Chicago in 10 tips!

10 November 2021

Tekst & fotografie: Harmke Kraak

Chicago in de staat Illinois ligt aan Lake Michigan en heeft een imposante skyline. Je vindt er fantastische musea en kunt heerlijk shoppen langs winkelpromenade The Magnificent Mile en zaken- en winkeldistrict The Loop. Het hele jaar door is Chicago leuk om te bezoeken.

Tip 1: Magnificent Mile
The Magnificent Mile loopt van de oevers van Chicago River tot aan Oak Street in het noorden en is het chique winkelgedeelte van Michigan Avenue. Mag Mile is 13 blokken lang. Sla warenhuis Bloomingdales niet over op nr. 900. Tussen de skyscrapers van Mag Mile duiken kleine oude kerkjes op zoals de Fourth Presbyterian Church uit 1871, overwoekerd met klimop. Eenmaal binnen blijkt dit kerkje helemaal niet klein... Dat lijkt maar zo vergeleken bij de wolkenkrabbers.

Tip 2: 360 Chicago Observation Deck
Bijna aan het eind van The Magnificent Mile In de richting het strand van Lake Michigan staat een hoge toren met daarin het 360 Chicago Observation Deck. Dit panoramadek met glazen wanden bevindt zich op de 94e verdieping van de wolkenkrabber en kijkt rondom uit over de stad. Met zijn 344 meter is de toren overigens niet het hoogste gebouw van Chicago. Dat is Willis Tower (442 meter). Deze toren ligt in The Loop, het zakendistrict van Chicago.

Tip 3: Museum of Contemporary Art
In de buurt van The Magnificent Mile bevindt zich het Museum of Contemporary Art (MCA). Aan de achterzijde zit een tuin met opvallende kunstwerken: immense gele beelden. Ze heten Big Spirits XL en zijn een creatie van kunstenaar Thomas Schütte. Nog tot 24 maart 2019 kun je in het MCA onder meer ‘Heaven and Earth’ zien, een kleine expositie met werk van Alexander Calder en Jeff Koons: Calders fragiele bewegende kunst versus Koons’ speelse objecten.

Tip 4: Chicago River & Navy Pier
Het hart van Chicago wordt doorsneden door de Chicago River. Vlak voor je de rivier oversteekt op weg naar het Millennium Park passeer je het voormalige gebouw van de legendarische krant Chicago Tribune, die in 1874 voor het eerst verscheen. Verder naar links is de Navy Pier met zijn winkels, restaurants en kermisattracties als het reuzenrad Centennial Wheel. Stap aan boord van een van de boten voor een tochtje over de Chicago River en Lake Michigan.

Tip 5: Millennium Park
Dit enorme park herbergt tal van attracties. In de winter, van eind november tot eind februari, kun je er schaatsen op de McCormick Tribune Ice Rink. Ook is er in dit park een futuristisch openluchttheater dat werd ontworpen door architect Frank Gehry. Aan de rand van het park vind je het Art Institute of Chicago, een hypermodern museum met een hoogstaande collectie kunst, van Warhol tot Van Gogh. Het museum bevindt zich aan de rand van district The Loop.

Tip 6: The Loop
The Loop is het hart van Chicago en wordt omgeven door een cirkelvormig metrocircuit dat aansluit op de andere metrolijnen. Bezoek het Chicago Cultural Center in een schitterend bibliotheekgebouw uit 1897 met glazen koepel. Ga naar een theatervoorstelling. Waag je bij helder weer op het SkyDeck van de Willis Tower. Of strijk neer bij rooftopbar Cindy’s in het stijlvolle Chicago Athletic Hotel en drink een cocktail terwijl je geniet van het uitzicht.

Tip 7: Gold Coast
De wijk Gold Coast is het district in het noorden van de stad en begint zo’n beetje halverwege The Magnificent Mile. Het is een welgestelde wijk vol chique winkels en blitse auto’s voor de deur met goede restaurants als Fred’s. Via Division Street kun je de kustweg North Lake Shore Drive oversteken om bij het strand van Lake Michigan (Oak Street Beach) te komen. Het is er een en al actie van joggers en fietsers. Ook voor een foto van de skyline is dit een goede plek.

Tip 8: Old Town
Verder naar het noorden ligt de wijk die de Old Town van Chicago wordt genoemd, straten met Victoriaanse huizen, begroeid met klimop. Ook hier is een groot park, Lincoln Park. Via een brug over North Beach Avenue kom je bij de stranden. Ik val er met mijn neus in de boter, want de jaarlijkse Chicago Air and Water Show bljkt n de gang (elk jaar in augustus)! Straaljagers vliegen over met donderend geweld en stuntvliegtuigen voeren gewaagde loopings uit.

Tip 9: Italiaans foodwalhalla
Halverwege de negentiende eeuw immigreerden veel Italianen naar Chicago. Niet zo gek dus dat er ook nu nog veel Italiaanse restaurants in de stad zijn. Bij Rosebud on Rush bijvoorbeeld is het goed toeven op het verwarmde terras. Al even Italiaans is Eataly. Dit gastronomische warenhuis, dat in meer wereldsteden zit (vanaf 2019 ook in Amsterdam!), verkoopt Italiaanse delicatessen en je kunt er heerlijk eten. “Italians are everywhere” staat op het shirt van de ober.

Tip 10: Blue Line
Tot slot een praktische tip. Chicago, bijgenaamd de Windy City, is met al zijn suburbs een  uitgestrekte stad en het vliegveld ligt ver van Downtown. Een makkelijke en voordelige manier om van O’Hare Airport naar het stadshart te reizen is met de Blue Line, de metro die aansluit op het metronetwerk Downtown. Een kaartje kost maar een paar dollar. De Blue Line vertrekt vanaf Terminal 2 en gaat deels bovengronds all the way naar hartje stad in ongeveer drie kwartier.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven