten en bloggers beschrijven The Great Ocean Road – een kustroute vanuit Melbourne – als een van de mooiste routes ter wereld. Hoog op mijn favorietenlijstje staan inmiddels de Amalfikust vanuit Napels en de route langs de oceaan tussen Los Angeles en San Francisco. Nu ik een tijdje in Melbourne verblijf, is het voor mij de hoogste tijd om zelf te ervaren of deze Australische route inderdaad een van de mooiste ter wereld is.

In de ochtend haal ik mijn comfortabele auto op via Travel Counsellors en Sunny Cars. Na een uurtje snelweg drink ik een cappuccino aan het strand van Torquay; het beginpunt van The Great Ocean Road. Een keurig geasfalteerde en duidelijk aangegeven weg voert me langs de prachtige kust met zandstranden, rotsen, de blauwe oceaan en het groene achterland met bossen bewoond door koala’s en kangoeroes. De uitzichten zijn adembenemend en de kilometers schieten voorbij zonder dat ik er erg in heb.

Onderweg zijn er veel plekjes om even te stoppen en de prachtige natuur op me in te laten werken. De lunchstop houd ik in het vakantieplaatsje Lorne, om vervolgens door te rijden naar Apollo Bay om te overnachten. De climax van deze route heb ik voor de volgende dag bewaard.

Met veel plezier stap ik de volgende ochtend weer achter het stuur om het veel beschreven hoogtepunt van deze kustweg te bewonderen: de twaalf apostelen. Dit is een imponerende rij van rotsen van kalkzandsteen die vlak voor het zandstrand van het Port Campbell National Park vanuit de oceaan oprijzen.

Vol met indrukken en met de overtuiging dat dit inderdaad een van de mooiste wegen ter wereld is, rijd ik in iets meer dan drie uurtjes terug naar Melbourne. Onderweg spot ik nog een koalabeertje hoog in de boom, turend richting de oceaan. Hij heeft er een mooi plekje voor uitgezocht.

 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven