Business & pleasure in Shanghai

03 April 2020

Tekst: André Smith en Bilal Sadat
Fotografie: André Smith, Chaz en The PuLi Hotel & Spa

China; het land met de sterkst gegroeide economie van de afgelopen decennia. Met de groei, die met het opheffen van de handelsgrenzen tussen China en het westen van cruciaal belang werd, is een stad als Shanghai geëvolueerd in een metropool. Het is dan ook niet vreemd dat deze wereldstad als hedendaags Mekka fungeert voor multinationals, wereldwijde productiemaatschappijen en de zakenwereld. Want in China is voor ieder wat wils.

Het land waar replica en origineel nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn; dit werd zichtbaar gedurende mijn reis, steeds weer kwam het besef dat er meer te zien was. De Chinese economie draait op massaproductie die gemaakt wordt voor het westen. Dit resulteert in verscheidenheid qua productaanbod, ook op nationaal niveau. Dit ontdekte ik keer op keer tijdens mijn reis. En nóg kreeg ik het gevoel dat er een vervolgreis op zich liet wachten, want er is zóveel te zien.

Etiquette
In de voorbereiding op deze zakenreis voerde ik veel gesprekken met ervaringsdeskundigen op het gebied van ‘hoe zaken te doen’ met de Chinese ondernemers. Na het verkrijgen van bruikbare tips & tricks en de basis- etiquette (erg handig), werd mij expliciet medegedeeld om op te passen voor de vele Chinese handelaren die westerlingen geld afhandig willen maken.
Na een 11 uur durende vlucht landde ik op Shanghai Pudong, het vliegveld ten oosten van het centrum. Eenmaal aangekomen werd ik aangesproken door een Chinese vrouw, die mij kon helpen met een taxi en het inwisselen van euro’s voor Chinese yens. De vrouw bood mij een taxi aan, wat maar liefst 550 yen kostte. Deel dit door 7 en je hebt een globale schatting van wat het in euro’s kost. Met de hand op de knip en een vriendelijk gebaar zocht ik naar een alternatief. Een andere behulpzame dame adviseerde mij om per trein naar het centrum te reizen en vanuit daar de taxi naar het hotel te pakken. Met een ticket van ongeveer 10 euro was ik binnen 8 minuten in het centrum. De hogesnelheidstrein, die een beetje doet denken aan de ICE, gaat als een speer. Vanaf het station pakte ik de taxi naar The PuLi Hotel & Spa, gelegen in het welvarende gedeelte van Shanghai.

The PuLi
The PuLi Hotel & Spa is een heerlijk hotel voorzakenmensen. Al bij binnenkomst geven het interieur, de geur van eucalyptus en de achtergrondmuziek rust; kenmerkend voor een spahotel. Het personeel is zeer vriendelijk en attent. Na het inchecken word ik naar de suite op de 5de etage gebracht. Het luxe juweeltje heeft een adembenemend uitzicht. In zowel de woonkamer als badkamer kijk je uit op het prachtige Jing’an district. De Anantara Spa in dit hotel is voorzien van onder meer een sauna, stoomcabine en verwarmde jacuzzi.

CHAZ restaurant
Shanghai heeft uiteenlopende plekken om te eten, maar de meeste hotspots zijn te vinden aan de rivier Pudong. Zo ook de CHAZ bar op de bovenste verdieping van het Indigo hotel. Het spectaculaire uitzicht is vergelijkbaar met een levend schilderij. Zo af en toe komt de chef-kok langs om de opbouw van het menu, dat twee keer per jaar wordt gewijzigd, nader te verklaren. De verlegen man spreekt gebrekkig Engels en is zeer bescheiden. Hij laat doorschemeren dat hij zichzelf ertoe moet aanzetten om 1 of 2 keer per avond door het restaurant te lopen, maar erg comfortabel vindt hij dit niet. Dat kenmerkt de Chinees: bescheiden, ingetogen en liever op de achtergrond dan aan het front.

Uitgaan
Uiteraard ben ik ook in het bruisende nachtleven van Shanghai gestapt. Mij werd geadviseerd om eens te kijken bij M1NT, een moderne club waar house wordt gecombineerd met r&b. Waar ik op straat juist weinig Europeanen tegenkwam, was het overgrote deel van de bezoekers van M1NT wel van Europese afkomst. Gek genoeg voelt het dan alsof Europa een land is: alsof je een Nederlander tegenkomt in Duitsland en opslag verbondenheid voelt.

Three on the Bund
Three on the Bund is Shanghai’s meest toonaangevende verzamelplaats voor gastronomie, kunst, cultuur en muziek. De 6 bekroonde restaurants en bars, de Shanghai Gallery of Art en thuisbasis van het luxe lederwarenmerk MCM, maken Three on the Bund een ontmoetingsplaats voor de jonge creatieveling, ondernemer en geïnteresseerden. Onder het genot van een borrel en aangenaam gezelschap wordt hier dan ook druk gesocialized.
Het eten in Mercato was aardig, maar niet bijzonder. Het leuke aan dit gebouw is dat je er vanaf het avondeten kunt vertoeven. Van de 3de verdieping naar de 4de om een cocktail te drinken en vervolgens op de 5de verdieping uitgaan, erg gemakkelijk.

Tot slot
Shanghai heeft me erg gegrepen, en voornamelijk geïnspireerd. De taal, het gedrag en de gewoonten spraken mij enorm aan. Ik verwacht zeker nog eens terug te keren voor zakelijke belangen.
Echter hoef je het voor culture bezienswaardigheden niet te doen. Omdat Shanghai in een tijdsbestek van 20 jaar is opgebouwd, is de échte cultuur vergane glorie.

Meer weten over Shanghai? Neem contact op met jouw persoonlijke Travel Counsellor.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven