Beautiful Belize

03 April 2020

Tekst & fotografie: Harmke Kraak

Belize is a dream come true, een ongerept land met parelwitte zandstranden, turquoise wateren, eindeloze naaldbossen en onafzienbare jungle. Ook zijn er restanten van de Maya-cultuur te vinden in dit Midden-Amerikaanse land dat grenst aan Mexico en Guatemala.

Droomeiland Ambergris Caye
De zee beneden ons vertoont onwaarschijnlijke tinten blauw en groen. Het piepkleine vliegtuigje van Tropic Air vliegt ons van Belize-City naar het eiland Ambergris Caye. Het is Madonna’s La Isla Bonita. “Last night I dreamt of San Pedro,” zingt ze. We landen in dit stadje San Pedro. Het is levendig Caribisch en zeer kleurrijk. Een bootje brengt ons vervolgens van San Pedro naar resort Portofino van het Nederlands-Vlaamse echtpaar Jan en Sandra, waar we dineren. Het restaurant ligt aan een hagelwit zandstrand. “Barefoot luxury” is de term die Sandra graag hanteert voor deze paradijselijke plek. We eten verse kreeft en geurige rijst. Wat Belize onder meer zo bijzonder maakt, is dat het grootste koraalrif ter wereld, op het Australische Great Barrier Reef na, hier voor de kust ligt. Het rif is 590 mijl lang en ligt bij Portofino vrijwel voor de deur. De volgende dag gaan we dan ook met duikinstructeur Richard de zee op om hier de onderwaterwereld te bekijken. Het water is glashelder! We zien schildpadden, haaien, roggen en heel veel weelderig koraal. Belize is tevens bekend om de Blue Hole. Dit peilloos diepe ronde ‘gat’ in zee is een hotspot voor ervaren duikers.

In het spoor van de Maya’s
Belize is onafhankelijk sinds 1981 en de inwoners bestaan uit Mestizos (Spanjaarden en Indianen), Creolen (de nakomelingen van Afrikaanse slaven) en afstammelingen van de Maya’s. Het land ligt aan de Caribische Zee en heeft bergen, mangroves, riffen en honderden eilandjes die Cayes worden genoemd, waaronder dus Ambergris Caye. Terug op het vaste land brengt een lokale chauffeur ons naar Caves Branch. Het is bijna anderhalf uur rijden vanaf de luchthaven van Belize-City naar deze plek diep in het oerwoud. De rit voert aanvankelijk over goed geasfalteerde wegen langs hoofdstad Belmopan, bijgenaamd de Garden City. Hierna verandert het landschap. We komen in de jungle terecht en rijden deels over zanderige wegen. Uitbundige tropische vegetatie omringt ons. Maar ook langs de autoweg zagen we al het felrood van Flamboyant trees. Caves Branch blijkt een oase van rust. Het terras ziet paars van de bougainville. Ook is er een botanische tuin. Caves Branch biedt allerlei avontuurlijke excursies aan, zoals een Waterfall Cave Expedition. Deze staat in het teken van de Maya’s. De Maya’s zijn overal geweest in Belize en Caracol is de grootste Maya-tempel die te bezichtigen is. De Cave Expedition is een intensieve grottentocht met spectaculaire klimmen en afdalingen. Bij terugkomst lonkt het zwembad. Eigenaren van Caves Branch zijn Ian Anderson uit Canada en Ella Baron uit Rusland. Ella beheert de botanische tuin die vol unieke orchideeën staat.

Picnicken in Hidden Valley
Hidden Valley is de volgende plek op onze rondreis door Belize. Het is een vallei vol naaldwoud en watervallen. Op weg erheen zien we de roze bloemetjes van Mexican Lilac. We naderen Mountain Pine Ridge Forest Reserve, de gateway naar Hidden Valley. We logeren hier in Hidden Valley Inn, een letterlijke hideaway. Af en toe verblijven wetenschappers in deze lodge om onderzoek te doen naar de vogelpopulatie bijvoorbeeld of naar de zwarte jaguar die in dit gebied voorkomt. We krijgen een welkome ontvangst met verse kokosnoot en krijgen een gevulde picknickmand mee als we gaan zwemmen bij de watervallen. Allereerst is er de Sacred Pool, een verborgen meertje in het bos met kleine waterval. We zijn omringd door de natuur en horen alleen de vogelgeluiden en het kletteren van het water. Er dartelen blauwe vlinders rond. Een tweede waterval is Butterfly Falls, die uitmondt in een kom tussen de rotsen. Ook hier is het heerlijk zwemmen in het koele water. De hoogste waterval op het terrein is King Vulture Falls (300 meter). Deze is alleen van een afstand te bewonderen en dat is al spectaculair genoeg. “Don’t go beyond this point” staat er op een bordje.

Lionfish for lunch
Na de parelwitte stranden van Ambergris Caye in het noorden, de jungle rond Caves Branch en de bossen bij Hidden Valley volgt nu het relaxte strandleven op het schiereilandje Placencia in het zuidoosten van Belize. Op weg erheen passeren we bananenfarms. Placencia is een smalle landtong met aan weerszijden water. Er staan riante villa’s. Het schiereiland blijkt een geliefde verblijfplaats onder gepensioneerde Amerikanen en Canadezen met het nodige fortuin. Ooit was Placencia een visserseiland en er wonen nog steeds enkele vissersfamilies. De vegetatie is er rijk. Ons hotel is zeer exclusief en bestaat uit witte villa’s die romantisch zijn begroeid met klimop. Op het terrein groeien cashewnootbomen, mangobomen en bougainville. Bij zonsopkomst vlij ik me in de hangmat op het balkon en ik kijk uit over een blauwe baai. Op de pier staan ligstoelen met dikke korenblauwe kussens en vanaf het plankier kun je zo de zee in duiken om te zwemmen. Ook zijn er vanuit de haven nabij het hotel duik- en snorkeltochten te maken. We gaan aan boord van het jacht van Captain Young en varen de open zee op. Hij zet koers naar de Silk Cayes, drie piepkleine eilandjes. Al snorkelend zien we hier baracuda’s, Angel fish en opnieuw schildpadden! We lunchen op buureilandje Hatchet Caye, waar pelikanen over het turquoise water scheren. We proeven er Lionfish (koraalduivel), een vis die hier onbeperkt gevangen mag worden.

Ecolodge in het oerwoud
Het ‘toetje’ van onze reis ligt helemaal in het zuiden van Belize en is een ecolodge in het regenwoud. Vanaf schiereilandje Placencia, dat zijn eigen luchthaven heeft, vliegen we naar Punta Gorda in het zuiden van Belize. Wederom zitten we in een piepklein toestel dat plaats biedt aan een man of tien. Voordeel: het boarden gaat razendsnel. Vanuit de lucht oogt het landschap volkomen ongerept. We vliegen over palmenrijke eilandjes en dichtbegroeid regenwoud. Een medewerker van de ecolodge staat klaar met een groene jeep om ons ernaartoe te brengen. Het is een klein halfuur rijden. Ook deze lodge ligt weer volkomen verborgen in de jungle en beslaat een enorm terrein. Er zijn zelfs cacao- en koffieplantages en er groeien bananen, sinaasappels, ananassen en andere fruitsoorten. Een groot deel van wat in de lodge op tafel komt, komt van eigen land. Onze designsuites hebben stunning views, zelfs de badkamer kijkt op het regenwoud. Op de heuveltop is een infinity pool en vanaf daar is pas goed te zien hoe onafzienbaar de jungle is. Oerwoud zover het oog reikt. In de diepte stroomt de Rio Grande. Voor de Maya’s was deze rivier een belangrijke transportroute naar zee. We dalen af naar het iets lager gelegen restaurant met rondom een breed overdekt terras. Ook bij een tropische regenbui zoals die nu losbarst zitten we hier hoog en droog. De barman mixt farm fresh cocktails voor ons, terwijl wij ons over de lijst met activiteiten buigen: paardrijden, kanoën, kajakken, wandelen, vogels kijken… We gaan aan tafel. Er zijn ovenverse broodjes met roomboter en de Chef’s Special van vandaag is Rio Grande-snoek. Heerlijk. Midden in de nacht klinkt een aanzwellend geluid dat weer wegebt. Het zijn brulapen. Welkom in de jungle!

Spatip: Victoria House
De grootste spa op het eiland Ambergris Caye is die van hotel Victoria House. De spa is gebouwd in Caribische stijl met een vleugje koloniale chic en wordt omringd door een hagelwit zandstrand en ranke kokospalmen. Het is een architectonisch juweel met huizenhoog plafond, houten vloeren en natuurlijke lichtval. Er zijn vier behandelkamers, waaronder een voor koppels. Er is keuze uit meer dan 36 behandelingen, niet alleen massages maar ook facials met producten van het merk ilike Organic Skin Care.

In Belize vind je tal van prachtige accommodaties, vraag je Travel Counsellor naar de mooiste adressen.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven